Zonder wind geen staal - Confrontatie met hoogovens

Jan Schalkx

Category: Biographies

€ 23,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jan heeft Hoogovens zes jaar van nabij mee gemaakt. Gekomen in 1988 en weggegaan in 1994. In die jaren heeft hij heel wat meegemaakt. Onderhandelingen over de invoering van de vijfploegendienst en een werkweek van 36 uur voor dag- en kantoordienst, de eerste staking sinds 1973, al dan niet gedwongen ontslagen rondom het Masterplan, een rechtszaak in verband met een voorgenomen staking in het kader van de Ziektewet en WAO, ludieke acties op het Hoogovensterrein, kaderleden die zich tegen hem keerden, een Directie Staal en Raad van Bestuur die hem meermalen vervloekt zullen hebben en veel, heel veel meer. Hij weet geschiedschrijving te verbinden met humor en trakteert de lezer op oude wijsheden.

From the book

“Wij maken ons zorgen om Jan Schalkx. Niet om de persoon, maar om zijn functioneren. Hij heeft de bedrijfsledengroep niet in de hand. De radicalisering bij Hoogovens komt niet overeen met de ontwikkelingen elders in het land.” Hoogovens wijt dat aan mij. Ik kan of wil dat niet inzien, respectievelijk ik houd het in stand. “De Industriebond FNV maakt de muziek bij Hoogovens, dat is nu eenmaal zo. Schalkx communiceert echter niet goed met zijn collega’s van de andere bonden. Het werkt daardoor slecht. Schalkx onderschat de veiligheidsaspecten en overziet niet de complexiteit van een groot staalbedrijf. Wat volstrekt verkeerd is gevallen, ook bij de leden, is de uitspraak van Schalkx dat de staking is bedoeld om zo groot mogelijke economische schade aan te richten. Je kunt met hem geen zaken doen. Bij ons en zijn collega’s ontbreekt respect. Schalkx brengt Hoogovens schade toe. We hebben liever te doen met een sterke bond om te dealen. Beter dan allerlei fragmentarische clubjes. In het verleden was er toch meer een relatie, meer evenwicht in de verhouding. We vinden het van belang dit te laten weten. We verwachten niet dat we over een half uur een antwoord hebben. Vinden gewoon dat we de boodschap moeten brengen.”

About the author

Jan Schalkx (1953) komt uit Den Bosch en woont met zijn vrouw Wil afwisselend in Buurse en Purmerend. Na het verlaten van Hoogovens in 1994, was het zijn wens om de ervaringen met anderen te delen. Na meer dan 25 jaar heeft hij daarvoor de tijd en inspiratie gevonden. Bijna een jaar heeft hij gewerkt aan dit boek. Zijn vrouw zag weer vanouds de workaholic die hij als vakbondsbestuurder ook is geweest. Zij heeft hem al die maanden van sloten koffie voorzien, en zei bij wijze van grap: “Jan je doet nooit meer boodschappen.”

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zonder wind geen staal - Confrontatie met hoogovens

Author:

Jan Schalkx

Category:

Biographies

Number of pages:

306

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

06-03-2020

ISBN:

978-94-640-3029-7 / 9789464030297

Price:

€ 23,50

Language

Dutch