MS uitgeschakeld?! - Multiple sclerose en stamceltransplantatie

Anne te Boekhorst

Category: Health
  • (6)

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Plotseling staat ze gedraaid op de autoweg. Het busje dat zich van links in haar auto boorde, had ze écht niet gezien. Pas na anderhalf jaar revalideren wordt duidelijk hoe dit kon gebeuren. Ze heeft multiple sclerose. Haar oogzenuwen zijn aangetast. Dat ze het busje niet zag, was geen onoplettendheid.
Als de diagnose MS eenmaal is gesteld, blijken de aanrijding en het revalidatietraject nog maar een voorproefje te zijn geweest. Wat volgt is een lange periode van (soms letterlijk) vallen en weer heel langzaam opkrabbelen. MS is een grillige en onvoorspelbare ziekte. De toekomst is onzeker. Zal ze in een rolstoel belanden?
Dit boek is een persoonlijk verslag van een heftige ziekte die pas tot stilstand komt door een ingrijpende behandeling in Zweden.

From the book

Ik word wakker op mijn stuur. Ik kijk naar links en zie ineens een auto vlak langs me rijden. Hij rijdt heel langzaam. Ik kijk voor me en zie dat ik gedraaid op de provinciale weg sta.
"Gaat het wel?" Uit het niets staat er een man naast mijn passagiersraam. Ik vermoed dat het degene is die mij heeft aangereden. Ik mompel van: "Ja."
Hij praat in zijn telefoon. Ik realiseer me dat hij de ambulance belt.

Ik doe mijn gordel af. Die had ik dus wel om, bedenk ik me. Wat is er gebeurd? Ik heb toch goed gekeken, voordat ik deze weg over ging steken?
Ik durf mijn deur niet te gebruiken, omdat het verkeer erlangs rijdt. Ik pak mijn handtas en klim via de passagiersstoel naar buiten. Ik kom direct uit op de berm. Mijn hoofd tolt, ik word duizelig. Ik ga maar aan de kant van de weg zitten. Hier ben ik vaak met mijn fiets op weg naar de middelbare school de weg overgestoken. Ik ken deze kruising heel goed.
Ik zie de voorkant van mijn gezinsauto nu goed en zie dat hij helemaal in elkaar zit. Even later komt ineens mijn vorige huisarts achter mij zitten. Hij reed toevallig langs en schoot te hulp. Hij steunt mij in mijn rug en hij let erop dat ik niet flauwval. Hij zegt dat de ambulance onderweg is.

Langzaam dringt tot me door wat er is gebeurd.
De man die de ambulance belde, heeft mij aangereden. Hij vertelde dat ik ineens de weg overstak. Hij reed met tachtig kilometer per uur in zijn bus met aanhangwagen. Hij trapte op zijn rem, maar kon mij niet meer ontwijken.

Ik begrijp er niets van. Ik herinner me dat ik het kruispunt naderde en meezong met een nummer van Whitney Houston op de radio. Ik had onze drie dochters net achtergelaten bij mijn ouders en ik verheugde mij op een avondje alleen met mijn man Bas. Ik rijd deze weg al twintig jaar.

About the author

Anne is een bruisende jonge vrouw in de kracht van haar leven. Ze heeft een gezin met drie dochters en een drukke baan als manager in een ziekenhuis. ‘Voor alles is een oplossing’, is haar motto. Als haar leven door MS tot stilstand komt, blijft ze strijdvaardig en hoopvol zoeken naar mogelijkheden. Ze zet alles op alles om de MS te overwinnen. Hoop doet leven!

Reviews

2020-08-27 22:20:25 | By: Theresia | Rating:
Een indrukwekkend persoonlijk en gevoelig verhaal, nergens sentimenteel,
Helder geschreven!

2020-07-29 17:01:29 | By: Jolanda | Rating:
Een indrukwekkend boek, in twee dagen gelezen een aanrader en duidelijk alles beschreven.

2020-07-14 08:32:37 | By: anja | Rating:
Een bijzonder verhaal heb het in 1 keer uitgelezen.

2020-07-01 10:51:35 | By: Esther | Rating:
Ik heb het boek in 1 ruk uit gelezen. Goed beschreven wat er allemaal gebeurd, zowel lichamelijk als ook mentaal. Heel indrukwekkend!

2020-06-30 12:45:44 | By: Tineke Jonkman | Rating:
Een heel persoonlijk verhaal. Erg indrukwekkend, mede door ook te beschrijven wat een enorme impact deze ziekte op het jonge gezin heeft.

2020-06-30 17:22:58 | By: Gerda | Rating:
Een mooi boek met aangename lettergrootte. Ik heb het in twee dagen uitgelezen. Een aanrader...Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

MS uitgeschakeld?! - Multiple sclerose en stamceltransplantatie

Author:

Anne te Boekhorst

Category:

Health

Number of pages:

124

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-06-2020

ISBN:

978-94-640-3325-0 / 9789464033250

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (6)