Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De hoofdrol

Auteur

Axelle Bel

Uitvoering
Paperback
Reviews
☆ ☆ 3,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Op 3 september 2011 wordt er kanker vastgesteld bij mijn zus, Roxanne, 12 jaar oud. Ze krijgt de diagnose ‘agressieve hersentumor in de hoogste graad.’ (Medulloblastoom) Eigenlijk is dit boek het klassieke kankerverhaal, met een verschil in perspectief. Dit keer kijkt u niet door de ogen van de patiënt zelf, maar door mijn ogen. Axelle Bel, 16 jaar en de oudere zus. Het kan zijn dat u zichzelf of iemand anders herkent in mijn verhaal. Het kan zijn dat u eens een andere versie wilt horen van zo’n kankerverhaal. Maar wie in dit verhaal de hoofdrol speelt, laat ik in het midden. Daar staat het goed.

Over de auteur

Axelle Bel (1995) had het schrijven al in de vingers nog voor ze kon lezen. Haar middelbare school deed ze op de kunsthumaniora te Brussel en schreef daar haar eerste poëziebundel. Toen ze op 21-jarige leeftijd mama werd besloot ze om haar eerste autobiografisch roman af te werken en haar liefde voor het geschreven woord te combineren met het prille ouderschap. Het is pas toen haar omgeving het boek begon te lezen, dat ze besloot om er werkelijk mee aan de slag te gaan. Nu zet ze zich in voor broers en zussen van kankerpatiënten en helpt hen mee hun weg te zoeken tijdens -en na deze moeilijke periode.

Productinformatie

ISBN
9789464030129 / 978-94-640-3012-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-02-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
100
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ondertussen is de dag al om en ben ik net van de trein gestapt in Vilvoorde. Ik zweet als een paard en dan moet ik die verdomde fiets nog op. De mensen stormen als gekken van de trappen. De brokstukjes vallen met hen mee naar beneden. Je kan zelfs niet eens zien dat er een gele veiligheidslijn op de trede staat. Maar ja, nog even doorbijten, want ze zouden het station binnenkort verbouwen, of dat hadden ze toch beloofd. Ik passeer een groepje Marokkaanse jongeren. Hun muziek staat luid, maar ze zingen niet mee. In plaats daarvan roepen ze elkaar toe in hun taal. Voor mij lijkt het alsof ze elkaar aan het uitschelden zijn, maar ik veronderstel dat het wel een gewone conversatie zal zijn.
Uit mijn rugzak grijp ik mijn gsm en oortjes. Ze zitten weer volledig in de knoop. Ik zucht en beloof mezelf dat ik ze vanaf nu deftig zal opbergen.
Ik stap op mijn fiets, zet mijn muziek aan en begin ‘dik’ tegen mijn zin aan het fietstochtje naar huis. Tien tot vijftien minuutjes fietsen, maar ik ben veel te lui én te zwaar om binnen die tijdspanne thuis te geraken. Toch doe ik het, want dat was weer een van mijn goede voornemens voor het nieuwe schooljaar. Gedeeltelijk ook, omdat mama en papa constant zagen over het feit dat ik minder moet eten en meer moet bewegen.
Dat doet er mij trouwens aan denken. Ik heb nog een koek of twee in mijn rugzak zitten. Ik stop, neem mijn koeken en eet ze fietsend op.

Reviews

☆ ☆

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ door Juanita op 09-03-2020
Axelle Bel, de schrijfter van dit boek, is 16 jaar wanneer bij haar 12-jarige zusje Roxanne een agressieve hersentumor vastgesteld wordt. Wat volgt is een rollercoaster van emoties, een voortdurend weg en weer geloop tussen thuis, school en het ziekenhuis. Axelle vertelt het verhaal vanuit haar standpunt, hoe zij de ziekte van haar zus beleefde en welke impact dit op haar had. Ze evolueerde op korte termijn van onbezorgde puber naar een meisje die verantwoordelijkheden moest opnemen die eigenlijk niet voor haar leeftijd bedoeld zijn. Hierdoor was ze onbedoeld verplicht vlugger volwassen te worden dan anderen van haar leeftijd. En dit heeft natuurlijk een grote impact.
Ze beschrijft dit alles in gemakkelijke woorden en gedetailleerde beschrijvingen waardoor je als het ware de ruimtes, de handelingen en de omgeving zo voor je ziet. Maar wat me het meeste opviel is de liefde binnen dit gezin , tijdens het lezen kun je echt hun liefde voor elkaar voelen.
Wat ik dan weer minder vond is dat het verhaal over de ziekte abrupt stopt, ik was nog volop aan het meeleven met het genezingsproces van Roxanne wanneer het hoofdstuk afgebroken wordt en je zomaar 2 jaar verder gekatapulteerd wordt en kort daarna nog een 5 jaar na de diagnose. Let op, het bleef wel interessant om te lezen hoe het Axelle en haar familie verder vergaat, want daar was ik wel benieuwd naar, het boek zou niet af zijn zonder deze deeltjes, maar het mocht voor mij iets minder plots afgekapt zijn.
Ik vond het heel boeiend om eens de situatie door de ogen van een dicht gezinslid te lezen in plaats van door de ogen van de patiënt, want dit is iets waar misschien nog meer aandacht aan zou moeten besteed worden. Kanker (ziekte) heeft tenslotte een serieuze impact op het ganse gezin en soms een grotere dan we denken.