Ik was een druppel - Een rouwproces na zelfdoding van een dierbare vervat in poëzie

Leen Baeyens

Category: Poems
  • (5)

€ 14,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ik was een druppel is het resultaat van vier jaar ploeteren en wroeten in rauwe emoties na zelfdoding van een dierbare. Vallen, blijven liggen en toch maar weer overeind krabbelen omgezet in poëzie. Gedichten waarin nabestaanden het intens rouwen in al zijn facetten zullen herkennen. Een zoektocht naar hoop en toekomst in donkere dagen. Een dichtbundel die woorden probeert te geven aan datgene waar geen woorden voor zijn. Leens debuut en eerbetoon aan haar bijzondere Mama. Een emmertje vol druppeltjes troost voor wie met suïcide geconfronteerd werd.

From the book

Dichterbij gehaakt

Met onze deken vorm ik jouw beeld.
Ik drapeer je lichaam in mijn schoot
en strijk terloops nog enkele plooien glad.

Ik glijd met mijn vingers langs de richels van de ingewerkte ruiten
en zie je vele gezichten.

Met een arm om je wollen middel
probeer ik behoedzaam
vormloosheid te voorkomen.

We kunnen alle richtingen overzien
met m’n kin losjes op je witte hoofd.

De dekenhand tegen mijn wang
laat tranen door gehaakte gaatjes glijden.
Hoeveel er in de monding van het kussen belanden,
weet, buiten ons, alleen het bed.

Deze nacht met jou in mijn schoot
zal verglijden in
meerderen en minderen,
in vasten en lossen.
Om tegen de ochtend,
opnieuw,
het patroon voor de dag open te spreiden.

About the author

Leen Baeyens werd op 21 november 1976 geboren in het Land van Waas. Van haar moeder, zelf een fervent lezer, kreeg ze naast de liefde voor muziek en kunst ook de passie voor boeken en lezen mee. Moedertaal is voor Leen niet zomaar een woord, het is een hele wereld. Op haar achtste verjaardag kreeg ze het boek over Wiebe die samen met de regendruppels een wonderlijke reis door de regenpijp maakt. Toen werd de droom geboren. “Mama, later word ik schrijfster!” Later is een hele poos geworden. Een tocht met druppels ondernemen is immers niet niks. Na de zelfdoding van haar mama op 23 september 2016 werd de reis voor Leen een nachtmerrie. Slapeloos en open gespat belandde ze tot 2 maal toe in de bevreemdende wereld van een psychose. Het is daar dat zij instinctief teruggreep naar haar eerste liefde, haar moedertaal. Dag op dag 4 jaar later verschijnt een eerste dichtbundel die zoveel meer is dan een selectie rouwgedichten. Het is geen afscheid, het is een groet naar het leven. Voor Leen de eerste druppel van een nieuwe wonderlijke reis.

Reviews

2020-10-24 12:38:23 | By: Marieke | Rating:
De gedichtenbundel gaat over een zwaar onderwerp maar bij het lezen van de gedichten is het gevoel net tegenovergestelde. Ze zijn verstaanbaar zonder dat je je hersenen in allerlei kronkels moet wringen. Lange en korte gedichtjes wisselen elkaar af, de inhoud kan je met eigen ervaring of fantasie invullen. Ik ben niet zo een fervente lezer maar deze bundel kon me al een hele avond boeien en bij het boek houden. Een aanrader !

2020-10-21 18:04:14 | By: Tania-Maria Noens | Rating:
Leen is meer dan een schrijfster, het is eveneens een erg mooi mens! Ik heb Leen ontmoet in een lotgenoten groep na de zelfbevrijding van mijn zoon Joachim. Leen was voor mij een totaal onbekend persoon. Leen haar boek bracht weer rust in mijn eigen leven, in het overleven, het leven na de zelfdoding van Joachim. Zelfdoding is en blijft een taboe maar Leen legt hier haar weg af in gedichten, het is een boek waar je jezelf in tegen komt na zulk tragisch verlies. Ik kan het aanbevelen voor iedereen die een weg zoekt in dit harde verlies...., Bedankt Leen om deze wandeling, stap voor stap met iedereen te willen delen. Dank je wel!

2020-10-21 18:18:29 | By: Didier Engels | Rating:
Even onderuit met dit mooie boek. Naar mijn gevoel is Leen een woordsmid van de hoogste orde. Gevoelig, subtiel maar o zo herkenbaar en soms pijnlijk. "Slapen is een werkwoord" geeft zo het goed weer, wat een gevecht doorgaan na een zo'n verlies moet zijn. Bedankt Leen.

2020-10-21 20:02:55 | By: Finn Engels | Rating:
Mooi boek, de manier dat je je eigen beleving en groei in boekvorm maakt is gewoon prachtig .

2020-10-07 10:05:09 | By: Mariel Rottgering | Rating:
Dit is zo mooi en rauw geschreven. De emoties na een zelfdoding zijn zo anders als een "normaal" rouwproces en Leen heeft zeker heel veel pijn punten blootgelegd. Niks dan respect voor haar manier van schrijven en vooral haar manier van overleven. Menig traantje gelaten. Dank je wel Leen!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ik was een druppel - Een rouwproces na zelfdoding van een dierbare vervat in poëzie

Author:

Leen Baeyens

Category:

Poems

Number of pages:

42

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

23-09-2020

ISBN:

978-94-640-3585-8 / 9789464035858

Price:

€ 14,99

Language

Dutch

Rating:

  • (5)