Voorlopige titel: Een meisje als Lientje

J. M. Vreugdenhil

Category: Novels
  • (1)

€ 16,95
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

Een verkeersongeluk met dodelijke afloop. Het jonge leven van Lientje Otten is in een ogenblik voorbij. Waar ze nu is, daar kunnen we alleen maar over speculeren. Plotseling werd Lientje Otten weggerukt uit deze wereld en uit de wereld van haar nabestaanden. Men werd na haar dood alleen achtergelaten met herinneringen van Lientje, die een beeld zouden moeten vormen van wie zij was. Herinneringen die een antwoord zouden moeten geven op de vraag: wat is er terechtgekomen van een meisje als Lientje?

From the book

Het gebeurt op een van de drukste punten van de stad, iets na twaalf uur. Dus op één van de drukste tijden. Dan rijden er auto’s, trams en sleepwagens af en aan. Daartussendoor en daarnaast proberen de fietsers een weg te vinden. Ze komen van verschillende kanten, maar op deze smalle kade worden ze samengeperst, met op dat moment allemaal hetzelfde doel: het plein aan het eind van de haven bereiken. Plotseling zien we de constante stroom van verkeer veranderen in een stilstaande rij van allerlei voertuigen, een rij die steeds langer wordt. Waarom? Wat is er aan de hand?
Er ligt een fiets op de straat, een damesfiets, met ernaast een zware, donkere jas. Die jas is ergens overheen gelegd, maar hij is niet groot genoeg om helemaal te bedekken wat eronder ligt. Een paar overschoenen¹ blijven nog zichtbaar. Er wordt ook een straaltje bloed zichtbaar, een heel dun straaltje maar. De chauffeur staat een paar meter verderop met een wit vertrokken gezicht tegen zijn grote vrachtauto geleund. Hij is misschien wel de enige die goed gezien heeft wat er onder die jas ligt. Hij heeft zo hard mogelijk geremd toen hij de schok voelde, daarna is hij direct uit zijn vrachtauto gesprongen. Hij heeft zijn jas uitgetrokken en die er overheen gelegd. Meer kon hij niet doen. Ja, misschien toch nog iets. Zijn lippen bewegen. Bidt hij? Daar is het nu waarschijnlijk te laat voor. Er zijn tenslotte nog genoeg andere dingen aan de orde.
Er komt een agent, die, na een kort gesprek met de chauffeur, geen aandacht meer besteedt aan de jas en wat eronder ligt. Hij zorgt ervoor dat er ruimte gemaakt wordt. Er komt nog een andere agent die het verkeer begint te regelen. Na een korte onderbreking gaat de stroom van voertuigen weer door.
Langzaam rijdt de stroom voertuigen langs haar heen. Ze was net nog één van de mensen die in de lange rijen haar weg zocht over de kade van de havenstad.

Heel even heeft zij, net als iedereen, hetzelfde doel gehad: het plein aan het eind van de haven. Zij heeft dat doel nooit bereikt. Even heeft iedereen gewacht. Nu gaan ze haar, die blijft liggen, voorbij. Ze moeten verder. Ze kijken naar de fiets, naar de jas waar de schoenen onderuit steken en naar het straaltje bloed, dat al een kleine lichtrode plas gevormd heeft op de keien.
Nee, er is niet veel te zien. Maar dat paar onbeweeglijke schoenen en dat geelrode bloed zijn
genoeg om aan de voorbijgangers te laten zien hoe snel het over kan zijn, ook met hen. Hoe breekbaar het leven is, ook hun eigen leven. Ze huiveren even als ze er langs gaan en vragen zich af wie het geweest kan zijn. Een kantoormeisje waarschijnlijk. Twee tot vier keer per dag komen er lange rijen van die meisjes over deze kade. Van hen zijn er vele duizenden in de stad.

About the author

Dit boek is voor het eerst verschenen in 1943 en werd toen zeer positief ontvangen. Naast dit boek heeft Jacoba M. Vreugdenhil nog een aantal andere boeken en verhalen geschreven.

‘Wat opviel was het zorgvuldige taalgebruik, het moderne probleem en de sterke dialogen.’
- Trouw

‘De stijl is vlot, puntig, levendig.’
- Ontmoeting

Het boek is hertaald door Wynda van Beijnum, Hilleen Boot, Elvera van Horssen en Corinde de Vries.

Reviews

2020-02-06 17:46:14 | By: @LoveBooks | Rating:
I love this book so much!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Voorlopige titel: Een meisje als Lientje

Author:

J. M. Vreugdenhil

Category:

Novels

Number of pages:

334

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

06-02-2020

ISBN:

978-94-6389-990-1 / 9789463899901

Price:

€ 16,95

Language

Dutch

Rating:

  • (1)