De Escapisten - Deel I: Versnelling

Herman Annema

Categorie: Romans
  • (7)

€ 23,00
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Najaar 2016. Ongrijpbare krachten strijden om de menselijke ziel en de dreiging van chaos is overal aanwezig. Tegen deze achtergrond leidt Zeno de Jong een onopvallend bestaan. Hij doet niet aan waaghalzerij en wil het liefst met rust gelaten worden. Verdwijnen in de laatste Marvel- of Netflix hype. Maar verstoorde nachtrust, een bizar ongeluk en de ontmoeting met een mysterieuze vrouw zetten zijn leven opeens in de hoogste versnelling.

Zeno ontdekt dat hij de spil is van een kosmisch avontuur. Opgejaagd door een geheimzinnige groep die zich de Vertragers noemt, ontwaakt in hem een verborgen gave en treedt een sinistere entiteit naar voren die niet van plan is het zover te laten komen. De tijd dringt en Zeno zal in zijn vergeten oorsprong de kracht van onvoorwaardelijke liefde moeten vinden om zijn bestemming te kunnen omarmen.

De Escapisten is een gelaagde genre-mashup over vriendschap, de zoektocht naar waarheid en de ontsnapping uit illusies. Een verhaal vol verwijzingen naar de pop-cultuur dat zich uitstrekt voorbij de grenzen van tijd en ruimte.

Uit het boek

Zeno hield van slapen. En hij sliep wanneer hij maar kon. Niet dat hij het nodig had. Hij was eigenlijk nooit vermoeid en zorgde ervoor dat dat ook niet gebeurde. Als hij al ergens moe van werd, dan was het van zijn eigen gezaghebbende geest. Daar ontsprong uit iedere willekeurige gedachte een volgende, als een eindeloze stroom zeepbellen waar hij willoos achteraanholde om ze uit elkaar te laten spatten. Het was aan de slaap te danken dat de hemel van zijn geest weer werd schoongeveegd.
Zoals mensen door een combinatie van talent en toewijding bedreven kunnen raken in uiteenlopende disciplines, zo was voor Zeno slapen de kunst waarin hij het meesterschap had bereikt. Bovendien had hij er een slimme manier van tijdverdrijf in gevonden. Het vroeg nauwelijks inspanning en hield het ingewikkelde gedoe van de werkelijkheid op een prettige afstand. Hij stelde geen voorwaarden aan tijd en plaats, waardoor er eigenlijk altijd wel gelegenheid was voor een dutje. Zonder daarmee zijn kruid voor de nacht te verschieten. Want ook dan sliep hij moeiteloos in, diep en dwars door de beats van zijn benedenbuurvrouw die er, als DJ Circe, een nachtelijk bestaan op na hield. Slaap was op afroep beschikbaar en hij beschouwde het als een gave die hij innig koesterde. Mocht het voorkomen dat een bange droom voor een onderbreking zorgde, zonder problemen koos hij daarna weer precies de juiste golf die hem onmiddellijk terugvoerde naar de kalme oceaan van tevreden sluimeren.
Maar waar niets zijn slaap leek te kunnen verstoren, was er de afgelopen nachten iets merkwaardigs aan de hand. Zeno werd veel vroeger wakker dan normaal en was tot zijn grote verdriet daarna niet meer in staat de flow van slaap terug te vinden. Toen bleek dat er geen sprake was van een incident was hij de tel bij gaan houden. Inmiddels stond de teller op twaalf. Al twaalf nachten werd zijn eindeloze keveren op exact hetzelfde tijdstip onderbroken en vond hij zich even later klaarwakker aan de keukentafel. Machteloos over zijn tanende krachten en zo humeurig dat zelfs het gebrek aan gezelschap zich uit de voeten maakte. Het was vooral de manier waarop die hem verontrustte. Vannacht zou het de dertiende en, wat Zeno nog niet wist, laatste keer zijn dat zijn slaap zo verstoord zou worden. En in tegenstelling tot zijn vurige wens, zou daarna niets meer hetzelfde zijn.

Over de auteur

Herman Annema (1978) is schrijver en ondernemer. Hij is geboeid door de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het fantastische verhaal en hoe de mythen van toen en nu een gids kunnen zijn in tijden van grote verandering. De Escapisten is zijn debuut.

Reviews

2020-04-20 14:41:29 | Door: Klasina Holthuis | Waardering:
Het is alweer een tijdje geleden dat ik De Escapisten #1 heb gelezen, maar ik denk er regelmatig aan terug. Heb ook zin om 'm nog een keer te lezen, dus dan weet je wel hoe laat het is. Herman Annema houdt je aandacht moeiteloos vast in dit prachtig geschreven verhaal. Super spannend, met allerlei relevante thema's die naadloos op elkaar aansluiten. Ik kan nog heel veel lovende woorden schrijven, maar bestel het boek gewoon, en laat je lekker meevoeren! :)

2019-03-16 11:34:47 | Door: André Miedema | Waardering:
Een verhaal over heldendom! ... Maar dan 'gewoon' in het hier en nu van onze belevingswereld. Dat is misschien wel het knapste van dit verhaal. Het is allemaal heel 'gewoon' ... en tegelijk zeker niet! De hoofdrolspeler Zeno ontdekt een bijzondere kracht bij zichzelf. Voor hij het weet raakt hij verzeild in een serie gebeurtenissen die langzaam het grotere verhaal zichtbaar maken: de strijd over de controle over het leven hier op aarde. En hem voor de keuze stellen, wat ga ik hier in doen? Maar ook een hoofdpersoon die we allemaal wel eens in ons hebben: best wel lui, geen zin in risicovolle dingen, het liefst wat ontsnappend aan de wereld. Heel herkenbaar :-) Nuchtere zelfspot houdt het verhaal prettig op de grond. Ik vond het leuk er ook een diepere laag in te ontdekken. Over de kracht van vriendschap en moed, samenwerken, ieders unieke pad in het leven, en hoe die het 'plot' van de hele menselijke geschiedenis hier op aarde kunnen beïnvloeden. Speels worden grote thema's als tijd, ruimte, liefde en bewustzijn in de mix gegooid. Maar zonder het op te dringen. Het verhaal leest als het filmscript van een internationale thriller, vanuit een herkenbare Nederlandse basis. Heerlijk om in meegevoerd te worden. Er zit veel actie en beweging in, er gebeuren telkens verrassende nieuwe dingen. Het neemt je mee over verschillende plekken op de wereld, die de schrijver je rijk en beeldend voorschotelt. Met daarin sterk aandacht voor de karakters en hun ontwikkeling, zonder tempo te verliezen in het verhaal. Daarmee is het ook gewoon een spannend boek dat ik niet weg kon leggen. Benieuwd naar het volgende deel!

2019-03-07 11:41:45 | Door: Anne-Marie | Waardering:
In dit prachtig geweven verhaal word je meegenomen op een spannend avontuur, dat tegelijk zoveel meer is dan dat. Een avonturenroman met diepgang, vol humor en scherpte, én toffe locaties. Ik heb genoten van het originele taalgebruik, de diversiteit aan karakters, (maar tegelijkertijd ook oh zo relatable), de twists in het plot en het doorbreken van de grenzen van de natuurwetten zoals we ze denken te kennen.

2019-03-06 16:13:35 | Door: E.H. Jonker | Waardering:
Ok nog één hoofdstuk, dan écht slapen. Nog één bladzijde. Echt alleen deze alinea nog. Shit, het is ineens 03:30... Als mij dit gebeurt weet ik hoe laat het is: ik heb een écht goed boek te pakken. Direct vanaf de eerste bladzijde 'verdween' ik in dit boeiende verhaal. Een boek dat leest als een spannende roman maar tegelijkertijd diepe inzichten biedt in de mysteries van het menselijk bestaan. De auteur schetst op subtiele wijze een flinterdunne lijn tussen realiteit en illusie: stof tot nadenken. Met verrassende plotwendingen, goed uitgewerkte personages, humor en prettige schrijfstijl weet de auteur mij te boeien tot de laatste bladzijde. Ik kijk nu al uit naar deel twee van deze trilogie!

2019-02-17 09:03:02 | Door: S.J.M. Bolt | Waardering:
Een boeiend verhaal over een jongen die ongevraagd op avontuur gaat. Een echte page-turner. Ik heb er van genoten. Knap hoe Herman Annema in een ogenschijnlijk fantasierijk verhaal, de essentie van het bestaan heeft beschreven. In zijn schrijfstijl etaleert Herman een brede en diepgaande kennis gecombineerd met goede humor. Ik kijk uit naar deel twee.

2019-02-08 09:48:32 | Door: Mariska | Waardering:
De proloog van De Escapisten zet de toon: zo geschreven dat ik wel moest doorlezen. Om vervolgens te worden meegenomen in het verhaal van Zeno, held tegen wil en dank, wiens leven plotseling een avontuurlijke wending krijgt. Intelligent, prettig geschreven, vol subtiele spanning, humor en boeiende personages. Wat een heerlijke manier om je even te onttrekken aan de realiteit…

2019-01-18 17:02:14 | Door: Liesbeth | Waardering:
Wat een prachtig boek is dit. Het spannende, ontroerende verhaal leest als een film en introduceert onvergetelijke personages die je gaandeweg in je hart sluit. Een boek dat niet alleen inspireert, maar ook stof opwerpt waarover nagedacht kan worden. Aanrader!Schrijf uw eigen beoordeling

:

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

De Escapisten - Deel I: Versnelling

Auteur:

Herman Annema

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

302

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

07-12-2018

ISBN:

978-94-022-4965-1 / 9789402249651

Vaste prijs:

€ 23,00

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (7)