De grote, witte vlakte

Paul de Jong

Category: Stories
  • (1)

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De grote, witte vlakte bestaat uit vier boeiende verhalen. ‘Divine Comedy’ gaat over het enerverende en tragische leven van de frontman van een beroemde band. ‘De jongen’ vertelt het schokkende verleden van een mysterieuze lifter.
In ‘Opgesloten’ ervaart de hoofdpersoon de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk. Het titelverhaal ‘De grote, witte vlakte’ neemt de lezer mee met Kara. Een leraar die een nieuwe baan moet accepteren in Lapland.

From the book

Hij draait de provinciale weg op. Soezerig geworden door de warme luchtstroom die uit de roosters blaast en slaapgebrek. Dico kijkt op het analoge klokje naast zijn stuur. Binnen een kwartier zal hij thuis zijn. Hij verhoogt zijn snelheid. Op de radio wordt een programma uitgezonden over mensen die spijt hebben van hun geslachtsverandering. Een van hen huilt voortdurend met lange uithalen.
Dico raast nu over de weg. Hij fluit een wijsje. Het leven lacht weer naar hem.
Aan de andere kant van de weg nadert een vrachtwagen met oplegger. Dico ziet dat het gevaarte geen koers houdt. Het rijdt over de doorgetrokken streep en glijdt nu overduidelijk naar zijn kant. Hij toetert in paniek, maar het kuchende geluid van de claxon wordt veruit overstemd door het geloei van de snel naderende vrachtwagen, die nu vrijwel volledig op Dico’s helft voort dendert. Dico slaakt een luide kreet en draait het stuur helemaal om, maar het is al te laat. De enorme stalen bumper van het voertuig met een grill hoog als een muur, boort zich in de Volvo die met de voorwielen van de grond komt. Door de nog steeds hoge snelheid en de zware klap van opzij, stuitert de stationcar van het steile talud, slaat over de kop en komt abrupt tot stilstand tegen een boom, waardoor de Volvo half wordt opgevouwen. Even later komt, een stuk verderop, de vrachtwagen met krijsende remmen tot stilstand. Een van de enorme voorwielen is van het talud afgeschoven en blijft eindeloos ronddraaien.

About the author

Paul de Jong (1955) is werkzaam als docent bij de Creative Business-faculteit van de hogeschool Inholland. Naast schrijven houdt hij zich ook bezig met theater. Eerder verschenen van zijn hand bij Boekscout ‘De Dodenverzorger en andere verhalen’, ‘Dagen als witte nachten’ en ‘Schrikkelmeisje’.

Reviews

2020-10-19 17:28:02 | By: koos dubbelman | Rating:
Prachtige verhalen met als gemene deler: verdwijnen. Opvallend is het gemak waarmee De Jong je meeneemt naar zeer diverse werelden. De bizarre reis van De jongen, bijvoorbeeld, is volstrekt geloofwaardig. Je ruikt de diesel, je ziet de regendruppels op de ruit van de vrachtwagen. Een prachtboek!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De grote, witte vlakte

Author:

Paul de Jong

Category:

Stories

Number of pages:

242

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

09-10-2020

ISBN:

978-94-640-3618-3 / 9789464036183

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)