De zangen van Jânböors Sjeng - Herinneringen aan een zorgeloze jeugd

Wiel Hegger

Category: Stories

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

Terug naar de jaren ’50 in Arcen, Noord-Limburg. In 39 korte verhalen vertelt Wiel Hegger hoe hij na de oorlog met zijn vier broers en vier zussen opgroeide op de Jânböors hoeve. Met milde humor verhaalt hij over de geschiedenis van zijn familie, de angst van zijn moeder voor donder en bliksem, het maandelijkse biechtgebeuren, en zijn bedevaart naar Amsterdam. En niet te vergeten: zijn pech bij de meisjes en zijn lijdensweg naar het eindexamen.
De titel van deze verhalenbundel verwijst naar zijn meest dierbare herinnering: de eindeloze ballades die zijn vader Jânböors Sjeng altijd zong tijdens het werken op de boerderij.

From the book

Op de eerste dag van december komt Sinterklaas op bezoek. Hij heeft een groot boek bij zich. Moeder zet de stoel van vader voor hem klaar en om de beurt moeten we bij hem op schoot. Hij heeft een lange witte baard en hij stinkt naar citroenjenever. Op zondag drinkt vader dat altijd in het café.
We krijgen allemaal ‘knorren’ van de Sint. In zijn boek leest hij dat broer Jan geen mais lust. Toen moeder die een keer op tafel zette, riep hij heel hard: “Wij lusten geen kippenvoer!” “Dat is niet leuk,” zegt Sinterklaas. “Dat is stout!
Ook Piet krijgt op zijn donder. Toen Sint vorig jaar al op de terugweg was naar Spanje, heeft hij keihard: “Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot, o wat zal dat stinken, doe de deur op slot.” gezongen. “Dat noem ik nou stank voor dank,” zegt Sint. Voor straf moet Piet het foute lied nog één keer ten gehore brengen. Daarna moet hij beloven dat hij dit vreselijke lied nooit meer zal zingen.
Het is mijn beurt. Sinterklaas leest dat ik afgelopen zomer in één van de grindgaten aan de grens ben gaan zwemmen en daar bijna ben verdronken. “Zul je dat nooit meer doen!” Sint is heel boos. “Eerst leren zwemmen en dan pas het water in; je had wel dood kunnen zijn!” Ik zeg niks; wurm me uit de greep van de Sint. Hoe kan Sinterklaas dat weten van dat zwemmen? Hij was van de zomer toch in Spanje...
Lies wil niet bij Sinterklaas op schoot. Ze heeft zich verstopt onder de rokken van moeder. Sint krijgt nog een glaasje citroenjenever. We zijn blij als hij weer weg is.

About the author

Wiel Hegger (1943) studeerde sociale psychologie in Nijmegen. In diezelfde stad werkte hij samen met zijn collega’s op het Hoogveld Instituut en later op het ITS, aan het ontwikkelen van lesmateriaal voor basis- en voortgezet onderwijs op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De zangen van Jânböors Sjeng - Herinneringen aan een zorgeloze jeugd

Author:

Wiel Hegger

Category:

Stories

Number of pages:

176

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

11-12-2019

ISBN:

978-94-638-9799-0 / 9789463897990

Price:

€ 18,50

Language

Dutch