Cover voorkant
Storm in mijn gedachten - Wanneer smetvrees en dwang je hele leven overnemen
Storm in mijn gedachten - Wanneer smetvrees en dwang je hele leven overnemen

Storm in mijn gedachten - Wanneer smetvrees en dwang je hele leven overnemen

Emma Poot

Category: Biographies
  • (4)

€ 16,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Emma komt oorspronkelijk uit Wassenaar maar woont al heel lang in Utrecht. Van jongs af aan is zij al op zoek naar een vorm van controle omdat zij het leven anders maar moeilijk aan kan. In 2013 ontwikkelt zij een ernstige vorm van smetvrees die haar hele leven overneemt en beheerst. Een copingsmechanisme om met het leven om te gaan, dat had zij hard nodig. Emma wil niets liever dan mentale ziektes zichtbaarder maken zodat er meer begrip voor komt en daarbij ook minder taboe op rust. Ze vindt het heel belangrijk dat mensen zich open kunnen stellen en kwetsbaar op kunnen stellen, zonder schaamte.
Schrijven is haar grote uitlaatklep en met dit boek hoopt zij velen te kunnen inspireren. Daarbij hoopt zij mensen te kunnen helpen die zelf met smetvrees te maken hebben.

From the book

Waar ik eerst nog wel enigszins ontspannen voor de tv kon zitten, lukte dat nu ook niet meer. Ik zette de tv aan om me af te leiden, het lukte echter niet voldoende. Dan dacht ik weer: dit kan ik nog schoonmaken, dat kan ik nog schoonmaken, ik doe toch nog maar de zesde was van vandaag. Mijn hoofd zat zo vol. Zodra ik iets had aangeraakt, had ik het idee dat mijn handen niet meer schoon waren. Het maakte niet uit of ze zichtbaar nog schoon waren. Ze moesten met zeep gewassen worden. Stiekem weer wachtende op het moment dat het goed zou voelen, alleen kwam dat moment nooit. Het voelde hooguit een paar minuten oké en dan kwam de spanning en pijn weer. Het verdriet, de frustratie, de onmacht, alles tegelijk.
 
Niets was nog goed in mijn appartement, alles moest anders. Niets was schoon genoeg. Niets voelde goed meer. Paniek, onrust, spanning. Met tranen in mijn ogen in mijn woonkamer staan, niet meer kunnen stoppen met huilen. Niet meer kunnen stoppen met schoonmaken. Geen rust meer hebben in mijn hoofd. Totale chaos en onrust. Ik was hooguit nog een hoopje van mezelf. De sterke Emma was ver te zoeken. De nare gedachtes namen mij volledig over. Ik leefde vanuit angst.
 
Op het moment dat ik problemen had met mijn waslijn en deze niet meer vertrouwde, wist ik dat ik heel ziek begon te worden maar ik kon niet anders. Ik kon er niets tegen doen. Toen ik de was eruit haalde en over mijn notabene gereinigde waslijn hing en het vervolgens nóg niet vertrouwde, wist ik dat ik langzaamaan gek werd in mijn hoofd. Ik kon de was er niet overheen hangen. Het voelde niet goed. Het klopte niet in mijn hoofd. Het moest opnieuw. De kleding moest opnieuw in de was. Op deze manier ben je nooit klaar. Wanneer voelde het nou eens wel goed? Wanneer kon ik door met de volgende taak? Het schoonmaken en wassen beheerste al mijn dagen. Ik wilde het zelf doen. Ik wilde de situatie onder controle houden.

About the author

Storm in mijn gedachten is een boek over het leven van Emma waarbij smetvrees en dwang haar leven volledig overnemen. Van jongs af aan is zij al op zoek naar controle, naar een manier om het leven aan te kunnen. Zij vindt controle in hygiëne maar tegelijkertijd is het gewone leven van haar afgepakt. Emma wil meer inzicht geven in deze slopende ziekte en meer begrip creëren voor onzichtbare rolstoelen zoals deze. Mentale gezondheid bespreekbaar maken zonder dat je je hiervoor hoeft te schamen. In haar boek neemt ze je mee in hoe smetvrees langzaamaan haar leven overnam en zij er alles aan wilde doen om hiervan te herstellen. Een verdrietige, pijnlijke, lange maar hoopvolle weg.

Je kunt Emma ook vinden via:
https://emmawhowrites.wordpress.com/
https://youtu.be/5erMGBHsEA0
Instagram: @poetry_byemma en @outofmyshell_emma 
https://twitter.com/Em_Outofmyshell
https://m.facebook.com/emma.outofmyshell/

Reviews

2020-06-26 12:24:48 | By: Priscilla | Rating:
Over dit boekje schreef ik een speciale 'In the spotlight' blog op mijn website www.bookaddict.nl

Toen Emma mij benaderde met de vraag of ik haar verhaal wilde lezen, hoefde ik geen moment te twijfelen.

Haar boek en dus haar verhaal past volledig bij hetgeen dat ik wil meegeven aan de lezers van mijn blog; het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen, het verbreken van taboes en datgene zichtbaar maken wat voor zoveel mensen onzichtbaar is.

Emma noemt het de onzichtbare rolstoel. En ik voelde mij meteen met haar verbonden.

In 'Storm in mijn gedachten' neemt Emma je mee in het ontstaan van haar mentale ziekte, en hoe zij reageert en omgaat met de gebeurtenissen die haar zijn overkomen.

Bij haar mondt het zich uit in smetvrees en dwanghandelingen.

In haar boek schrijft zij heel open en puur wat dit met haar deed en nog steeds doet. In zestig pagina's weet zij met haar verhaal de kern te raken van wat het betekent om zo te moeten leven, maar ook dat je het kunt overwinnen.

Vanuit mijzelf, weet ik dat Emma spreekt voor vele vele andere mensen. Niet iedereen ontwikkelt een zelfde manier van bijvoorbeeld smetvrees of dwanghandelingen. Maar een ieder die mentaal gevoelig is, loopt de kans hiermee te maken te krijgen.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat heel veel mensen zich zullen herkennen in het verhaal van Emma. Of je nu wel of geen last hebt van het moeten doen van bepaalde handelingen die je dagelijks leven beheersen en je leven tot een hel kunnen maken.

Emma laat in haar boek heel duidelijk zien hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben die je steunen, maar ook hoe belangrijk professionele begeleiding is en hoe goed dit je kan helpen om zelf de regie over je eigen leven weer op te pakken.

Het belangrijkste hierbij is acceptatie en inzicht. Acceptatie dat er is wat er is en inzicht in waarom je doet wat je doet en waar het vandaan komt. De eerste belangrijke stap op weg naar je herstel.

Ja, ik had na het lezen misschien nog meer willen weten over Emma. Maar niet alles hoeft gedeeld te worden.

Ze heeft zich met haar boek enorm opengesteld en ik ben onwijs trots dat ik dit boek met jullie via deze weg kan en mag delen.

Ik sta achter haar belangrijke boodschap en ik hoop dat het boek voor velen een troost en een bron van kracht mag gaan zijn!

2020-05-12 18:17:15 | By: H.D.Visser
Bijzonder boek. Respect voor jouw openheid . Hierdoor krijg ik als lezer een realiteit geschetst van een, voor mij onbekende wereld. Dat is het mooie van lezen, inkijkjes krijgen in andere levens. Hele treffende gedichten!

2020-05-03 11:43:25 | By: Pauline | Rating:
Wat een ontzettend mooi boek!! Heel knap hoe ze het onder woorden heeft kunnen brengen!! Een fijn leesboek!

2020-04-30 17:12:50 | By: Carolien | Rating:
Complimenten aan Emma Poot. Knap hoe ze onder woorden durft te brengen wat haar overkomen is. En vooral ook hoe ontzettend naar en zwaar het is als je zo door een angst bevangen raakt. Mooi en hoopgevend vertelt zij haar weg naar herstel, Over haar naasten die haar steun boden en de therapie die de goede handvatten biedt. Een prettig toegankelijk boek voor mensen die zelf nare angsten hebben en voor anderen leerzaam.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Storm in mijn gedachten - Wanneer smetvrees en dwang je hele leven overnemen

Author:

Emma Poot

Category:

Biographies

Number of pages:

64

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

24-04-2020

ISBN:

978-94-640-3189-8 / 9789464031898

Price:

€ 16,99

Language

Dutch

Rating:

  • (4)