Het verhaal ging - Kritische vragen over het Christendom en een zinvol bestaan zonder religie

Adri Telleman

Category: Religion

€ 17,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Heeft Jezus echt bestaan? Is er een God? De schrijver antwoordt twee keer met: nee. Zijn antwoorden zijn het resultaat van een jarenlange zoektocht. Hij voert je stapsgewijs mee langs zijn vragen en de antwoorden daarop. Maar daar laat hij het niet bij. Wij mensen komen uit een wereldgeschiedenis die vol zit met en bol staat van de gevolgen van ingesleten religieus denken. De schrijver toont je een perspectief op een nieuwe, andere toekomst. Een wereld zonder religie gekoppeld aan een zinvol bestaan. Niet alleen voor ieder individu, maar ook voor de mensheid als geheel.

From the book

Als je in een tijd leeft waarin het de algemene opvatting is dat de aarde (toen) 4.000 jaar oud was, is het misschien wel een bevrijding als je hoort dat de ‘maker van dit al’ zich om je wil bekommeren. Dan is het optreden van die ene Almachtige, Alwetende, Alomtegenwoordige en Eeuwige God aan de hand van de toen de ronde doende verhalen zondermeer te begrijpen.

Leef je echter met de wetenschap dat deze kosmos 13,72 miljard (13.720.000.000) jaar ‘jong’ en in ontwikkeling is en 10 met 23 nullen sterrenstelsels bevat die samen 10 met 40 nullen planeten rijk zijn, dat deze planeet al 4,5 miljard jaar om de zon draait en dat wij, de schepselen naar ‘zijn’ beeld gevormd, hier al minstens zo’n 200.000 jaar rondlopen, komt een en ander in een heel ander licht te staan. Dan heeft die ‘A-A-A-E’ God zijn schepselen 195.000 jaar aan hun lot overgelaten voordat ‘Het’ zich geroepen voelde zich bekend te maken.

In al die jaren stierven er kinderen en moeders bij bevallingen; gingen er mensen dood, vaak na lang en haast ondraaglijk lijden, aan de meest simpele aandoeningen als botbreuken en infecties; stierven ze bij bosjes bij aardbevingen, overstromingen en hongersnoden. Al zeker 60.000 jaar wordt er contact gezocht met ‘boven’. De echte respons bleef lang uit, zo moeten we geloven.

En toen het eindelijk zover was, openbaarde ‘Het’ zich niet binnen de toen al behoorlijk ontwikkelde maatschappijen in het Chinese laagland, in de Indusvallei, in Mesopotamië of in Egypte.

‘Het’ vertoonde zich aan zijn schepselen via visioenen aan een uitverkoren analfabetische veeboer in de streek van wat tegenwoordig Zuid-Turkije/Noord-Irak is. Met uiteindelijk desastreuze gevolgen voor de bevolkingen van Egypte en Kanaän. Deze volken moesten zelfs tot het laatste kind worden uitgemoord om het beloofde land aan het uitverkoren volk te kunnen geven. Wie niet moordde, werd door ‘Het’ gestraft.

Gezien de gevolgen van uitverkiezing is ook dit dogma wat mij betreft ‘ongoddelijk’.

Gelukkig heeft ook hier de archeologie uitkomst gebracht. Niets van dit al is echt gebeurd; geen Exodus, geen verovering van Kanaän, geen David, geen Salomo. Kortom: geen tekenen van uitverkiezing.

Toen in 1948 de staat Israël werd gesticht was een van de eerste acties van de eerste president, David Ben Goerion, het oprichten van de ‘Israel Antiquities Authority’, de Israëlische Oudheidkundige Dienst, met de opdracht: “Vind een fundament onder deze staat.”

Dat is jammerlijk mislukt.

About the author

De schrijver is in 1953 in Rotterdam geboren in een gereformeerd gezin. Hij is, na een drukke loopbaan, sinds 2015 met pensioen. Zijn hoogste afgeronde opleiding is die van fiscaal jurist. Als jurist is hij gewend onderzoek te doen, argumenten te wegen, conclusies te formuleren en te onderbouwen. In zijn privéleven heeft hij deze vaardigheden gebruikt om zich te verdiepen in de religieuze aspecten van het menselijk leven in het algemeen en die van zijn eigen leven in het bijzonder.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het verhaal ging - Kritische vragen over het Christendom en een zinvol bestaan zonder religie

Author:

Adri Telleman

Category:

Religion

Number of pages:

108

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

21-08-2020

ISBN:

978-94-640-3534-6 / 9789464035346

Price:

€ 17,99

Language

Dutch