Liefde in de Kop van Overijssel - Deel 1: Steenwijkerland

Jan Kleene

Categorie: Historie

€ 18,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Jan Kleene woont in Steenwijkerland, dat bestaat uit 56 kernen. Hij beschrijft alle kernen in naamverklaring, verleden, heden, Tweede Wereldoorlog, markante personen, bezienswaardigheden en evenementen. Jan heeft een heel toegankelijke schrijfstijl, zodat het boek voor iedereen geschikt is. Het is een eindeloze tocht door de Kop van Overijssel, waarbij de lezer van harte wordt uitgenodigd om dit gebied te bezoeken, dat als een van de mooiste gebieden van Nederland wordt beschouwd. Van Giethoorn naar Kuinre tot Weerribben en de meren en het watersportgebied komen aan bod. De mensen leefden van riet snijden en de visserij, en nu veelal in de recreatiesector. Voor de lezer mooi om te zien hoe veelzijdig dit gebied is.

Uit het boek

De naam Steenwijkerland geeft aan dat het niet alleen het gebied van de voormalige gemeente Steenwijk beslaat, maar ook het grote buitengebied eromheen. Andere opties waren Steenwijk of Kop van Overijssel. Steenwijkerland is ontstaan op 1 januari 2001, na een herindeling van IJsselham, Brederwiede en Steenwijk. De laatste wordt gezien als “hoofdstad”, en een markant bouwwerk is de Clemenstoren, die vanuit veel kernen in de gemeente als baken wordt gezien. Daar waren veel inwoners van de voormalige gemeenten Brederwiede en IJsselham niet blij mee. Het leek wel of ze op deze manier door Steenwijk geannexeerd werden. Het nabij gelegen Giethoorn had een veel bekendere naam en er werd dan ook al snel de naam “Groot Giethoorn” geopperd. Brederwiede: deze voormalige gemeente bestond uit de volgende plaatsen: De naam Steenwijkerland geeft aan dat het niet alleen het gebied van de voormalige gemeente Steenwijk beslaat, maar ook het grote buitengebied eromheen. Andere opties waren Steenwijk of Kop van Overijssel. Steenwijkerland is ontstaan op 1 januari 2001, na een herindeling van IJsselham, Brederwiede en Steenwijk. De laatste wordt gezien als “hoofdstad”, en een markant bouwwerk is de Clemenstoren, die vanuit veel kernen in de gemeente als baken wordt gezien. Daar waren veel inwoners van de voormalige gemeenten Brederwiede en IJsselham niet blij mee. Het leek wel of ze op deze manier door Steenwijk geannexeerd werden. Het nabij gelegen Giethoorn had een veel bekendere naam en er werd dan ook al snel de naam “Groot Giethoorn” geopperd. Brederwiede: deze voormalige gemeente bestond uit de volgende plaatsen. Het is hier prettiger ontwaken dan bij het snerpende geluid van een wekker. Qua oppervlakte is dit een van de grootste gemeentes van Nederland, toch wonen er maar ruim 40.000 mensen, in het zomerseizoen aangevuld met ontelbare toeristen. Het is hier namelijk super toeristisch. De grote publiekstrekker is Giethoorn, maar dat wil niet zeggen dat er in de andere kernen niets te genieten is. Het landschap gaat van riet en water naar bos, hei, polder en alles daar tussenin. Watersport is wel de kurk waar alles op drijft.

Over de auteur

Jan Kleene begon met schrijven over zijn bipolaire stoornis in het boek “Het went nooit”. Daarna schreef hij de thriller “De moord op het Bovenwiede, gevolgd door een boek met verhalen “De Dakdikkertjes”. Voor liefde in de Kop van Overijssel heeft Jan veel research gedaan, waaronder het gemeentelijke archief van Steenwijkerland. Hij schrijft heel toegankelijk en weet de gemeente Steenwijkerland boeiend en beeldend te beschrijven. Hij is zestig jaar en woont in Giethoorn, binnen in dit prachtige gebied. Al wandelend door Steenwijkerland deed hij inspiratie op voor dit boek.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Liefde in de Kop van Overijssel - Deel 1: Steenwijkerland

Auteur:

Jan Kleene

Categorie:

Historie

Aantal pagina's:

126

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

10-04-2020

ISBN:

978-94-640-3155-3 / 9789464031553

Vaste prijs:

€ 18,99

Taal

Nederlands