Het ondergeschoven individu - Opvoeden in gelijkwaardigheid

Ton van Steen

Category: Society
  • (1)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Voor ieder mens is het leven als individu en als lid van de samenleving belangrijk. Beide moeten met elkaar in evenwicht zijn: dat is ideaal voor zijn functioneren en noodzakelijk voor een harmonische maatschappij. In de wereld van nu ontbreekt het hieraan: armoede naast rijkdom, discriminatie, eenzaamheid, suïcide, drugsgebruik, psychische problemen, huiselijk geweld, zwervers, criminaliteit en veel ongenoegen. Ook in onze democratie. We zijn er aan gewend. Och, ieder huisje heeft zijn kruisje en het leven gaat verder. De auteur beschrijft in zijn manifest de reden voor al dit kwaad dat we elkaar aandoen. Hij heeft een degelijk onderbouwde oplossing. Nieuwsgierig? Lees zelf!

From the book

Het zonder aarzelen vervullen van alle behoeften gedurende de eerste vijf jaar overtuigen het kind ervan dat het nooit meer iets tekort komt. Dat betekent wel dat het biologisch gestuurde kind niets aangeboden moet worden waar het niet om vraagt, want dat beantwoordt niet aan zijn natuur. Op momenten dat een behoefte niet vervuld wordt of kan worden, bijvoorbeeld door een gebrek aan tijd, creëren ouders materiële behoeften, bekend als zoethoudertjes: een fopspeen, een speeltje, een snoepje of een programma op de televisie waarmee het even wordt afgeleid of tevreden gesteld. De eigenlijke behoefte blijft bestaan. Deze lijkt misschien in eerste instantie door het zoethoudertje bevredigd te zijn maar die wordt er slechts door uitgesteld. Feitelijk kan een zoethoudertje nooit de vervulling van een behoefte vervangen omdat het bevredigen van behoeften wezenlijk iets bijdraagt aan het kind. Het onvervuld blijven zal een spoor nalaten. Zoethoudertjes zijn funest omdat ze het kind leren hoe het zichzelf bij de vervulling van zijn oorspronkelijke behoeften voor de gek kan houden.

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow (1908-1970) heeft alle menselijke behoeften in een piramide gerangschikt. De behoefte aan voeding, drinken, slaap/rust, huisvesting, warmte, verzorging en het gevrijwaard zijn van pijn vormen de onderste trede van piramide. Om in leven te blijven moeten op de eerste plaats deze primaire levensbehoeften vervuld worden. De behoefte aan geborgenheid en veiligheid, gesitueerd op de tweede trede van de piramide betreft vertrouwen in ouders en opvoeders, de voorspelbaarheid dat het kind het aan niets zal ontbreken en het hebben van invloed op het eigen bestaan. De overige menselijke behoeften heeft hij ingedeeld op de drie niveaus daarboven.

About the author

Ton van Steen (1939) kleine huisdierenarts in zijn werkzame leven, was daarna enkele jaren instructeur van de Gordoncursus ‘Effectief omgaan met kinderen’. Zijn passie voor omgang met jonge kinderen stamt uit zijn jeugd. Zijn ervaringen en waarnemingen en de gevolgen daarvan geeft hij in ‘Het ondergeschoven individu’ weer. Alle thema’s waar het jonge kind bij het opgroeien mee te maken krijgt komen aan de orde.

Reviews

2020-10-23 06:36:09 | By: Anneke | Rating:
Ik heb het boek in een keer uitgelezen. Wat mooi geschreven! Het was ook een perfecte mix van herkenbare situaties in het dagelijks leven met fijn geschreven theorie en overdenkingen. Zoals ik het lees is het toegankelijk voor (toekomstige) ouders, niet een te hoge drempel en laat het de ironie zien van het gedrag van veel volwassenen tegenover kinderen. Met passie neem je de lezer mee tussen verhalen, theorie en heb je ook ruimte om de vraag juist bij de lezer neer te leggen, in plaats van het direct in te vullen. Geschreven met respect voor de lezer, maar vooral met respect voor het kind. Dank voor deze toevoeging, ook namens het kind.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het ondergeschoven individu - Opvoeden in gelijkwaardigheid

Author:

Ton van Steen

Category:

Society

Number of pages:

150

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

11-09-2020

ISBN:

978-94-640-3521-6 / 9789464035216

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)