De Vooruitkijkspiegel - Techno-ethische toekomstverhalen

Ineke Malsch

Category: Stories

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De technologie die wetenschappers en bedrijven nu ontwikkelen, kan over een jaar of twintig grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven. In de acht verhalen in dit boek beleven gewone mensen spannende avonturen. Hierin worden ze geconfronteerd met onverwachte effecten en ethische vragen die opgeworpen worden door het gebruik van bijvoorbeeld drones, medische technologie en statistische rekenmodellen. Achter technische snufjes die eerst vooral handig leken voor iedereen, blijken later politieke en economische belangentegenstellingen schuil te gaan. Als mensen in aanraking komen met de donkere kant van de technologie neemt de vraag naar meer democratische besluitvorming over de ontwikkeling en het gebruik van technologie in de samenleving toe.

https://ethicschool.nl/reflecteer-op-de-ideale-klimaatbestendige-stad

From the book

In de avondschemering peddelde ik terug naar huis. Ineens zag ik iets drijven in het water: een glinsterend reuzen-ei, iets groter dan mijn eigen waterfiets. Door een raam aan de voorkant zag ik iemand opzij hangen. Mijn waterfiets botste er luid schrapend tegenaan. Ik kon geen opening ontdekken en duwde het ding naar de kant. De bestuurder, een zwart meisje van mijn leeftijd, tilde haar hoofd op. Toen ze me zag, verstijfde ze, en probeerde het ding aan de praat te krijgen. De motor kwam jankend tot leven, pruttelde wat, en stopte weer. Ze liet haar handen zakken en staarde me angstig aan. Langzaam tilde ik mijn hand op en zwaaide. Ze keek verbaasd en zwaaide terug. Ik zei: “Hallo, ik ben Diana. Hoe heet jij?” Niet de slimste openingszin, natuurlijk. Ze antwoordde snel: “Ik ben Isabel. Kun je me helpen hieruit te komen?” “Dag, Isabel. Hoe gaat hij open?” Ze wees naar een lichter paneel net boven het raam. Met een scherp gesis bewoog de zijkant die langs de kade lag naar buiten en achterwaarts. Ik stak mijn hand uit en hielp haar op de kant. “Bedankt,” zei ze. “Waar ben ik?” Ik vertelde haar over Lokor, en vroeg waar ze vandaan kwam. “Ik woon in Kostech, honderd kilometer langs de kust naar het noorden. Ik was op weg naar mijn moeder, die in de goudmijn in Mineralia werkt, tweehonderd kilometer verder naar het zuiden. Ik kreeg motorpech, en stortte neer in een beekje stroomopwaarts. Ik heb zeker mijn hoofd gestoten, want ik herinner me niets meer tot ik jou hier zag staan.” Ik staarde haar aan, en antwoordde: “Wacht even. Wat is Kostech, en waar ligt Mineralia? Ze hebben me altijd verteld dat de beschaving buiten Lokor al voor mijn geboorte ingestort is. Als er al overlevenden zijn, leven die samen in bendes, en we moeten ieder teken van indringers rapporteren aan de autoriteiten.” “Oké,” zei ze, en deed een stap achteruit, “ga je me rapporteren aan je autoriteiten?”

About the author

Ineke Malsch is techniekfilosoof. Ze denkt graag na over wat nieuwe technologie straks kan betekenen voor gewone mensen, en gaat daarover met iedereen die dat wil in gesprek. Ze is afgestudeerd in natuurkunde en gepromoveerd in filosofie, op het onderwerp ‘Ethiek en Nanotechnologie’. Sinds 1999 is ze directeur van haar eigen adviesbureau Malsch TechnoValuation, op het gebied van technologie en samenleving. Ze werkt samen met universiteiten, overheidsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties in binnen- en buitenland aan het in goede banen leiden van opkomende technologie. Deze acht verhalen zijn geschreven als creatief startpunt voor dialoog over maatschappelijk verantwoord innoveren.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Vooruitkijkspiegel - Techno-ethische toekomstverhalen

Author:

Ineke Malsch

Category:

Stories

Number of pages:

208

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

11-09-2020

ISBN:

978-94-640-3518-6 / 9789464035186

Price:

€ 20,99

Language

Dutch