Dijkpaal 36 - Noorder IJ en Zeedijk een baken in de tijd

Hennie Koopman

Category: Biographies

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog geboren in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, blikt onze hoofdpersoon terug op een lang buitenleven. Paal 36, op de voormalige Noorder IJ en Zeedijk, vormt daarin een opvallende markering. Voor een geboren stadsjongen is zo’n drang naar buiten niet vanzelfsprekend. Zelf beseft hij dat terdege en stelt hij zich de vraag: hoe dat zo is gekomen, plan of toeval? Opvallende gebeurtenissen tijdens de oorlog en zijn belevenissen tijdens zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine, komen ook ruimschoots aan bod. Zijn overdenkingen laat hij vergezellen door beschouwingen en vaak humoristische anekdotes. Zij vormen een ontroerende ode aan het prachtige Waterlandse landschap.

From the book

Met samengeknepen lippen en toegeknepen ogen fietst de oude baas noordwaarts over de Waterlandse Zeedijk. Het is niet een harde tegenwind, of vermoeienis, die hem zo krampachtig doet kijken. Nee, het zijn de miljoenen muggen die in wolken boven de kruin van de dijk dansen. Vedermuggen waarvan de larven in het water tot ontwikkeling komen. En aan water mankeert het niet met rechts het Markermeer en links Waterland, dat die naam ook niet voor niets draagt.
Vroeger was deze route bij automobilisten berucht en kon je na een ritje langs de dijk meteen de wasstraat opzoeken. De laatste jaren werd de overlast steeds minder, vermoedelijk als gevolg van in de landbouw gebruikte bestrijdingsmiddelen tegen plaaginsecten, op basis van neonicotinoïden.
Kennelijk betreft het hier een inmiddels immuun geworden muggenstam. Bovendien, niet alleen immuun, maar ook nog eens bijzonder potent.
Hoe de man ook snuift, je kunt kwalijk al je lichaamsopeningen volledig afsluiten, hij heeft toch al heel wat muggen terug moeten spuwen en een enkele doorgeslikt. Zo kan een mens ook aan z'n dagelijks aanbevolen portie eiwitten komen en... gratis.

About the author

Hennie J.A. Koopman (1939) woont al ruim 47 jaar in Durgerdam en heeft in al die jaren zijn werkzaamheden in het opbouwwerk op een bijzondere manier kunnen combineren met het vrijwilligerswerk in verenigingen en kerk. Hier heeft hij het creatieve vermogen ontwikkeld om gedachten en feitelijkheden voor een breed publiek toegankelijk te maken. Daarnaast bleef er voldoende tijd over voor een flink aantal hobby’s, waarvan de meesten in het Waterlandse veenweidegebied werden uitgeoefend. Een enigszins autarkische inslag was voor hem een drijfveer om uit de natuur rond zijn dorp met mate te oogsten van het overschot. Met name daarover en over de verwerking van de vangsten, schreef hij verscheidene boeken. Inmiddels aardig op leeftijd gekomen vraagt hij zich af hoe je, als geboren stadsjongen, jezelf uiteindelijk midden in de Waterlandse natuur terug vindt.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dijkpaal 36 - Noorder IJ en Zeedijk een baken in de tijd

Author:

Hennie Koopman

Category:

Biographies

Number of pages:

122

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

10-01-2020

ISBN:

978-94-6389-897-3 / 9789463898973

Price:

€ 18,99

Language

Dutch