Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Youtjar, de mindere

Auteur

Eddy Cochez

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Youtjar is een jonge man uit een ver land die gevlucht is voor de oorlog. In zijn nieuwe land, waar hem ook onrecht wordt aangedaan, worden zijn pijnen ondraaglijk. Zijn radeloosheid stort hem in zijn innerlijke strijd tussen geloven in God of niet. Uitgerekend hij, de mindere, die niets bespaard wordt, moet beslissen over het voortbestaan, of niet, van de misschien volstrekt zinloze wereld. Deze keuze speelt zich af in de voorgrond van de determinerende geometrische vorm van ‘de tijd’.

Over de auteur

Eddy Cochez (1957) woont in Brussel en is advocaat. Hij vermeent dat de waarheid doorheen de tunnel van de abstracte rede ligt, ver de verbeelding voorbij, en rakelings naast beweerde waanzin.

Productinformatie

ISBN
9789463899383 / 978-94-638-9938-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
31-01-2020
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
186
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

“Zeg me dan tot waar ik kan gaan. Hoe ik kan weten op welke vragen ik recht op een antwoord heb, als ik de vragen niet zelf mag stellen?”
“Je mag niet kijken over de grens en je mag er ook niet overgaan. Als je de laatste vraag gevonden hebt, geef dan geen antwoord en vermijd elk oordeel, sla je ogen naar beneden uit deemoed en smeek Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle, voor zijn erbarmen. Je legt je leven in zijn handen. Allen die zich zullen laven aan het duister van de onbescheidenheid, de verleiding van de twijfel, de durf van de opstand, zullen meedogenloos gestraft worden. Zijzelf, en al de hunnen, tot de laatstgeborene, zullen de ziedende zweepslag ondergaan van Zijn toorn, tot de dood en vanaf dan oneindig lang.”
“Hoe zal ik weten wat de laatste vraag is?”
“De laatste vraag ligt op de plaats waar het laatste antwoord ligt. Het enige antwoord op alle vragen. Als je denkt alle vragen gesteld te hebben, en alle antwoorden te kennen, en als er maar één vraag en één antwoord overblijft, brand ze dan alle twee uit je hoofd. Zoek waar het stof vandaan komt, maar stel je niet gelijk met Hem die het gezaaid heeft.”
Toen hij het woord stof had uitgesproken, werd hij stil en zakte weg in zijn stoel. Nog voor het uur van het gebed aanbrak, spreidde hij zijn gebedskleed uit op de grond en bleef uitzonderlijk lang rechtop staan met de handpalmen omhoog, het hoofd achterovergebogen, de ogen dicht.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door christoph de graeve op 25-02-2020
Ik heb genoten van dit boek - dat ik wel niet in één ruk kon uitlezen. Maar elke dag een stukje helpt je gestaag en met nieuwsgierigheid vooruit.
De auteur staat stil bij de tijd en de vragen die er al dan niet toe doen.
De metaforen en de omgeving zijn goed gekozen.
De titel legt zichzelf uit na driekwart boek. De mindere wordt door ontbering en terugkerende tegenslag op de proef gesteld.
Gekweld door de waarom vraag, lijkt hij steeds dichter te komen bij de verlossing.
De schrijver wentelt zich in een soort nihilisme dat doet denken aan Sartre, Camus en God is dood van Nietzsche. Wel wordt het nooit helemaal cynisch en zwartgallig. Hoogstens plagerig. Je stelt jezelf de vraag of de auteur nu wel of niet gelovig is. Zijn hoofdpersonnage ademt geloof uit. Maar toch is het boek meer een poging tot bewijs dat God NIET bestaat. Toch niet in de vorm en met de eigenschappen die we hem hoopvol aanmeten. Einsteins relativiteitstheorie wordt nooit letterlijk vernoemd, maar is duidelijk een inspiratie. De passages over zwaartekracht of voorstellingen van wat oneindig zou moeten zijn, doen je duizelen. Maar dat is nu net wat Youtjar meemaakt. De waarheid grenst aan de waanzin. En dit boek laat je proeven van het onbegrijpelijke, zonder louter geleerd te willen overkomen. Een zoektocht naar het paradijs, via het slijk, met soms ook platter taalgebruik, sprankeltjes hoop en herhalingen die ertoe doen. Chapeau!

door erik dewulf op 25-02-2020
Bij aanvang van het boek denk je dat het hier om het zoveelste boek gaat over de problematiek van 'de asielzoeker'. Je krijgt ook inzicht in het 'leven', het zoeken, het wachten, het ...van de asielzoeker 'ginds' en hier in het beloofde land dat België noemt.
De auteur neemt je gedurende een hele tijd mee in zin filosofische hersenspinsels en manier van denken over 'tijd' 'snelheid', 'symmetrie' . Hij doet dat op zo'n vernuftige wijze door ellenlange existentiële zinnen af te wisselen met zeer korte, haast zichzelf herhalende korte, kordate zinnen: p.114 Het tegendeel van de volmaakt symmetrische parabool is het tegendeel van orde, de omgekeerde volgorde in het verband tussen oorzaak en gevolg.
God , Alah de Barmhartige of hoe de grootsheid zich ook mag vermommen wordt zwaar op de korrel genomen in dit boek, niet in het minst omdat hij ook geen uitweg biedt in het verloren landschap tussen tijd en snelheid, tussen heimat en gevangenis. : p.128 Ja, naar het schijnt was God een hele slechte meubelmaker.....Nu snap ik hem. Het is daarom dat Jozef timmerman was. Om aan zijn zoon te kunnen uitleggen hoe hij die manke meubelen van God kon repareren. "De BVBA 'Jozef & Jezus', meubelmakers van vader op zoon.
Elke pagina van het boek staat bol van de ironie, van filosofisch doem- en nadenken waar je je soms echt wel moet door worstelen. Sommige pagina's, snedige stukjes, lange zinnen smeken gewoon om een tweede keer gelezen te worden want fantastisch gevonden, zwaar om te verstaan of gewoon omdat ze zo origineel zijn.
Enig minpunt is volgens mij het einde van het boek. Je moet het stellen met "Maar het moet nu. Niet straks. Je moet nu beslissen".....als cliffhanger bedoeld naar een tweede boek dat begint met 'Ik kon echt niet beslissen. Ik ben gewoon weer..." of gewoon het einde van dit originele boek