Neptunes roept

Ed Elands

Category:

€ 15,50
Paid shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

Strandjutter Len leidt op Texel een moeizaam bestaan. Hij zoekt de eenvoud van het leven, de gure elementen van de natuur en vecht tegen het groeiend toerisme en de toenemende milieuvervuiling op zijn eiland. De eenzaamheid is zijn vriend en vijand tegelijk. Zijn ouders en zijn vrouw zijn jong gestorven en als het meisje dat hij als peuter uit een woest kolkende zee ternauwernood van de verdrinkingsdood gered heeft, hem als volwassen vrouw lijkt te verraden, is hij ten einde raad en luistert hij naar de roep van zijn God. Is het Neptunus wel die roept?

From the book

De harde wind al urenlang trotserend, liep Len peinzend langs het strand. Het was weer zo’n moment waarop de jutter in gesprek ging met Neptunus, de God van de zee. Vroeger, als kind, had hij hier ook gelopen, elke dag. Samen met schoolvriendjes, maar bij slecht weer vaak alleen, had hij dagelijks de kilometerslange wandeling van Zuid-Eierland naar De Koog afgelegd. Het was niet de kortste weg naar school geweest, maar verreweg de mooiste.

De zee had hem van kleins af aan gefascineerd.
Len sprak met de zee, stelde vragen aan het water en kreeg antwoord van de golven. Als kleuter al had hij een verbondenheid met de grote plas ervaren, die hij nooit begrepen, maar wel altijd gekoesterd had. Ontelbare malen had het griezelig gespookt. Hij was, staande op de hoogste duinen, getuige geweest van schepen in grote nood. Vaak werd de bemanning gered, soms haalden overboord geslagen opvarenden niet levend de kust. De zee maakte geen verschil in kleine kustvaarders of grote tankers. Woeste golven bleken elke keer weer te sterk en vooral ook te blind voor alles en iedereen die aan hen ten prooi vielen.
Tussen andere Texelaars staand, had Len in spanning en angst gekeken naar de onbeschrijflijk moedige en soms wanhopige pogingen van de reddingsbootbemanningen. Als hij zijn ogen sloot, dan zag hij die gevechten weer in vele details. Schreeuwende mannen die dwars door de branding zich een weg baanden om te redden wat er nog te redden viel. Machteloos had hij zich gevoeld wanneer de sloep werd teruggeslagen door de metershoge golven, net op momenten dat hij dacht dat de zwaarste hindernissen genomen leken te zijn. In die angstige situaties had Len leren bidden. Dan was de God van de zee zijn enige hoop geweest.
Wat had hij als kind graag mee geknokt met die onverschrokken mannen. Wat was hij trots geweest op hen wanneer zij weer een mensenleven hadden gered en het ruige ontembare water toch weer het onderspit had moeten delven. Talloze malen was hij hondsmoe doorweekt, maar blij en opgelucht in de schaduw van de wind weer naar huis gegaan. Maar veel te vaak was de pijn daarentegen ook ondraaglijk geweest. Dan keek hij in de huilende gezichten van de ruwe vechtersbazen die hun pogingen om drenkelingen te redden, hadden zien mislukken. Tot op het bot verkleumde mannenknuisten verborgen dan wanhopig woest verweerde koppen. En nòg ondraaglijk dieper was het verdriet wanneer een van hen zèlf het leven had verloren.

About the author

Ed Elands heeft als (hoofd)onderwijzer vele verhalen geschreven voor zijn leerlingen. Een selectie daarvan is terug te vinden in de interactieve leesmap ‘Sterke Verhalen’, (uitgeverij Schoolsupport). Na een aantal romans voor volwassenen, verscheen in 2017 zijn autobiografie ‘Mijn leven als bastaard’. De eenzaamheid en verwaarlozing waarmee hij in zijn jeugd te maken kreeg, verwerkte hij in zijn eerste gedichten. Hij heeft ze allemaal verscheurd op het moment dat hij zijn moeder zijn gedichten zag lezen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Neptunes roept

Author:

Ed Elands

Category:

Number of pages:

168

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

17-02-2021

ISBN:

978-94-638-9954-3 / 9789463899543

Price:

€ 15,50

Language

Dutch