Cover voorkant
Het dagboek van een verzorgende - Het ware gezicht achter zomaar een zorgverlener
Het dagboek van een verzorgende - Het ware gezicht achter zomaar een zorgverlener

Het dagboek van een verzorgende - Het ware gezicht achter zomaar een zorgverlener

Julian Hooikaas

Category: Health
  • (2)

€ 18,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De zorg, de sector waarin gewerkt wordt met een lach en een traan. Leuke verhalen maar ook de minder leuke, het is dagelijks werk. Broeder Sjuul het alter ego van Julian Hooikaas verzorgende IG, heeft een dagboek bijgehouden over zijn werk in de zorg. Cliëntverhalen over de mooie maar ook minder mooie gedeelte van het leven. Laat je meenemen in de wereld van een verzorgende. Kom je mee in de wereld van de cliënten en hun families.

From the book

Vandaag stierf je grote broer in mijn bijzijn. Lieve, kleine Marco. Je was amper zes, die eerste keer dat ik je zag. Je droeg een blauwe tuinbroek, kwam op mij afgestormd met je blokkendoos en zei: ‘U bent de dokter die Marijn beter komt maken, toch?’ Kijkend naar zijn hoopvolle gezichtje, vroeg ik me af of en hoe ik moest gaan uitleggen dat Marijn op zijn zeventiende ging overlijden aan leukemie. Dat ik er alleen maar was om de laatste drie maanden voor hem te kunnen zorgen. Niet alleen natuurlijk, maar samen met collega's.

Ik plofte op mijn billen bij zijn speelkleed en vroeg of hij soldaatjes had. Zijn ouders keken mij stomverbaasd aan. Ik was er tenslotte voor Marijn. Kleine Marco kwam met zijn groene soldaatjes aangerend en ik pakte een paar blokken. Ik bouwde een muur en zette er vijfentwintig poppetjes neer. Waarom vijfentwintig? Geen idee, ik hou van dat getal. Doe het keer vier en je hebt honderd. Aan de andere kant van de muur legde ik twee grote knikkers.

‘Kijk, Marco, dit zijn de soldaten van je broer, vijfentwintig hele sterke soldaatjes. Zij vechten om je broer gezond te houden, ze spelen oorlogje. En deze twee, dat is de ziekte van je broer. En deze muur? Dat is het lijf van je broer. Als je deze ziekte krijgt, dan komen die twee knikkers door de muur binnen, de soldaten gaan vechten. Heb jij wel eens gevochten, Marco?’

Hij knikte en zei: ‘Met Mathias. Hij sloeg mijn vriendinnetje.’

Ik vroeg hem hoe hij zich daarna voelde. Zijn antwoord: ‘Ik was heel moe!’ 

Ik zei: ‘Precies! En die soldaatjes zijn ook moe en een voor een moeten ze gaan slapen. Daarom is je broer zo ziek, omdat al die soldaatjes slapen. En weet je? Jouw broer gaat ook slapen bij de sterretjes, want hij is ook moe. Zo moe dat zelfs de beste dokters hem niet wakker kunnen maken.’

Zijn moeder keek met tranen in haar ogen naar dit schouwspel. Als zorgverlener sta ik niet alleen in dienst van de cliënt, maar ook van de familie. Ik bereid ze voor op wat komen gaat, omdat ik het overzie vanuit mijn ervaring. Technisch gezien moet ik het verhaal “dood” kennen, al is ieder overlijden anders. Die lieve, kleine Marco heeft de dag erna op de kleuterschool mijn verhaal verteld. Het verhaal van zijn broer die bij de sterretjes gaat slapen. Soms denk ik nog wel eens terug aan die kleine Marco en aan Marijn. Er was geen haat en nijd naar elkaar. Ze genoten samen van de tijd die ze over hadden.‘Kleine Marco, vergeet niet, hè, jij mag pas bij de sterren gaan slapen als je heel oud bent.’ Dat is waar ik mijn werk mee afsloot, nadat ik de laatste zorg klaar had en Marijn overdroeg aan Yarden: de dokter (die eigenlijk broeder is).

About the author

Julian’s alterego broeder Sjuul is ontstaan toen hij merkte dat zijn cliënten in de zorg moeite hadden zijn naam te onthouden. Julian werd Sjuul en later kwam broeder er nog bij, omdat patiënten in het ziekenhuis vaak broeder riepen. Zijn dagboek was voor hem de uitlaatklep die nodig is in de zorg, want de ogen van de verzorging zien dingen die nooit meer vergeten worden.

Reviews

2020-12-14 21:42:40 | By: Sonja | Rating:
Super aangrijpend... Geschreven met een knipoog en een traan. Zo heb ik het boek ook gelezen. Erg herkenbaar en makkelijk te lezen. Echt een aanrader!

2020-10-16 14:54:38 | By: Bosma | Rating:
Eerlijk, openhartig, recht voor z'n raap. Julian, alias broeder Juul, schrijft prachtige verhalen over zijn werk. Een fijne afwisseling aan ontroerende, vrolijke en inspirerende momenten; een boek om in één keer uit te lezen.
Ik prijs de manier hoe hij schrijft over werkgever/collega's; Juul draait er niet omheen... je moet het maar durven!

Minpuntje; Juul, je heb vast veel meer bijzondere momenten meegemaakt... ik had het leuk gevonden als het boek wat dikker was geweest, als er wat meer verhalen in hadden gestaan. Nu is het boek in verhouding wat duur.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het dagboek van een verzorgende - Het ware gezicht achter zomaar een zorgverlener

Author:

Julian Hooikaas

Category:

Health

Number of pages:

128

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

20-03-2020

ISBN:

978-94-640-3099-0 / 9789464030990

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)