Uit het dagboek van een mantelzorger

Laurens ten Wolde

Category: Biographies
  • (1)

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Niemand vraagt erom mantelzorger te worden. Je wordt het van het ene moment op het andere. Er is geen tijd om te overleggen. Als het dan jouw lief betreft voor wie je moet gaan zorgen is dat heftig. Het zet je hele leven dat je tot dan toe hebt geleefd op zijn kop. Vooral in het begin is het een zoeken en tasten naar een goede formule en allengs wordt duidelijk, dat er geen vast stramien te vinden is. Van deze zoektocht wil ik de lezer op de hoogte stellen, terwijl een dagboek uitermate geschikt is om een en ander van je af te schrijven.

From the book

30 oktober 2016 in het ziekenhuis in Enschede

In de ambulance zei een verpleegster: Hebt u familie. Dan zou ik die maar bellen. Het was goed dat dat werd gezegd, want ik had dat nog niet bedacht. Daarvoor was ik teveel van slag. Ik belde Nelleke onze schoondochter en vertelde kort wat er was gebeurd. Ik vroeg haar de anderen te waarschuwen.
De ambulance stoof over de weg en omdat ik langs de chauffeur kon zien, zag ik medeweggebruikers van de weg af schieten. Het ging over vluchtheuvels en langs de linkerkant van de weg. Doodeng om te zien. In het ziekenhuis werden we opgevangen door de spoedeisende hulp. De neuroloog wilde Tonny gelijk onder de scan en kwam later zeggen, dat de radioloog kans zag het propje bloed in de hersenen te verwijderen. Hij vroeg daarvoor toestemming. Dat heb ik gegeven maar al met al heeft dat propje te lang gezeten en waren er uren voorbij gegaan. Later heeft Tonny mij wel verweten, dat ik die toestemming had gegeven. Zij droeg ook die dag zo’n “niet reanimeren plaatje”, maar er was geen sprake van reanimeren. Ze was bij kennis en wat in het ziekenhuis gebeurde was erger proberen te voorkomen.
Tonny lag even later in een kamer in bed in het Medisch Centrum Twente in Enschede en ik zat bij haar.

About the author

Geboren in 1936 in de Zaanstreek als oudste van een gezin van 8 kinderen. Na de MULO bezocht hij de Kweekschool voor onderwijzers en ontmoette daar al in 1952 het meisje met wie hij zou trouwen. Samen met haar werkten zij in het onderwijs. Toen zij in 2016 een herseninfarct kreeg werd hij tot mantelzorger gebombardeerd. Over de belevenissen en obstakels die hij sindsdien tegenkwam gaat dit boek.

Reviews

2020-08-15 14:38:27 | By: Hennie Koopman | Rating:
Het boek bevestigt de indruk die ik als voormalig dorpsgenoot al had. Mantelzorgen is net als vissen een vorm van leven. Met het verschil dat mantelzorgen je overkomt. De auteur is daar heel eerlijk en open over. De moeite die het kost om bij de zorgverlenende instantie een redelijk dag- en nacht ritme te regelen. De wijze waarop deze twee mensen, ondanks hun fysieke beperkingen, inhoud aan het leven weten te geven dwingt groot respect af.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Uit het dagboek van een mantelzorger

Author:

Laurens ten Wolde

Category:

Biographies

Number of pages:

92

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5 liggend

Release date:

28-07-2020

ISBN:

978-94-640-3543-8 / 9789464035438

Price:

€ 18,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)