Voor altijd - Het dubbelleven van een afstandsmoeder

Gonny Wischhoff

Category: Novels
  • (1)

€ 23,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Operazangeres wilde ze worden en ze had talent. Haar leven veranderde radicaal, toen ze ongewenst zwanger bleek te zijn. Het was 1967; haar vriend was spoorloos verdwenen en steun van familie had ze niet. Ongehuwd zwanger zijn was toen een schande. Ze dook onder in een vreemde stad en voelde zich gedwongen om haar kind af te staan voor adoptie. Het geheim hing als een sluier over haar leven. Ze bleef haar moedergevoel heimelijk koesteren, maar ze was ook een levenslustige jonge vrouw met ambities en gevoel voor de liefde. Door dit dubbelleven ontstonden problemen en verwarrende situaties. Met vallen en opstaan leerde ze haar verleden en zichzelf te accepteren.

From the book

Bij de babyafdeling vroeg een vriendelijke verkoopster voor welke leeftijd ze iets zocht.
‘Een maand oud.’ Het ontglipte haar spontaan en de verkoopster wees naar de knuffels. Ineens stond ze met een zacht wollig zeepaardje in haar hand. Ze bracht de knuffel naar haar wang; het voelde zó zacht, zó teer. Als in trance liep ze ermee naar de verkoopster. Ze liet de knuffel in hemelsblauw cadeaupapier inpakken en liep de winkel uit.
Buiten rukte ze het cadeaupapier eraf, hield het zeepaardje tegen haar wang en werd weer bevangen door het intense gevoel van héél dicht bij haar baby zijn. De knuffel werd nat van haar tranen, maar ze merkte het niet eens.
Ze draaide zich om en liep in zichzelf gekeerd verder op het fietspad met de knuffel in haar hand. Een doordringende fietsbel verbrak de betovering. Haar stemming sloeg om in woede. Hoezo had ze haar gevoel na de geboorte steeds weggeduwd? Het was toch niet verboden om te voelen? Ze had haar baby wel weggegeven, maar het bleef háár kind, háár baby. Dat liet ze zich door niemand afnemen. Driftig liep ze op de stoep verder met het wollige zeepaardje weer tegen haar wang gedrukt.
Ineens bleef ze staan. Ze had een fantastische ingeving. Dát moest ze doen: elke maand gewoon een knuffel voor haar baby kopen en het met haar ogen dicht steeds even vasthouden om haar baby bij zich te voelen. Misschien moest ze ook een boekje kopen over baby’s en kinderen, dan zou ze zijn ontwikkeling kunnen volgen en er een beeld bij hebben. Het zou háár geheim zijn, alleen van haar en haar baby. Niemand mocht het weten.
Sinds die dag had ze in zijn eerste jaar elke maand een knuffel gekocht. Ze nam de laatste knuffel voor het slapen gaan in haar hand om dat speciale gevoel weer op te roepen. Voor de knuffels ruimde ze een plank leeg in haar grote dichte kast in de woonkamer, haar geheime plek. Vanaf zijn eerste jaar kocht ze voor elke verjaardag jongensspeelgoed dat bij zijn leeftijd paste.

About the author

Gonny Wischhoff heeft grote belangstelling voor de positie van de moeder. Als pedagoge, scheidingsbemiddelaar en GZ-psychologe zag zij hoe bepalend de heersende moraal is voor de individuele vrijheid en de persoonlijke beleving. De auteur heeft zelf ervaren hoe in de jaren zestig werd gedacht over ongehuwd moederschap, over afstandsmoeders en over opvoeding. Met haar roman wil zij de onvoorstelbare geschiedenis van afstandsmoeders invoelbaar maken, door te tonen hoe een afstandsmoeder verstrikt raakte in haar gevoelens van schuld, schaamte en geheimhouding. Het had een gespleten leven tot gevolg. Het thema is actueel. Afstandsmoeders eisen nu erkenning voor het aangedane leed.

Reviews

2020-09-24 08:26:13 | By: Lenie Degen | Rating:
Reactie op het boek ‘Voor Altijd’. Het romantische verhaal ‘Voor Altijd’ , is prachtig beschreven door Gonny Wischhoff. Het boek gaat vooral over de liefde tussen mensen. Gonny beschrijft wat de gevolgen van het ongehuwd zwanger worden en deze keuze voor gevolgen kunnen hebben. De hoofd persoon in dit boek is Helena. In het jonge leven van deze levenslustige jonge vrouw ontstaan vele dilemma’s. Het boek gaat over liefde, tegenslag, hoop en wanhoop. Op heldere en integere wijze beschrijft Gonny de kwetsbare positie van Helena. Over de tijdgeest van de jaren zestig wordt een duidelijk beeld geschetst hoe de samenleving toen dacht over ongehuwd zwanger zijn. Hoe over een alleenstaande moeder door de toenmalige maatschappij negatief werd geoordeeld maakte Helena angstig. Het verstrikt te raken in diverse gevoelens worden uitgebreid beschreven. Onder gevoelens van schuld en schaamte beschrijft Gonny de worsteling van Helena om te besluiten haar zwangerschap geheim te houden. De tweestrijd over de keuze van Helena om zelf haar kind te willen groot brengen of haar kind te moeten afstaan bracht haar veel onzekerheid. De heersende normen en waarden in die tijd gaf Helena van buiten af een doorslaggevend keuze om haar kind af te staan voor adoptie. Door adoptie wilde Helena voorkomen dat haar kind niet buitengesloten zou worden als kind van een ongehuwde alleenstaande moeder door de maatschappij. De angst voor teveel negatieve gevolgen voor het bestaan voor haar kind maakte dat zij besloot om haar kind direct na de bevalling af te staan. In de ontmoetingen van Helena met haar vriendin en tante beschrijft Gonny mooie diepgaande dialogen. Deze waren het vooral die Helena in haar verwarrende situaties konden steunen. Gonny haar beschrijvingen over de omgeving waar dit verhaal zich afspeelt , de muziek , het zingen en de kunst van het schilderen zijn prachtig in vele details beschreven. Dit originele romantische verhaal omvat verschillende kernthema’s en is uitnodigend om het eigen leven te relateren en kwesties zoals schuld, schaamte en geheimhouding in een nieuw licht te plaatsen.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Voor altijd - Het dubbelleven van een afstandsmoeder

Author:

Gonny Wischhoff

Category:

Novels

Number of pages:

342

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

04-09-2020

ISBN:

978-94-640-3513-1 / 9789464035131

Price:

€ 23,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)