Een Midzomernachtsdroom - Door Shakespeare

F.E. Oosterbroek

Category: Art, culture & music

€ 19,50
Free shipping
Delivery between five and ten working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

Met de magie van woudgeesten, een dubbel aanstaand huwelijk, een toneelstuk in een toneelstuk en betoverde spelers, is deze vertaling van Shakespeare, een romantische komedie, in het geheel een zeer vermakelijk toneelstuk.

From the book

INTRODUCTIE

Het verrukkelijke Een midzomernachtsdroom is één van Shakespeare's vroegere toneelstukken, en is opmerkelijk wegens het bedreven verweven van vier sub-plotten tot een enkelvoudig, tevredenstellend toneelstuk. Het was waarschijnlijk geschreven in 1595 om een hofhuwelijk van die tijd te vieren, maar wélke is niet vastgesteld geworden. In de tijd van Shakespeare, waren vreemde dromen verondersteld alledaags te zijn in midzomer, en de titel verwijst naar de fantastische kwaliteit van gebeurtenissen die in het toneelstuk plaatsvinden. Er is geen afzonderlijke bron voor het toneelstuk, en Shakespeare put vrijelijk uit Ovidius, Plutarchus en Chaucer, onder andere.Er zijn vier hoofd-groepen van karakters, en het plot draait om het huwelijk van de mythische Theseus, hertog van Athene en de amazone koningin, Hippolyta. De atheense Egeus heeft zijn dochter Hermia aan Demetrius beloofd, maar zij is verliefd op Lysander, dus ontsnappen de twee verliefden naar het woud, achtervolgd door Demetrius en Helena, die verliefd is op Demetrius. Ondertussen, in het woud, zijn twee andere groepen tegemoetgekomen. Een muziekkorps van atheense handelaren zijn de tragedie van Pyramus en Thisbe aan het repeteren, uitgevoerd te zijn bij de bruiloft van de hertog, en in een ander gedeelte van het woud, heeft Oberon, koning van de feeën, onenigheid met zijn koningin, Titania, over de hoede van een ondergeschoven jongen. Puck, een ondeugende fee, wordt door Oberon bevolen om een magische bloem te halen, welke, wanneer op de slapende ogen van Titania gedrukt haar zullen veroorzaken verliefd te worden op het eerste ding dat ze ziet bij ontwaken. Echter, wanneer Oberon en Puck Demetrius ontdekken, Helena verwijtende hem te volgen, is Puck bevolen om het drankje op de ogen van Demetrius te plaatsen. De onverantwoorde Puck plaatst het sap op de ogen van Lysander, per vergissing, en wanneer Oberon dit ontdekt, zalft hij Demetrius met het resultaat dat beide jonge mannen Helena het hof maken. Hij legt het drankje ook op de ogen van Titania, en de eerste persoon die ze ziet wanneer ze ontwaakt is de wever Bottom,die een ezelshoofd draagt van het repeteren van het toneelstuk. Titania wordt verliefd op dit belachelijke figuur, welk Oberon woedend maakt, hoewel hij er in de verwarring in slaagt om de hoede van het betwiste ondergeschoven kind te verwerven. Daarop ontlast hij Titania van de betovering, beveelt Puck om een dikke mist over de menselijke liefhebbers te werpen, en brengt hen samen zodat Helena met Demetrius verenigd is, en Hermia met Lysander. Theseus en Egeus verschijnen op het tafereel, en vergeven de vluchtelingen, die huwen. Een Midzomernachtsdroom eindigt met het komisch geacteerde Pyramus en Thisbe van de handelaren bij het huwelijk van Theseus en Hippolyta.

About the author

De vertaler heeft sinds hij zeer jong was al interesse in koningen en ridders en magische verhalen, toen via films op televisie. Vanaf zijn 25e levensjaar is hij Shakespeare gaan lezen, wat uitmondde in vertalingen van zijn toneelstukken.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een Midzomernachtsdroom - Door Shakespeare

Author:

F.E. Oosterbroek

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

98

Illustrated:

No

Format/size:

Hardcover A5

Release date:

18-06-2020

ISBN:

978-94-640-3376-2 / 9789464033762

Price:

€ 19,50

Language

Dutch