Een duistere afkomst

Jona Jensen

Category: Novels
  • (4)

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Een Deense familiegeschiedenis. Korte tijd nadat de bekende Deense jeugdboekenauteur Kirsten Johansson bij een verkeersongeval om het leven komt, vindt haar zoon, Thomas, in haar nalatenschap een aantal intrigerende aantekenboekjes. Uit de notities blijkt dat Kirsten niet alleen haar privacy afschermde tegen het publiek, maar ook tegen haar eigen zoon. Met de hulp van Emma, een getalenteerde kunstenares, voor wie hij warme gevoelens heeft, gaat Thomas op zoek naar een antwoord. Tijdens een nachtelijke storm verschijnt onverwacht Kristjan op het toneel. In de daaropvolgende weken en maanden wordt Thomas zich steeds meer bewust van zijn eigen waarde, tot hij het punt bereikt waarop hij Kristjans aanwezigheid niet langer ervaart als bedreigend en hem in vertrouwen neemt. Dit brengt een compleet onverwachte uitkomst.

From the book

Nog voor zijn wijsvinger op de bel heeft gedrukt, klinkt een mannenstem over de intercom: ‘Dag Kristjan. Volg de dreef. Ik kom jou tegemoet.’
‘Hoeft niet. Ik vind het wel,’ zegt Kristjan, maar er komt geen reactie.
Langzaam schuift de poort open. Kristjan richt het licht van de lantaarn op de grond en volgt de zanderige weg die aan beide zijden is afgezet met hoge bomen. Wanneer achter hem de poort met een harde klik in het slot valt, ontsnapt hem een vloek. Een nachtvlinder doorkruist heftig fladderend de lichtkegel. In het nachtelijk duister tussen de bomen ontwaart hij plotseling het dansende licht van een lamp. Hij klemt de zaklantaarn onder zijn arm, plaatst zijn handen als een trechter voor zijn mond en bootst de roep na van een uil: ‘Oehoe! Oehoe!’
Hij luistert. Het enige wat te horen is, is de zwakke echo van zijn eigen stem, voor de rest is alles stil, en in die stilte klinkt, ijzingwekkend hoog en langgerekt, een doordringende fluittoon. Op hetzelfde moment floept in de verte het licht uit. Gealarmeerd blijft Kristjan staan en richt de zaklantaarn. De lichtkegel glijdt over boomstammen, struiken, zand, grashalmen. Vlak achter hem klinkt het kraken van brekende takken. Bliksemsnel knipt hij de lamp uit. Het is pikdonker en ademloos stil. Dan ineens klinkt het doffe geluid van snelle passen over zand, gevolgd door een gesmoorde kreet die overgaat in het snuivende zwoegen en steunen van een hevige worsteling.

Een eind verderop bevindt Emma zich omringd door haar gasten in haar feestelijk verlichte studio. De auberginekleurige, mouwloze zijden jurk met diep uitgesneden hals en wijde rok die ze aan heeft, staat haar beeldig. Haar haar is opgestoken. Aan haar oren draagt ze hangers van amber die lijken op druppels honing.

About the author

Jona Jensen’s grootvader van vaderskant was een Deense visser. Afkomstig van Esbjerg, West-Jutland, was hij de trotse eigenaar van een hemelsblauw geverfde kotter waarmee hij de kustvisserij beoefende met de snurrevaad techniek. Jona groeide op in een huis vlakbij het Sint-Katelijneplein in Brussel. Net als Kirsten Johansson in ‘Een duistere afkomst’ schermt Jona haar privéleven af van het publiek. De enige sporen die zij achterlaat zijn verhalen.

Reviews

2020-02-20 10:23:10 | By: Jo | Rating:
De manier waarop Jensen het verhaal vertelt, vind ik top. Hij is niet alwetend. Net zoals dat gebeurt in het dagelijks leven met mensen in je omgeving, kun je slechts begrijpen wat Thomas, Emma, Kristjan en Julia denken en voelen door hun doen en laten te interpreteren. De lezer krijgt van Jensen de vrijheid en tegelijk de opdracht het verhaal een eigen invulling te geven. In het huidige literair landschap, waarin auteurs het denken en voelen van hun lezers 'letterlijk' overnemen, is dat een echte verademing.

2020-02-11 11:30:08 | By: Bizouk | Rating:
Interessante thematiek: het zoeken naar een evenwicht tussen het rationele en het gevoelsmatige. De luchtige stijl en de humor maken de lectuur gemakkelijk verteerbaar zonder afbreuk te doen aan de ernst van het onderwerp. Jensen heeft een goede pen. Fascinerende beschrijvingen. Als zeiler vind ik de beschrijving van de storm in het derde hoofdstuk meesterlijk. Ook vind ik het prachtig dat het verhaal de structuur heeft van de vier seizoenen. Het verhaal begint in de zomer en eindigt in de lente. Mooi is dat.

2020-02-09 12:59:20 | By: Vaneijker Pauline | Rating:
'Een duistere afkomst' van Jona Jensen in een adem uitgelezen. Vlot geschreven, fantasierijk, grappig en ontroerend, met vele onverwachte wendingen. Ideale lectuur voor wie er mentaal even tussenuit wil.

2020-02-08 10:38:46 | By: Bollaert | Rating:
'Een duistere afkomst' is een echte aanrader. Het verhaal is een soort detective waarin Thomas het mysterie van zijn moeder oplost en zo de identiteit ontrafelt van zijn vader. Op subtiele wijze raakt de auteur bij monde van haar personages belangrijke vragen aan over het leven, over lotsbeschikking, liefde, vriendschap en vrijheid. De schrijfstijl is sterk aanschouwelijk, zozeer zelfs dat ik bij het lezen de indruk had naar een film te kijken.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een duistere afkomst

Author:

Jona Jensen

Category:

Novels

Number of pages:

208

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

24-01-2020

ISBN:

978-94-6389-913-0 / 9789463899130

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (4)