De ridder zonder zwaard - Een historisch verhaal uit vervlogen tijden in de bossen van Spaubeek

Frits van Ruiten

Category: Novels

€ 16,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Al in de middeleeuwen bestonden er een aantal verbindingswegen tussen het stroomgebied van Rijn en Maas, die als handelsroutes van groot belang waren. Ter hoogte van het huidige Zuid-Limburg liep één zo’n route parallel aan de huidige Geleenbeek, die het hoger gelegen oostelijke deel rond het hedendaagse Heerlen verbond met het lager gelegen Maasdal van de tegenwoordige centra van Geleen en Sittard. Die Geleenbeek vormde aan beide oevers brede moerassen, behalve in Spaubeek, waar de rechteroever van de beek meteen overging in de hellingbossen van het plateau van Puth. Daar was de route, de Oliemolenweg, zelfs nu nog herkenbaar terug te vinden, altijd droog en goed begaanbaar. Twee watermolens, één in het oostelijke deel en één in het westen, om granen en zaden te persen waren het eigendom van verschillende leenheren die elkaar het licht in de ogen niet gunden...

From the book

Slierten nachtnevel van de Geleenbeek hingen bij het eerste ochtendlicht nog in de bosranden. Langzaam werd de natuur wakker, in tegenstelling tot het woonwagenkamp, waar de honden en de paarden het laatste stukje van de nacht meena-men. De eerste zangvogels wekten de dag, een opmaat voor grote drukte. De lente was nog jong, een reden tot haast. Territoriumafbakening, paarvorming, nestbouw; allemaal hoorbaar in het eerste ochtendlicht.
In het kamp speelde dat niet: de honden hielden zich rus-tig, ze wachtten slechts op het piepen van een deur. Ook de paarden hoorden het ontwakende bos en lieten het daarbij.
Eén piepje activeerde alle oren. De klink van een woonwagendeur bewoog naar beneden en startte de dag voor alle dierlijke kampbewoners. De honden strekten met gespitste oren hun nek en diverse paardenstaarten zwiepten licht. Verdraaiende oren verraadden hun attentie. De jonge zigeuner sloot de deur weer zachtjes. De honden kenden de routine, toch hielden ze hem nauwlettend in het oog. De kleine man nam het karretje met de regenton, aaide in het voorbij gaan elke hond licht over de kop, verliet het kamp en liep naar de brug over de Geleenbeek. Daar vulde hij met een schepemmer aan een touw de ton met vers water en keerde weer om. De aarden bakken van de honden werden gevuld en de voorraad drinkwater van de paarden ververst.

About the author

Frederik Joseph van Ruiten is op 8 mei 1947 geboren te Geleen en is de tweede uit een gezin van vier, waarbij zijn ouders al door oorlogsleed en het overlijden van hun eerstgeborene getraumatiseerd waren, nog voordat hun gezin compleet was. Na een lagere school met veel vrije expressie volgden drie jaren HBS. Zijn beroep vond hij in de bouwkunde met het vervaardigen van maquettes. Pas na zijn pensioen kreeg hij, na het wegvallen van werkstress, onverwacht veel zuurstof en werd schrijven zijn passie.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De ridder zonder zwaard - Een historisch verhaal uit vervlogen tijden in de bossen van Spaubeek

Author:

Frits van Ruiten

Category:

Novels

Number of pages:

88

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

03-01-2020

ISBN:

978-94-6389-882-9 / 9789463898829

Price:

€ 16,99

Language

Dutch