Schuilhut in de levensboom - gedichten gebeden haiku tanka

Ben Sleumer

Category: Poems

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit is een verzamelbundel van poëzie over 55 jaar. Zeer leesbaar en helder, nooit onverstaanbaar. Ben Sleumer deed veel inspiratie op in zijn werk (30 jaar) voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook de natuur gaf hem voeding voor de vele haiku in deze bundel. Fragment: “ Het woord dat ik bedenk, bedoel ik niet. Het woord dat ik bedoel, verwoordt mij niet.” De in deze bundel opgenomen gebeden laten de persoonlijke geloofsbeleving en worsteling van de auteur zien. Verder bevat deze bundel liedteksten die veel op muziek zijn gezet, maar hier ook zonder noten melodieus klinken en verrassen. “Ik kan niet van woorden afblijven en zij niet van mij”, bekende Ben bij een prijsuitreiking. “Ze komen in me op en laten me niet meer los.” Poëzie is een bloem die kleur bekent.

From the book

om mij heen

Ik hou van stilte om mij heen
maar zonder ik mij even af
om sprakeloos te dromen
dan kruipen woorden onderhuids
door de omheining heen

Ze willen spelen
nemen een loopje en buitelen
lachend over mij heen

Ze scrabbelen schaamteloos
met alles wat mij lief is
ze bijten kwetsen spotten
stotteren met mij
tot ik er lettergek van word
en buiten zinnen raak

Dan
de woorden laten mij alleen
ik huil van stilte om mij heen

          tijd zaait rust en duur
          leeftijd kweekt permacultuur 
          kindertijd herleeft 
          we komen tot bloei als het
          zijn in de tijd ons bezielt

About the author

Ben Sleumer is geboren in Uithuizen ( Gr.) Na de middelbare school studeerde hij pastoraal-theologie in Tilburg. Hij was ruim tien jaar werkzaam in de alternatieve jeugdzorg in Roosenaal en ruim dertig jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerst in Nieuw Wehl en daarna in Rolde, Emmen en Assen.
Hij begon al vroeg met het schrijven van gedichten en verdiepte zich in de poëzie van Nederlandse en buitenlandse dichters. Zijn actieve geloofsbeleving en ontwikkeling heeft veel bijgedragen aan de gebeden en liedteksten in deze bloemlezing. Mede door zijn pastoraat in de zwakzinnigenzorg - zoals die zorg vroeger heette - heeft hij geleerd om verstaanbaar te spreken en te schrijven. De wereld van haiku en tanka was voor hem een nieuwe fase in de ontmoeting met natuur en taal.
Ook zijn Groningse achtergrond blijft een rol spelen in de poëzie. Als kind was hij vaak op het wad aan het spelen en later wadlopen.
Nu hij in Frankrijk woont en thuis is in de Ardèche, begint ook het frans meer te leven in zijn poëzie. Maar een echte Groninger heeft altijd een beetje heimwee naar het hogeland en het wad. Haimzaik heet dat.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Schuilhut in de levensboom - gedichten gebeden haiku tanka

Author:

Ben Sleumer

Category:

Poems

Number of pages:

118

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

31-07-2020

ISBN:

978-94-640-3441-7 / 9789464034417

Price:

€ 18,50

Language

Dutch