Breekbaar in alle talen door Raymond van Soldt is een bundel vol melodieuze gedichten met een fijn rijmschema en ritme. Én krachtige, korte verhalen. Van reis-, autobiografische tot geheel fictieve verhalen. Wat zijn beschrijvingen vanuit verschillende personages en situaties gemeen hebben is dat hij middels maatschappelijk en cultureel bewustzijn zijn inlevingsvermogen verwoordt. Hij weet steeds de vinger op de zere plek te leggen. Een aantal gedichten en twee van de verhalen staan in het teken van zijn slechtziendheid. Door het gemis van details in zijn zicht kijkt hij op een geheel eigen wijze naar de wereld en het leven. Het resultaat is dit debuut dat voor een breed publiek boeiend zal zijn. Hij getuigt van een grote dosis ‘fantastie’.
Vlinder
Van pop tot vlinder
Van meer naar minder
Bij jezelf nooit ginder
Vanaf kinder
De meeste hinder
Energieverslinder
Voor de oneerlijke vinder
M’n stok onder de snelbinder
Nog een procentje minder?
Van pad- naar uitvinder
Tropenjaren draaiende eendagsvlinder
Handenbinder
Acceptatiegezinder
Gesprokenboek-binder
Ik verhinder
Een verdwaalde padvinder
Mezelf onbeminder
Van pop tot vlinder
Van ziend naar blinder
Raymond van Soldt is in 1962 geboren met juveniele macula degeneratie met daardoor een gezichtsscherpte van ongeveer 25 procent. Hij heeft zijn jeugd en schooltijd op een reguliere manier doorlopen. Zichzelf er ook niet echt van bewust dat zijn zicht zoveel minder was dan bij anderen. Naar die anderen noemde hij zichzelf: ‘wat kippig.’
Pas in 2010 werd het voor hem duidelijk dat zijn slechtziendheid niet langer te ontkennen was. Zijn gezichtsscherpte is gedaald tot minder dan 10 procent. Het is dus echt geen arrogantie dat hij je niet groet. Hij herkent gewoon geen gezichten. Mist alle details.
Toch kan hij best veel met het overgebleven zicht. Overdag fietst hij nog en loopt hij regelmatig hard. Hij kan met zijn computer, uitgerust met vergroting- en spraaksoftware, zijn weg vinden op het wereldwijde web.
En schrijven lukt dus ook nog prima...
Nou ja, dat oordeel laat hij in dit geval aan de lezer.
|