Als in een dubbele spiegel - Proeven van literatuur

Frank Mommersteeg

Category: Biographies

€ 23,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In dit autobiografisch essay plaatst de schrijver zichzelf als het ware tussen twee spiegels. In de eindeloosheid van de zich herhalende spiegelbeelden herkent hij zijn eigen literaire zoektocht. Uitstapjes naar de auteurs achter de boeken en naar wat anderen daarover te zeggen hebben, passeren de revue. Zijpaden worden niet geschuwd. Hiermee is het boek zelf een spiegelroman geworden: een collage van twee verhalen - die van de literatuur en die van de auteur zelf - waarbij de auteur fungeert als scharnierpunt in het midden van de spiegels. Zich bewegend tussen werkelijkheid en fictie, nodigt hij de lezer uit om met hem mee te reizen en nieuwe ontdekkingen te doen in de merkwaardigste wereld aller werelden: die van het boek.

From the book

Langzaam maar zeker werd het ernst, woorden werden zinnen, zinnen werden verhalen. Op een ijskoude dag in de winter van 2016/17 ging ik terug in de tijd, op zoek naar al die verhalen die mij op mijn levensweg hadden begeleid, geboeid en beïnvloed. Een last aan boeken had het leven op mijn schouders gelegd. Was het ook een lust geweest? Ik keerde in mijn herinnering terug naar de plaatsen waar ik die verhalen uit boeken had horen opklinken. Vaak leidde dit tot herlezen van wat mij ooit dierbaar was geweest.
Wat ik wilde was mijn boekenkast een gezicht geven, door een keuze te maken uit al die boeken waar iets over te zeggen viel, iets moois, iets geestigs, iets diepgaands wellicht; iets dat de moeite waard zou zijn om te behouden, ook lang nadat al die boeken zouden zijn vergeten of verdwenen. In het besef dat de tijd uiteindelijk alles zal uitwissen.
Wat herinneren wij ons nog van al die boeken die we ooit lazen? Misschien een personage dat indruk op ons maakte, mogelijk een stuatie vol beklemming of juist bevrijding. Of simpelweg het taalgebruik, de stijl, de opbouw, of de eerste of laatste zin. Niet te vergeten: de onderstreepte dan wel in de marge gemerkte tekstdelen. Ten slotte de hele en halve alinea’s die je tijdens het lezen aankruiste, omdat ze je om een of andere reden aanspraken.
Door terug te bladeren in die oude bijna vergeten boeken gaan wij beseffen hoeveel wij hebben geproefd, maar ook hebben laten liggen aan kennis, inzicht en wijsheid; dat we daarvoor niet altijd de rust en de tijd hebben gevonden of genomen, omdat we nog zoveel andere zaken aan ons hoofd hadden.

About the author

Frank Mommersteeg (‘s-Hertogenbosch, 1944) schrijft zijn hele leven al, publiceerde in verschillende tijdschriften zijn eerste verhalen, essays en gedichten. Bij Boekscout verschenen reeds twee romans (Zoete Moeder; Jager of de schaduw van de avond), een verhalenbundel (Tulpen uit Kilronan) en een biografie (Een vertwijfeld universum. Over H.M.A. van der Beek). Ook vertaalde hij Etruscan places van D.H. Lawrence (Etruskisch testament). Daarnaast is hij beeldend kunstenaar. Het schilderij op de cover is van zijn hand.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Als in een dubbele spiegel - Proeven van literatuur

Author:

Frank Mommersteeg

Category:

Biographies

Number of pages:

314

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

14-02-2020

ISBN:

978-94-638-9981-9 / 9789463899819

Price:

€ 23,50

Language

Dutch