Cover voorkant
De ogen van Charley
De ogen van Charley

De ogen van Charley

Henny van Kesteren

Category: Biographies
  • (1)

€ 18,49

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Order at the author

Summary

In deze biografische roman volgen we het leven van Charley Toorop met al zijn ups en downs. Hoe moeilijk het was om als alleenstaande moeder van drie kinderen met schilderen een eigen inkomen te verdienen en daarnaast een relatie te onderhouden met haar grote liefde. Zij bracht een groot oeuvre voort, maar dat dit veel opoffering in de persoonlijke sfeer vroeg is te lezen in deze ontroerende roman.

From the book

Bergen, 1922
Charley heeft besloten om een zelfportret te maken. Als groot bewonderaarster van Vincent van Gogh hebben diens zelfportretten haar daartoe geïnspireerd. Schilderen is voor haar behoefte aan zelfonderzoek, net als voor van Gogh, hét ideale medium. O, had ze maar het talent van haar vader! Hij zet altijd vlot een portret of een landschap op het doek, terwijl zij moet ploeteren, uitvegen, wegkrabben en opnieuw proberen. Maar ze is een doorzetter: ‘De wil is alles,’ zegt ze dan tegen zichzelf. Nu ze eindelijk als schilderes succesvol is, wil ze zich ook als zodanig portretteren.
Ze posteert zich voor de ezel die naast de spiegel staat en schetst haar gestalte op het doek. Met een ernstige blik kijkt ze de toeschouwer aan en in haar hand houdt ze het palet en de kwasten vast. Zo, in deze houding wil ze zich tonen: Ja, mensen, ik ben schilderes en daarmee wil ik mijn beleving van de werkelijkheid weergeven, bezield weergeven.
Na wekenlang te hebben gekeken, geschilderd, schaduwen en lichtvlakken te hebben opgebracht en weer uitgeveegd, bekijkt ze het eindresultaat. Je kunt zien dat ze ernstig in het leven staat; maar ze maakt een zelfbewuste indruk. Want zelfbewust is ze, na die ongelukkige jaren tijdens haar huwelijk met Henk. Nu heeft ze weer tijd om zich volledig aan de schilderkunst te wijden, zonder bang te zijn voor zijn agressieve buien. Terwijl het allemaal zo mooi begon.

About the author

Vanwege haar grote belangstelling voor vrouwelijke kunstenaars is Henny van Kesteren biografische romans gaan schrijven. Na grondige literatuurstudie vermengt zij feiten met een vleugje fictie om tot een boeiend levensverhaal te komen. Tot nu toe verschenen er vier boeken die in de bestanden van de Nederlandse bibliotheken te vinden zijn. Haar laatste boek; "De mysterieuze impressioniste" over de schilderes Berthe Morisot, is te koop bij Boekscout en te bestellen via de boekwinkel.

Reviews

2022-01-28 13:25:53 | By: Erika | Rating:
Een interessant boek over een belangrijke kunstenares. Zowel haar privé- en liefdesleven als haar schildersoeuvre wordt in een heldere stijl beschreven.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De ogen van Charley

Author:

Henny van Kesteren

Category:

Biographies

Number of pages:

142

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-03-2021

ISBN:

978-94-638-9895-9 / 9789463898959

Price:

€ 18,49

Language

Dutch

Rating:

  • (1)