Nooit meer Valentijn - Een bezielend levensverhaal

Peter van Ineveld

Category: Biographies

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In Nooit meer Valentijn blikt de auteur terug op zijn katholieke jeugd in Roosendaal en laat hij op overtuigende wijze zien hoe ingrijpende gebeurtenissen uit die tijd zijn verdere leven hebben bepaald. Eerst worden we opgeschrikt door het onverwachte overlijden van zijn moeder. Peter is dan tien jaar. Slechts een half jaar later begint het seksueel misbruik door een kerkdienaar, de biechtvader van het jonge misdienaartje. Deze pastoor, vertegenwoordiger van God, denkt alleen aan zijn eigen genotzucht en geilheid. Hij ziet zijn kans schoon. De goede God blijkt ook de duivel te zijn.

In deze autobiografie weet Peter van Ineveld aan de hand van persoonlijke lotgevallen en herinneringen op originele wijze de sfeer op te roepen van de jaren vijftig, zestig en zeventig in West-Brabant. De auteur steekt de draak met het Scheppingsverhaal van de kerk dat hij als kind geïndoctrineerd kreeg en hij laat de Almacht zelf uitleggen hoe het heelal en het leven zijn ontstaan in de ‘Ordening’.

Het boek geeft ons een intiem relaas van de gevolgen van de vroegtijdige dood van zijn moeder en het misbruik. Op het gezin, hemzelf en zijn omgeving. De auteur beschrijft aangrijpend hoe hij er desondanks in slaagt een toekomst op te bouwen.


From the book

Nou vandaag is het dan eindelijk zover.
Via de politie-app weet ik dat er aanstaande maandag een inval bij de buren gaat plaatsvinden. Er gebeurt niks. Ik spreek Cristóbal - onze huisbaas is ondertussen helemaal op de hoogte - die zegt:
“Dinsdag gaat het gebeuren.” No pasa nada... Woensdag... niks! Is dit het zo Spaanse mañana, mañana? Nee, ik krijg een appje van David.
“Wat een leuke kleinkinderen heb je! Blijven ze lang?” Gespot via de kijker. Remko, Fem en de kinderen zijn inderdaad bij ons op vakantie en David wacht met zijn kornuiten tot ze donderdag vertrekken om elke verstoring of risico voor de kleintjes uit te sluiten.
Remko is vanochtend vroeg vertrokken en om elf uur stopt er beneden aan de weg een auto met twee elektriciens. Ladder tegen de paal, gereedschap eruit. Ik ga ernaartoe.
“¿Que pasa? Gaan jullie de elektriciteit afsluiten? Bij mij of bij de buren?” Dat weten ze niet. Dan zie ik de rechercheurs aankomen. David maakt een snijbeweging met zijn hand ter hoogte van zijn hals. Duidelijk. Voor ons het moment om met een kop koffie achter de heg te duiken. De rechercheurs komen naar boven, één stelt zich verdekt op bij onze poort, pistool op het dijbeen, de ander rammelt hard aan het hek bij de buren. De honden - er zijn er meerdere ondertussen - slaan aan en komen op het hek afgerend, de pitbull voorop, maar met een stukje Ibericoham maak je snel vrienden. Kwijlend staan de honden te wachten tot hun baasje naar buiten komt. Het hek moet open, er volgt een discussie met ‘el Tío’, de oom.
“Er is iets met de aansluiting van uw elektriciteitsmeter beneden, komt u zelf even kijken.” Het hek gaat eindelijk open. De tweede rechercheur komt nu ook in beeld. Beneden arriveren jeeps van de Guardia Civil, geüniformeerde politie komt naar boven, schiettuig binnen handbereik. Buurman gaat met alleen dat korte rode broekje aan op de foto. Onmogelijk zijn dikke buik te verbergen. Evenals zijn kwekerij trouwens, want de politie gaat massaal naar binnen. De jeeps komen naar boven rijden en blokkeren de uitgang. Wij wachten dan ook maar even met boodschappen doen. Na een intensief onderzoek in het huis wordt ‘el Tío’ geboeid afgevoerd. In de korte broek en een shirtje nu, zijn warrige blonde krullenkop, in groot contrast met de huidige meteorologische omstandigheden, op onweer. Hij roept nog iets wat voor ons niet te verstaan is. Niet alleen door onze gebrekkige kennis van zijn dialect, maar ook door het gemis van zijn vier voortanden.
De elektriciens vertellen ons dat we weer licht hebben. De rechercheurs zoeken de grootste kippen uit. We gaan boodschappen doen.

About the author

Peter van Ineveld (Roosendaal, 1948) was etaleur, werd eerstegraads bevoegd docent wiskunde en is nu saxofonist. Discipline en doorzettingsvermogen voeren hem over zijn levenspad. Kunst, creativiteit, de exactheid en kracht van een wiskundig bewijs bewegen zijn emoties. Muziek steekt daar later nog als passie bovenuit.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Nooit meer Valentijn - Een bezielend levensverhaal

Author:

Peter van Ineveld

Category:

Biographies

Number of pages:

190

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

14-02-2020

ISBN:

978-94-6389-973-4 / 9789463899734

Price:

€ 20,50

Language

Dutch