Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het ondergeschoven individu
Opvoeden in gelijkwaardigheid

Auteur

Ton van Steen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Voor ieder mens is het leven als individu en als lid van de samenleving belangrijk. Beide moeten met elkaar in evenwicht zijn: dat is ideaal voor zijn functioneren en noodzakelijk voor een harmonische maatschappij. In de wereld van nu ontbreekt het hieraan: armoede naast rijkdom, discriminatie, eenzaamheid, suïcide, drugsgebruik, psychische problemen, huiselijk geweld, zwervers, criminaliteit en veel ongenoegen. Ook in onze democratie. We zijn er aan gewend. Och, ieder huisje heeft zijn kruisje en het leven gaat verder. De auteur beschrijft in zijn manifest de reden voor al dit kwaad dat we elkaar aandoen. Hij heeft een degelijk onderbouwde oplossing. Nieuwsgierig? Lees zelf!

Over de auteur

Ton van Steen (1939) kleine huisdierenarts in zijn werkzame leven, was daarna enkele jaren instructeur van de Gordoncursus ‘Effectief omgaan met kinderen’. Zijn passie voor omgang met jonge kinderen stamt uit zijn jeugd. Zijn ervaringen en waarnemingen en de gevolgen daarvan geeft hij in ‘Het ondergeschoven individu’ weer. Alle thema’s waar het jonge kind bij het opgroeien mee te maken krijgt komen aan de orde.

Productinformatie

ISBN
9789464035216 / 978-94-640-3521-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
11-09-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
150
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Het zonder aarzelen vervullen van alle behoeften gedurende de eerste vijf jaar overtuigen het kind ervan dat het nooit meer iets tekort komt. Dat betekent wel dat het biologisch gestuurde kind niets aangeboden moet worden waar het niet om vraagt, want dat beantwoordt niet aan zijn natuur. Op momenten dat een behoefte niet vervuld wordt of kan worden, bijvoorbeeld door een gebrek aan tijd, creëren ouders materiële behoeften, bekend als zoethoudertjes: een fopspeen, een speeltje, een snoepje of een programma op de televisie waarmee het even wordt afgeleid of tevreden gesteld. De eigenlijke behoefte blijft bestaan. Deze lijkt misschien in eerste instantie door het zoethoudertje bevredigd te zijn maar die wordt er slechts door uitgesteld. Feitelijk kan een zoethoudertje nooit de vervulling van een behoefte vervangen omdat het bevredigen van behoeften wezenlijk iets bijdraagt aan het kind. Het onvervuld blijven zal een spoor nalaten. Zoethoudertjes zijn funest omdat ze het kind leren hoe het zichzelf bij de vervulling van zijn oorspronkelijke behoeften voor de gek kan houden.

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow (1908-1970) heeft alle menselijke behoeften in een piramide gerangschikt. De behoefte aan voeding, drinken, slaap/rust, huisvesting, warmte, verzorging en het gevrijwaard zijn van pijn vormen de onderste trede van piramide. Om in leven te blijven moeten op de eerste plaats deze primaire levensbehoeften vervuld worden. De behoefte aan geborgenheid en veiligheid, gesitueerd op de tweede trede van de piramide betreft vertrouwen in ouders en opvoeders, de voorspelbaarheid dat het kind het aan niets zal ontbreken en het hebben van invloed op het eigen bestaan. De overige menselijke behoeften heeft hij ingedeeld op de drie niveaus daarboven.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Anneke op 23-10-2020
Ik heb het boek in een keer uitgelezen. Wat mooi geschreven! Het was ook een perfecte mix van herkenbare situaties in het dagelijks leven met fijn geschreven theorie en overdenkingen. Zoals ik het lees is het toegankelijk voor (toekomstige) ouders, niet een te hoge drempel en laat het de ironie zien van het gedrag van veel volwassenen tegenover kinderen. Met passie neem je de lezer mee tussen verhalen, theorie en heb je ook ruimte om de vraag juist bij de lezer neer te leggen, in plaats van het direct in te vullen. Geschreven met respect voor de lezer, maar vooral met respect voor het kind. Dank voor deze toevoeging, ook namens het kind.