Als de mirabellen vallen - Een Rotterdammer op het Franse platteland

Jan de Ruijter

Category: Stories
  • (1)

€ 17,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In deze bundel verhalen beschrijft de auteur de ervaringen die hij en zijn vrouw in hun tweede huis in Frankrijk beleven. Meer dan tien jaar geleden kochten zij dit huis in Noord-Frankrijk en verblijven daar regelmatig met zeer veel plezier. In een komische schrijfstijl neemt de schrijver je mee in het leven van de lokale bevolking en de Franse cultuur. De luchtige, met humor verpakte verhalen gaan echter nooit ten koste van het respect dat hij heeft voor de plaatselijke bevolking. Naast de verschillende verhalen zijn ook enkele gedichten opgenomen, geïnspireerd door het regelmatige verblijf in Frankrijk. Na het lezen van “Als de mirabellen vallen” moet je wel een beetje verliefd worden op Frankrijk!

From the book

De mirabel, de Prunus insititia , is een kleine geelrode pruimachtige vrucht die alleen in het noorden van Frankrijk groeit. Het ene jaar is de oogst wat beter dan het andere jaar en er zijn zelfs jaren dat de bomen door het slechte weer amper vruchten geven. Dit tot grote teleurstelling van onze dorpsbewoners. De frustratie van een slecht mirabellenjaar wordt, vooral bij de mannen, primitief afgereageerd op de vrouwelijke wederhelft. Menig hardwerkende huisvrouw wordt dan ’s avonds, achter de gesloten luiken van de dorpsboerderijen, door manlief afgeranseld en voor alles uitgemaakt wat de Franse God heeft verboden. Na een slecht oogstjaar hebben de meeste vrouwelijke dorpsbewoners zeker een jaar nodig om weer te revalideren en ze mogen een keer per maand onbetaald gebruik maken van de stadspsycholoog uit Stenay. Deze professionele hulpverlener weet de meeste vrouwen weer zover uit de misère te praten dat ze toch weer vol goede moed aan de mirabellenpluk voor het komende jaar gaan beginnen. Gelukkig is het de laatste jaren altijd wel een goed mirabellenjaar geweest en de dorpsmadamkes hebben er dan ook nog nooit zo goed uitgezien als dit jaar.

About the author

Jan de Ruijter (1956) is afkomstig uit Rotterdam en inmiddels twee jaar met pensioen. Samen met zijn vrouw Rian kochten zij ruim tien jaar geleden een tweede huis in Frankrijk. Nu hij zijn carrière als docent vaarwel heeft gezegd, blijft er veel tijd over voor het schrijven van verhalen en gedichten. Na zijn eerste gedichtenbundel Spiegelaarde (2005) beschrijft hij nu zijn komische belevenissen en ervaringen in en om zijn Franse paradijsje.

Reviews

2020-09-14 13:41:29 | By: Peter vd heuvel | Rating:
Heel herkenbaar en heel prettig om te lezen, je zou willen dat het boek dikker was!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Als de mirabellen vallen - Een Rotterdammer op het Franse platteland

Author:

Jan de Ruijter

Category:

Stories

Number of pages:

96

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

15-05-2020

ISBN:

978-94-640-3244-4 / 9789464032444

Price:

€ 17,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)