Door de ogen van Dana

Anita Ham

Category: Novels
  • (1)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dana vraagt zich op een avond af, of de gerenommeerde schrijver in het televisieprogramma Het Schrijverscafé de debutant is, met wie zij vijfendertig jaar geleden een onenightstand had. Is het mogelijk dat de toenmalige debutant, een van Nederlands grootste schrijvers is geworden? De tand des tijds heeft Dana’s herinneringen vervormd. Heeft de ontmoeting wel plaats gevonden? Was de ontmoeting met een ander debuterend schrijver? Gaat zij zich dingen inbeelden? Het wordt tijd voor Dana uit te zoeken waarom dit haar vijfendertig jaar na dato nog bezighoudt. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd in Osdorp in de jaren zestig komen boven. Wat brengt deze zoektocht Dana?


From the book

J.P.Chr. van der Weijden legt naar aanleiding van een vraag van een jonge vrouw uit het publiek uit dat hij minder bang is om te sterven nu zijn dochter het hem heeft voorgedaan.
‘Als zij het kan, kan ik het ook.’
De schrijver en zijn vrouw hebben geen andere kinderen.
Hij vindt het erg dat hij gaat sterven zonder nageslacht achter te laten.
Het is niet moeilijk me voor te stellen hoe vreselijk dit voor hem is: dat zijn genen niet voortleven in zijn overleden dochter en eventuele kleinkinderen.
Mijn gedachtes dwalen af naar de vermeende ontmoeting en ik vraag ik me af of dat wel klopt van dat geen nageslacht hebben.
Een tweede jonge dame in Het Schrijverscafé vraagt hoe het is om de verfilming van je eigen boek te zien.
‘De uitdrukking “het boek is altijd beter” klopt,’ reageert Van der Weijden lachend.
Voordat de schrijver door mag vertellen, toont Stan Buis een filmpje van de producent van de film.
De regisseur vertelt dat hij na het lezen van het boek direct contact heeft gezocht met Van der Weijden en zijn vrouw om toestemming te vragen om zijn prachtige roman te mogen verfilmen.
Met de filmrechten op zak stelt hij dat hij de film geslaagd vindt, wanneer hij de emotie uit het boek naar de film kan vertalen.
Wat een vaag gewauwel, leg uit welke emotie en hoe je dat wil gaan doen.
Ik herken mezelf niet. Word ik nu opeens kritisch?

About the author

Anita Ham (1960) is net als haar alter ego Dana met een lui oog geboren. Ook zij is gepest op de lagere school die ze in Osdorp bezocht. In 2018 is ze een cursus gaan volgen aan de Schrijversacademie. Ze moest veel overwinnen om bij haar herinneringen en gevoelens te komen. Door de feedback van docenten en medecursisten ontwikkelde zij handvatten om haar memoires in scenes te vatten. Dit was zo bevrijdend voor Anita, dat de andere fragmenten gemakkelijk volgden en Door de ogen van Dana als vanzelf leek te ontstaan.
Met als verbluffend resultaat dat de onderliggende thema’s (Me Too, BLM, en LGBT) momenteel actueler zijn dan ooit.

Reviews

2020-07-08 18:28:26 | By: Petra | Rating:
Echt een prachtig boek en heel goed geschreven . Knap de waarheid en fictie in een goed romantisch verhaal. Het boek mag dikker. Had graag nog een stuk tussen je jeugd en 2013 uitgebreider gezien zodat je boek dikker was omdat het zo interessant is . Het stuk de ontmoeting hoe de geschiedenis van Amsterdam omschreven is volgens mij voor mannen ook heel interessant + de gedachte tand des tijds zoals de cabellerro sigaretten en bv bellen achter de bar op Sloterplas gewoon erg leuk en een goed verhaal, waarbij de zakelijke kant naar mijn mening voor alle lezers herkenning is . Prachtig slot. Nogmaals hartelijk gefeliciteerd je zus vind het een groot succesWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Door de ogen van Dana

Author:

Anita Ham

Category:

Novels

Number of pages:

150

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

26-06-2020

ISBN:

978-94-6403-352-6 / 9789464033526

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)