Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Globalisering: ramp of redding?
Een speurtocht naar de oorzaken van milieuproblemen en ongelijkheid

Auteur

Ton van Rietbergen

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Specialisatie en vrijhandel hebben de wereld rijker gemaakt, maar de ongebreidelde verspreiding van kapitaal heeft ook veel kwaad gedaan. In de huidige tijd gaat nog maar 15% van het kapitaal naar productieve activiteiten en is arbeid weer voor de dommen. Het aantal miljardairs is groter dan ooit, en ieder van hen heeft een gigantische ecologische voetafdruk. Mede daardoor is de uitstoot van CO2 enorm toegenomen en de biodiversiteit aangetast. Bij velen roept dit grote emoties op en betogingen zijn aan de orde van dag. Oplossingen zijn er ook want een systeem waarin superbelegger Warren Buffet minder belasting betaalt dan zijn secretaresse en de subsidie voor fossiele brandstoffen ruim 5,3 biljoen dollar bedraagt (6,5% van het wereld-BPP) is niet houdbaar. Vooral als we bedenken dat er maar 120 miljard subsidie naar hernieuwbare energie gaat, en wind- en zonne-energie ongekende mogelijkheden hebben. Dit boek probeert orde te scheppen door zowel de feiten als de discussies op een rijtje te zetten. Het laat zien dat globalisering geen ramp is, maar juist onze redding kan worden.

Over de auteur

Dr. Ton van Rietbergen is economisch geograaf aan de faculteit Geo-wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Samen met collega’s gaf hij de collegereeks ‘Globalisering en de gevolgen voor het milieu’ voor de HOVO; de Stichting Hoger Onderwijs voor Ouderen. Dit boek is gebaseerd op de informatie die daar aan bod kwam. Ton is vader van drieling Casper, Lisa en Sjoerd over wie hij eerder het boek ‘Alles in drievoud’ uitbracht. Ook schreef hij columns voor het Algemeen Dagblad, het Utrechtse Universiteitsblad en de Telegraaf, en veel artikelen in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het AD en het Hollands Maandblad.

Productinformatie

ISBN
9789464310061 / 978-94-643-1006-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
04-12-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
188
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Consensus lijkt er te bestaan over het feit dat een te grote ongelijkheid binnen een samenleving nergens goed voor is, maar de meningen verschillen drastisch over hoe dit voorkomen en opgelost moet worden. Zelfs weinig progressieve partijen als het IMF en McKinsey zien de toegenomen ongelijkheid en de bijbehorende flexibilisering van de arbeid als grootste probleem (of ‘uitdaging’, zo u wilt) van de
huidige tijd. De rijken vinden dat inmiddels zelf ook, want maar liefst 121 miljardairs hebben zich onder de slogan ‘miljardairs versus hooivorken’ uitgesproken voor hogere belastingen. De coronaepidemie heeft deze kwestie nog hoger op de agenda geplaatst. Zij roepen de andere miljardairs en multinationale ondernemingen op hetzelfde te doen, omdat anders oproer dreigt en klimaatproblemen niet worden aangepakt. De historicus Bas van Bavel ziet kijkend naar het verleden in de huidige tijd weer één van de periodes dat het kapitalisme zichzelf in de voet schiet doordat de ongelijkheid te hoog is opgelopen. Uit Oxfam (2018) blijkt dat de gedachte dat vermogen louter voortkomt uit hard werken en slim ondernemen in elk geval niet klopt. Ruim 33% komt voort uit overgedragen vermogen, terwijl er bij meer dan 43% een verdenking bestaat van extreme monopolyvorming of andere onoorbare praktijken. In hetzelfde rapport wordt becijferd dat de rijkste 0,01% ter wereld jaarlijks ongeveer 120 miljard dollar te weinig belasting betaalt, en bij de rijkste 1% gaat het om maar liefst 200 miljard dollar. Milanovic (2020) berekende dat het aantal miljardairs dat zijn rijkdom te danken heeft aan politieke connecties is gestegen van 3,8 procent in 2001 tot 10,2 procent in 2014. In Oost-Europa, Rusland en Centraal-Azië was dat zelfs 73 procent en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika 22 procent. In het ‘politieke kapitalisme’ van China maakt corruptie volgens Milanovic zelfs een integraal onderdeel uit van het systeem. In dit verband wijst Peter de Waard er in één van zijn pareltjes in de Volkskrant op dat de ongelijkheid in Azië nog veel sneller stijgt dan in het Westen. De enige uitzondering is eigenlijk Japan, waar een erfenisbelasting van 55% ervoor zorgt dat welvaart zich niet kan ophopen. Geheel volgens de lijnen van Piketty en een handig en direct toe te passen recept voor iedereen die vindt dat de ongelijkheid te veel is opgelopen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek