Het went nooit - Manisch depressief bipolair pieken dalen

Jan Kleene

Categorie: Biografieën
  • (1)

€ 18,55
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Wanneer Jan in 1959 geboren wordt in het mooie waterdorp Giethoorn, is hij een gewoon kind. Als kind had hij geen last van manische depressies, ook wel bipolaire stoornis genoemd, en ging hij naar het middelbaar onderwijs, de HAVO. Na drie jaar veranderde de levenslustige jongen in een schuw en teruggetrokken wezen, die na de depressie als een raket in een manie schoot. Hij werd dan heel druk, wilde overal tegelijk zijn en beloofde van alles wat hij later niet na kon komen. In zijn volwassen en persoonlijk leven kon hij niet functioneren. De ziekte is ongeneeslijk en ook nu moet hij er mee leren leven.

Uit het boek

Ik heb er mijn hele leven mee geworsteld, een strijd die ik nooit kon winnen. Het is een oneerlijke competitie waar wel toeschouwers zijn, maar er valt niet veel te juichen, alleen zullen ze soms het veld op rennen om de speler bij te staan. Toen ik vijftien werd ontwaakte ik op een morgen en voelde me manisch en depressief, nee zo werkte het niet. Het is er ingeslopen, net als een moordenaar. Het greep me bij de keel en heeft me nog net niet gewurgd, maar in deze greep moest ik blijven vechten. Het is een hel op aarde, je bent er voor op de vlucht, maar de achtervolger is steeds sneller dan jij, de strijd is van tevoren al beslist. Wanneer je werkt of studeert bemoeit de ziekte zich daar ook al mee. Het beïnvloed je manier van werken. Je trekt je somber terug of je walst overal overheen, dat laatste is verrekte irritant. Je bent je ook niet bewust van je omgeving, je gaat je eigen gang en trekt je niets van anderen aan. Bij een depressie ben je somber en verdrietig. Er komt niets uit je handen, je verwaarloost jezelf en hebt totaal geen behoefte aan wie of wat dan ook. Ik lig het liefst in bed met de spreekwoordelijke deken over mij heen. Ik heb het liefst geen telefoon of bezoek, de hele wereld moet worden buiten gesloten. Bij een manie ben je euforisch, uitgelaten. Ik wil overal tegelijk zijn en ik ben vooral alleen met mezelf bezig. Ik druk in woord en gevaar, onverantwoord bezig en druk, vooral heel erg druk. Deze twee componenten vormen dus de ziekte manische depressie, een heel brokje ellende, waarvan je het gevecht nooit zult winnen.

Over de auteur

"Ik kom uit Giethoorn en lijd al veertig jaar aan manische depressies, ook wel bipolaire stoornis genoemd. Dit werd  als een taboe gezien, maar  ik ben de schaamte voorbij. In mijn jongste jeugd was de ziekte nog niet zichtbaar. Vanaf mijn pubertijd werd mijn leven gekweld door pieken en dalen. Er zijn vooroordelen en ik voelde mij onbegrepen. Ik wil alles met u delen en heb dat verpakt in een boeiend verhaal."

Reviews

2017-02-24 13:34:43 | Door: G Talsma | Waardering:
Mooi geschreven levensverhaal. Met een klein deel betreffende bipolariteit.Schrijf uw eigen beoordeling

:

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Het went nooit - Manisch depressief bipolair pieken dalen

Auteur:

Jan Kleene

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

178

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Verschijningsdatum:

02-10-2015

ISBN:

978-94-022-2032-2 / 9789402220322

Vaste prijs:

€ 18,55

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (1)