Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een verdeelde stad ; Verzet in Steenbergen 1940
1945

Auteur

Frans van Eekelen

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Over de bevrijding van Steenbergen is al veel geschreven. Jaarlijks vinden er in de gemeente Steenbergen belangrijke en indrukwekkende herdenkingen plaats. Herdenkingen die vooral gewijd zijn aan hen die het leven lieten voor de bevrijding van de stad en zijn kerkdorpen. Naast het herdenken van heldhaftig strijdende militairen uit binnen- en buitenland, herdenken we ook de mensen die hun leven gaven door in verzet te komen tegen de bezetter. Over dit verzet en de verzetshelden van Steenbergen is echter nog nauwelijks gepubliceerd. Dat is eigenlijk best verdrietig. Veel inwoners van deze stad gaven in oorlogstijd het beste van zichzelf. Enkelen van hen hebben dat met hun leven moeten bekopen. Met dit boek heeft Frans van Eekelen geprobeerd om aan dit gemis invulling te geven.

Over de auteur

Frans van Eekelen ( 1948) is als historicus altijd bezig met geschiedenis. Naast lezingen en publicaties kwam in 2014 zijn eerste boek uit over de geschiedenis van zijn geboortestad Steenbergen. Dit boek, De Vloek van de Zeemeerminnen, krijgt nu een vervolg. Ook dit boek is weer het resultaat van uitvoerig bronnenonderzoek. Niet alleen van openbare bronnen, maar ook van persoonlijke verhalen van enkele verzetsmensen. Verhalen die nog nooit verteld waren en nu voor het eerst gepubliceerd worden.

Productinformatie

ISBN
9789463897365 / 978-94-638-9736-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-11-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
194
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Na Dolle Dinsdag hield het gevoel dat het einde van de oorlog nabij was aan. De geallieerden waren in aantocht. Men zou binnenkort bevrijd worden en de ondergrondse organisaties wilden daar graag hun steentje aan bijdragen. Maar daartoe moest je dan wel over de middelen beschikken. Ze wilden meer en betere wapens en munitie. De LO-groep in Steenbergen beraamde hiertoe een gewaagd plan: een overval op een wapendepot. Men wist dat de Duitsers op het landgoed ‘Dassenberg’, gelegen tussen Steenbergen en Halsteren, een munitiedepot hadden.

Maar men wist in het geheel niet wat er precies lag opgeslagen en ook niet hoe zwaar het bewaakt werd.
De overval werd in september 1944 uitgevoerd. De broers Kanters, Henk en Tiny van Mechelen, Theo Kemperman, Frans Veraart, Wim Delhez en leider Koos Veraart vertrokken vanuit verschillende locaties richting Dassenberg. Een groepje vertrok vanuit het Doornedijkje, een ander groepje vanuit Moerstraten. Ze slopen van de ene schuttersput naar de andere en ongezien verzamelden ze bij de Witte Ruiter. Vervolgens slopen ze door de bossen van het landgoed naar de grote villa. Ze waren slecht bewapend. Alleen Tiny van Mechelen (‘De Billy’) had een paar handgranaten en een revolver meegenomen. De opzet was om de wacht voor de lange oprijlaan uit te schakelen om daarna een aanval op het grote hoofdgebouw te wagen. De gemaakte plannen leken in duigen te vallen. In het wachthuisje was niemand aanwezig. Enkelen van de groep vonden het beter de aanval niet door te laten gaan. Zij zagen echter nog licht branden in de keuken. Na enig overleg besloten ze om toch door te gaan. Tiny van Mechelen en Frans Veraart werden aangewezen om als eersten naar binnen te gaan. Ze klopten aan en Tiny riep brutaal: “Wij komen munitie halen.” Ze werden binnengelaten. In de keuken troffen ze enkele Armeense soldaten en de zusjes Simons en hun broer aan. Onder bedreiging van een revolver gaven de Armeniërs zich direct over. Zij werden allen naar buiten gebracht waar zij vertelden dat zich op de bovenverdieping enkele Duitse officieren bevonden. Die waren al naar bed gegaan. Tiny van Mechelen en Theo Kemperman renden de trap op. Tiny gooide de deur open, sprong op een van de bedden en riep: “Der Krieg ist aus!” De twee officieren zaten direct rechtop in bed met de handen in de lucht. Ze werden ontwapend, moesten zich aankleden en werden daarna naar de andere gevangenen gebracht.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur