De Guanchen, de oerbevolking van de Canarische Eilanden - Deel 1: Herkomst en Eigenheid van de Guanchen

Jean-Marie Baetens

Category: (Local) History

€ 22,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Toen de Spanjaarden op het einde van de vijftiende eeuw op de Canarische Eilanden aankwamen vonden ze daar vreemde omstandigheden en mensen (door de Spanjaarden Guanchen genoemd) die nog in het Stenen Tijdperk leefden. De Spanjaarden stelden ook vast dat er geen onderlinge communicatie tussen de eilanden was en er hiervan blijkbaar ook nooit sprake was geweest, ook al liggen de eilanden in elkaars zicht. Ze stelden ook vast dat geen van de eilandbewoners, die voornamelijk veehoeders en boeren waren, enige kennis had over navigatie op de oceanen. Dus, als deze inboorlingen geen zeelui waren en ze dit blijkbaar nooit waren geweest, hoe kwamen ze dan op deze eilanden terecht?

From the book

Er zijn veel theorieën over deze mysterieuze mensen en hun oorsprong, inclusief het idee dat de Romeinen hen in de eerste eeuw voor Christus, vanuit Noord-Afrika, als straf voor hun opstandigheid tegen het Romeinse Rijk, naar het eiland deporteerden en hen daar in de steek lieten. Ook is bekend dat ze een soort van piramiden hebben gebouwd en dat ze hun doden mummificeerden. Daar sproten dan weer nieuwe theorieën uit voort, die hen linkt aan vroegere beschavingen zoals de Feniciërs uit 1200 tot 1000 voor Christus. De laatste archeologische studies geven aan dat de eilanden al in de tiende eeuw voor Christus bewoond werden, hoewel er in werkelijkheid alleen het bewijs is van een Fenicische nederzetting voor de productie van Tyrisch purper, waarvan overblijfselen werden gevonden in Teguise, op het eiland Lanzarote. Ook werden er in de archeologische zone van de Grot van de Guanchen van Icod de los Vinos, op het eiland Tenerife, bewijzen gevonden van een echte inheemse nederzetting uit de zesde eeuw voor Christus.

Wat voor soort cultuur en beschaving hadden de Guanchen?
Als ze bij de komst van de Spanjaarden op het einde van de veertiende eeuw nog steeds in het Stenen Tijdperk leefden, bleven ze hoe dan ook zo’n 1500 tot 2500 jaar in volledige isolatie leven, totaal afgesloten van alle ontwikkelingen die rondom hen in de rest van de wereld gebeurden.

Geïntrigeerd ging ik op internet op zoek naar antwoorden en ik werd meer en meer gefascineerd door het vraagstuk. Ik begon er ook verschillende boeken over te lezen en vond algauw dat de nieuwste theorieën over het fenomeen van de Guanchen tamelijk recent zijn, daar het werkelijk onderzoek naar deze vergane cultuur slechts vanaf het einde van de twintigste eeuw in een echte stroomversnelling is gekomen. De meeste recente publicaties zijn dan ook in het Spaans, een taal die ik nauwelijks beheers, zodat ik dikwijls mijn toevlucht moest nemen tot Google vertalingen en dan conclusies moest trekken uit de context van deze, laten we zeggen, minstens mank te noemen vertalingen.

About the author

Na een succesvolle carrière in de chemische industrie reisde de auteur na zijn pensionering regelmatig naar de Canarische Eilanden. Via een plaatselijke gids vernam hij dat deze eilanden bij de ontdekking ervan door de Spanjaarden bevolkt waren door een vredelievende beschaving van voornamelijk herders. Ze leefden in de vijftiende eeuw nog in het Stenen Tijdperk na meer dan tweeduizend jaar geïsoleerd te zijn gebleven van de rest van de wereld. In dit boek neemt de auteur u mee op zijn zoektocht naar de herkomst, de cultuur en levenswijze van deze vergeten beschaving die door de veroveraars grotendeels werd uitgeroeid.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Guanchen, de oerbevolking van de Canarische Eilanden - Deel 1: Herkomst en Eigenheid van de Guanchen

Author:

Jean-Marie Baetens

Category:

(Local) History

Number of pages:

272

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

15-11-2019

ISBN:

978-94-638-9764-8 / 9789463897648

Price:

€ 22,99

Language

Dutch