Interpunctie is een nachtmerrie het lukt me niet om het goed te doen!?!??
Dat leest niet zo fijn, hè? Nu komt ie met juiste interpunctie: Interpunctie is een nachtmerrie, het lukt me niet om het goed te doen!
We hopen dat als je klaar bent met lezen, bovenstaande zin niet (meer) voor jou geldt. We zullen hieronder de belangrijkste regels voor het juiste gebruik van interpunctie voor je benoemen en waar nodig uitleggen. Gebruik je citaten of dialogen in jouw tekst en twijfel je over jouw aanhalingstekens? Daarover kun je hier meer lezen.
Interpunctie is het gebruik van leestekens, zoals punten, komma’s en uitroeptekens. Het is belangrijk om dit op de juiste manier te gebruiken, omdat interpunctie zorgt voor een betere leesbaarheid van de tekst. Soms zorgt interpunctie ook echt voor een betekenisverschil in een zin. Lees de volgende twee zinnen maar eens:
Ik hou van je boek.
Ik hou van je, boek.
In de eerste zin geef je aan iemand aan dat je van diens boek houdt. In de tweede zin zeg je als het ware tegen het boek zelf dat je van het boek houdt.
Voor een leesteken komt geen spatie, erna wel.
* Een uitzondering zijn de haakjes en aanhalingstekens. Er komt wel een spatie voor het eerste haakje, en na het laatste haakje komt een spatie als erna meteen een woord volgt. Na het eerste haakje en voor het laatste haakje komt geen spatie. Na het laatste haakje komt ook geen spatie wanneer er nog een leesteken volgt. Een voorbeeld: De (haakjes) in deze zin staan goed. De (haakjes), ik vind ze goed staan.
Voor de aanhalingstekens verwijzen we je naar hier.
Kom je er na het lezen van de regels achter dat er bijvoorbeeld één regel is die je consequent verkeerd toe hebt gepast? Wie weet kun je met deze tip in een paar kliks jouw hele manuscript verbeteren. Ben je nog op zoek naar andere hulpmiddelen voor het corrigeren? Hier zetten we er vier voor je op een rijtje.
Is je manuscript nog niet foutloos? Geen nood! Wij kijken natuurlijk ook naar de inhoudelijke kant van je verhaal. We zullen een manuscript nooit afwijzen op enkel taal- en leestekenfouten. Stuur je manuscript naar ons toe; wij helpen je graag verder op weg.