De verkeerde afslag - Een politiek en persoonlijk verhaal

Hanny Palmen

Category: Biographies

€ 21,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wanneer Hanny Palmen actief wordt voor de Socialistische Partij (SP), maakt ze er snel carrière. In 2003 wordt ze gekozen als lijsttrekker en vervolgens fractievoorzitter van de SP in de Friese Staten. Intussen leert ze in 2000 René Palmen kennen, met wie ze in 2001 trouwt. De zaken nemen snel een onverwachte wending. Zo verlaat Palmens fractiegenoot Piet Kuipers met ruzie de partij. Als klap op de vuurpijl, twee jaar nadat ze gedesillusioneerd uit de politiek is gestapt, daagt de provincie haar voor de rechter wegens vermeende fraude met fractiegelden. Dit alles zet een keten van gebeurtenissen in gang die uiteindelijk zelfs leidt tot een verblijf in de gevangenis voor Palmen en haar man.

From the book

Oud en Nieuw van 2010 vierde ik niet thuis. Oud en Nieuw van 2010 vierde ik zonder René. Ik stond die 31e december rond negen uur ’s avonds sneeuwballen te gooien met de bewaarders van Ter Peel, samen met een paar mede-gedetineerden. We mochten iets later op cel en het had weer een beetje gesneeuwd.
Als je vastzit, is dat je werkelijkheid. Je legt je erbij neer. Je maakt er het beste van. Je hebt zelfs lol. We hadden lol met het sneeuwballen gooien. Bewaarders weten als geen ander dat de scheidslijn tussen ‘hier’ en ‘daar’ zitten een dunne is.
We hadden lol met het spelletje Triviant dat we speelden met de bewaarders, die we ‘piewies’ noemden, de afkorting voor penitentiair inrichtingswerkers.
We aten gezamenlijk in de grote zaal, waar zich ook de keuken bevond. Vooral de donkere dames kookten voor zichzelf en er hing dan altijd een heerlijke geur van het eten dat ze bereidden. Voor degenen die er kort zaten of die niet zelf kookten, werd elke dag door een cateraar het eten gebracht, geen haute cuisine, maar beter dan de voorverpakte diepvriesmaaltijden die ze tegenwoordig schijnen te krijgen. Vers brood en beleg voor het ontbijt en de lunch, warm eten voor ’s avonds.
Een van de oudere dames die aan het einde van haar straf overgeplaatst was naar de halfopen inrichting, zette ’s morgens een paar potten koffie. Mijn eerste loopje van mijn cel in het voormalige klooster wanneer we ’s morgens om half acht ‘van cel’ mochten, was altijd naar de keuken om een kopje koffie te halen. Even opstarten, schrijven aan de brieven voor René aan het tafeltje bij het raam dat gewoon open kon, er zaten geen tralies voor. Ik zette het altijd open, even wat frisse lucht naar binnen, al was het nog steeds koud buiten.
Het voordeel van een halfopen inrichting is dat de deuren ’s avonds niet achter je op slot vielen om tien uur. Je krijgt bij binnenkomst de sleutel van je cel.

About the author

Hanny Palmen (1966) schrijft haar leven lang al. Dat begint op jonge leeftijd met het in elkaar knutselen van eigen bladen die door klasgenootjes werden gelezen. Als ze volwassen is, bestiert ze enige jaren een eigen tekstbureautje. Maar dat gedroomde boek kwam er nooit. Tot ‘De verkeerde afslag’. Deze uitzonderlijk openhartige autobiografie beslaat zo’n twintig jaar, van 1998 tot begin 2019. Het is het verhaal over het maken van keuzes, maar ook een van domme pech. Pech met falende instanties. Pech in de privésfeer, zoals kinderen met problemen, een man en een broertje die vrijwel tegelijkertijd de diagnose borderline krijgen en in een psychische crisis raken. Hier doorheen loopt het verhaal van vechtlust, onvoorwaardelijke vriendschap en liefde, waarbij Palmen definitief afrekent met een paar gitzwarte periodes in haar leven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De verkeerde afslag - Een politiek en persoonlijk verhaal

Author:

Hanny Palmen

Category:

Biographies

Number of pages:

228

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

18-09-2020

ISBN:

978-94-640-3567-4 / 9789464035674

Price:

€ 21,99

Language

Dutch