Klaverjassen in Appeltern

Paul Welling

Category: Novels
  • (1)

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Tijdens de mobilisatie is Nol gelegerd in Appeltern. Zijn vrouw is in verwachting. Op de Grebbeberg sterven twee kameraden. Nol wordt als krijgsgevangen dwangarbeider afgevoerd.
Terug in Amsterdam probeert Nol een relatie met zijn pasgeboren dochter op te bouwen. Hij gaat op pad om kolen en eten te bemachtigen. Bij een razzia duikt hij onder.
Bij thuiskomst is zijn tweede dochter geboren. Nol gaat weer aan het werk en maakt carrière bij de bank, daardoor kan hij een huis kopen.
Het ontgaat Nol, dat de wereld en de kerk veranderen. De jeugd heeft keuzes die hij nooit had. Zijn wereld stort in en hij wordt een probleemdrinker. In een psychiatrische kliniek vertelt hij over zijn traumatische ervaringen.
Dan komt zijn dochter naast zijn bed zitten...


From the book

De volgende morgen om tien uur had Nol een gesprek met dokter Baardse. Kort daarvoor was hij opgestaan. Zijn hoofd was van hout en deed pijn. Hij had een enorme nadorst. Water, water... Hij wilde geen ontbijt, water... water...
Een verpleger was hem komen halen voor het gesprek met dokter Baardse, die al wist wat er de vorige avond gebeurd was.
“Hier hebt u uw geld terug”, zei dokter Baardse, “dat is wat er over is van gisterenavond. De kastelein heeft het aan de politie meegegeven.”
“Hij had het best mogen houden”, zei Nol onverschillig.
“De mensen in deze streek van het land zijn nog eerlijk”, liet de dokter weten.
“Zal wel. Wat kan mij dat schelen. Ik heb vreselijke koppijn. Heeft u daar niet wat tegen?”
“Nee, en al zou ik het hebben, dan zou ik het u nu niet geven. U was gisteravond zo flink, dan moet u nu ook maar flink zijn. We gaan gewoon over tot de orde van de dag.”
“Moet dat nou?”
“Ja, dat moet, ik zie niet in waarom ik voor u een uitzondering zou maken en voor de andere patiënten niet.”
“Maar ik heb zo’n hoofdpijn.”
“Dat gaat vanzelf weer over.”
Ik moet hier weg, dacht Nol, ik heb hier niets te zoeken. Was ik maar thuis, daar laat Annemarie me altijd lekker op bed liggen tot ik geen hoofdpijn meer heb.
“Waarom hebt u zo gedronken?”
“Daarom!”
“Dat is geen antwoord, dat weet u best. Meneer Van Welten, ik ben hier om u te helpen. Dat heeft een goede kans van slagen, mits u meewerkt. Doet u dat niet, dan moet u het zelf maar weten, dan glijdt u steeds verder af. Ga gerust door met drinken, dat zullen uw vrouw en uw kinderen leuk vinden. Een man, die permanent dronken is!”

About the author

Paul Welling, geboren in Oudenrijn in 1948, begon op de middelbare school al met schrijven. Hij studeerde tuinbouw en voorlichtingskunde. Als communicatiedeskundige bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij publiceerde hij artikelen in vaktijdschriften.
Na 2005 heeft hij zich gespecialiseerd in genealogie. Hij heeft veel artikelen geschreven over familiegeschiedenis.
Hij publiceerde eerder de boeken: ‘Kasteel Ophemert, heerlijkheid in de Betuwe’, ‘Spotlight op Werner von Haeften’, ‘Jacob van Haeften, een “waanwijze” Utrechter’, ‘Ze spraken er niet over, twee Amersfoortse broers in Nederlands-Indië’ en ‘De Amersfoortse familie Welling’.
Sinds 2016 vertelt hij over familiegeschiedenissen op Internet in zijn Genealogisch blog “Altijd spannend”.

Reviews

2020-11-12 15:39:17 | By: Marielle Dogterom | Rating:
‘Klaverjassen in Appeltern’ is een vlot geschreven boek. Je leest het in één adem uit. Vanaf het begin wordt de spanning opgebouwd, de spanning van een onafwendbaar noodlottige afloop. Hoofdpersoon Nol ziet geen kans om zich emotioneel te onttrekken aan zijn nare jeugd, zijn traumatische oorlogservaringen en de onheuse behandeling van zijn werkgever. Hij blijft zich levenslang slachtoffer voelen en ontwikkelt een drankprobleem. Geen vrolijk, maar waarschijnlijk wel een realistisch verhaal; een verhaal dat zich in vele varianten ‘in het echt’ heeft afgespeeld.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Klaverjassen in Appeltern

Author:

Paul Welling

Category:

Novels

Number of pages:

178

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

16-10-2020

ISBN:

978-94-640-3648-0 / 9789464036480

Price:

€ 20,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)