Cover voorkant
De dolende denker - De gedachten van 30 filosofen
De dolende denker - De gedachten van 30 filosofen

De dolende denker - De gedachten van 30 filosofen

Wim Melk


€ 20,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek behandelt de belangrijkste thema’s van 30 filosofen, zodanig dat na lezing van dit boek de overstap naar het lezen van moeilijke hoofdwerken eenvoudiger zal zijn. Daarom staan de gedachten van de filosofen centraal en niet de biografische gegevens. De betekenis van filosofie (liefde voor de wijsheid) is ook wijsheid voor de liefde. Mensen worden niet rechtvaardig door te weten wat rechtvaardigheid is, maar door van rechtvaardigheid te houden. Dit geldt ook voor de drie waarden: waarheid, goedheid en schoonheid. Filosofie concentreert zich vaak rond drie thema’s: natuur, vrijheid en cultuur. Natuur gaat over wat waar is, vrijheid gaat over wat goed is en cultuur gaat over wat schoonheid betekent. Een dolende denker wil het denken niet bevriezen, maar vloeibaar houden. “Het is moeilijk de waarheid te zeggen, want al is er maar één, zij leeft en heeft daarom een levend, veranderlijk gezicht.”(Kafka).

From the book

Een dictatoriale, fascistische samenleving is verwerpelijk omdat deze meer onmenselijkheid (wreedheid) oplevert dan een samenleving waarin sprake is van openheid en streven naar een gelijkwaardige communicatie.

Rorty hoort in het volgende rijtje thuis:
1. anti-idealisme: van Feuerbach, Nietzsche en Marx.
2. wetenschapstheorie: het anarchisme van Feyerabend.
3. kentheorie: het pragmatisme.

Rorty zegt dat de filosofie een misleidende metafoor gebruikt: het bewustzijn is een soort spiegel. Volgens hem bestaat er geen waarheid. Ook andere filosofen beweren dat:
1. Er is deconstructie nodig (Derrida).
2. Er is geen privé toegang (Wittgenstein).
3. Het leven is historisch bepaald (Heidegger).
4. Foucault: kennis en macht gaan altijd samen.
5. Dewey ziet vooruitgang en Foucault ziet bewegingen in een machtsstrijd. Beiden geven ze de rationaliteit, de objectiviteit, de methode en de waarheid op (beyond method).
Rationaliteit is dat wat de geschiedenis ervan maakt.

Rorty beweert: ‘Er is geen absolute waarheid’.
De institutionele verankering van normen en waarden is een vorm van ambtenaren en politie en niet van taalregels en rationaliteitscriteria.
Een axioma is een gedeelde gewoonte.
Het verlichtingsdenken wilde de normen rechtvaardigen op basis van de rede met expliciete maatstaven.
Rorty’s denken is toch ook een vooruitgangsdenken, hij wil nieuwe instituties, morele en intellectuele progressie. Dit is het gevolg van de contingentie van het bewustzijn.

Rorty staat voor een geschiedenis van nuttige metaforen in plaats van begrijpen hoe dingen echt zijn.
Hij ziet het eind van het vocabulaire van de Verlichting, want de Verlichting dacht dat de wetenschap alles kon oplossen.
Hij wil liever poëzie dan wetenschap, vanwege de ‘expressief-emotionele kracht’ van poëzie.

About the author

Wim Melk heeft altijd met veel plezier in het basis-, middelbaar- en middelbaar beroepsonderwijs gewerkt. Na de Kweekschool behaalde hij: LO. Handelskennis, MO A en B Pedagogiek en Bachelor Philosophy aan de Faculty of Philosophy, Vrije Universiteit. Zijn eindscriptie luidde: Vrijheid en verantwoordelijkheid in het denken van Levinas. “Zonder muziek en filosofie verliest de zinvolle wereld zijn werkelijkheid, en de werkelijke wereld zijn zinvolheid.”

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De dolende denker - De gedachten van 30 filosofen

Author:

Wim Melk

Category:

Popular Science

Number of pages:

170

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

30-10-2020

ISBN:

978-94-640-3697-8 / 9789464036978

Price:

€ 20,99

Language

Dutch