Hoe schrijf je een goed boek

Ben je nog bezig met het schrijven van je manuscript? Of ben je misschien nog niet eens begonnen maar heb je alleen nog een pril idee? Wij willen jou op weg helpen om je droom te realiseren: het schrijven van je debuut.

Bij iedere stap geven we tips voor meerdere genres. Echter ieder boek is anders en uniek. Sommige stappen zijn daardoor misschien niet voor jouw categorie van toepassing. Gebruik de tips die passen bij je boek en je op weg helpen. Het is namelijk jouw boek en jouw schrijfstijl.

Bij Boekscout is ieder genre welkom. Een roman, een thriller, een gedichtenbundel, een kinderboek, een reisboek, een dierenboek, een jaarboek; welk thema je ook bedenkt: bij Boekscout kun je terecht. Stuur ons gerust je manuscript.

 1. 1. Ontwikkel je idee

  Het begin wordt wel eens het moeilijkste onderdeel genoemd. Je hebt misschien wel wat ideeën, maar dan? Zomaar wat gaan schrijven? Of eerst een gedegen structuur aanbrengen? Wij helpen je op weg.

  Lees meer
 2. 2. Geef je manuscript vorm

  Nu begint het echte voorbereidende werk. Het opzetten van de lijnen, het schrijven en het schrappen, ga er maar aan staan. Hoe pak je dat nu handig aan? Geef je manuscript vorm door de volgende tips en trucs.

  Lees meer
 3. 3. Werk naar een plot

  Het plot is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van je manuscript. Ze noemen het ook wel het geraamte waaraan je de rest van je verhaal kunt ophangen. Een belangrijke structuur dus. Maar hoe zet je die op?

  Lees meer
 4. 4. Gebruik je personages

  Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je manuscript zijn de personages. Zij dragen als het ware het plot. Hoe zet je ze nou juist in? En hoe zorg je dat ze geloofwaardig zijn?

  Lees meer
 5. 5. Houd de lezer bij de les

  Je plot is opgezet, de personages bedacht, de eerste grote stukken geschreven. Nu is het belangrijk om de aandacht van de lezer vast te houden. Maar hoe zorg je dat je manuscript van begin tot eind aanspreekt?

  Lees meer
 6. 6. Verschillende verhaallijnen

  Bij de stap ‘gebruik je personages’ heb je al een en ander kunnen lezen over hoe je je personages inzet voor je plot. Maar stel dat je meerdere hoofdpersonages en verhaallijnen hebt, hoe pak je het dan overzichtelijk aan?

  Lees meer
 7. 7. Kill your darlings

  ‘Schrijven is schrappen’, een veelgehoorde zin. Ze noemen het ook wel ‘Kill your darlings’, omdat je stukken tekst die je misschien liever niet wegdoet, toch moet schrappen. Hoe doe je dat?

  Lees meer
 8. 8. Promoot je boek

  Natuurlijk weet je zelf waar je boek over gaat, maar je wilt het natuurlijk ook aansprekend overbrengen. Wij geven je graag tips over de manier waarop je handig en doelgericht te werk gaat.

  Lees meer
 9. 9. Epiloog

  Kom je er even niet uit? Heb je last van een writer’s block of zie je het even niet meer zitten? Wij geven je als uitsmijter nog een paar laatste tips mee.

  Lees meer