Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek - Eenzaam op weg naar Auschwitz

Paul Beek

Category: (Local) History
  • (2)

€ 17,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

1943: Een Joods meisje stapt zonder haar familie de gaskamer van Auschwitz in, onwetend van haar lot of waar haar broer en ouders zijn.

Enkele weken daarvoor was zij verraden op haar onderduikplaats en ging ze via Den Haag naar kamp Westerbork, werd ze ziek maar ging ze toch op transport, pas negen jaar oud.

From the book

Een van de 166 kinderen in de trein in Auschwitz is een klein meisje met blonde krullen, Edith Roseij Beek, negen jaar jong, uit Gouda. Zonder ouders en broer; die zijn in haar land achtergebleven. Ze weet niet eens waar.
Na een vermoeiende reis van drie dagen, vrijwel zonder eten en drinken en met in elke hoek een ton om de menselijke behoefte te doen, worden ze de trein uitgejaagd. Een aantal van hen komt door de selectie op de Rampe, maar Edith en 530 anderen – vrouwen, kinderen en ouderen – worden een ruimte ingebracht die eruitzag als een kleedkamer, onder begeleiding van de SS. Na het uitkleden zullen ze worden gedesinfecteerd en gaan douchen, is hun verteld. In die kille, koude doucheruimte is Edith nog meer alleen. De douchekoppen zijn net echt, maar geven geen water. Dan maakt het gas Zyklon B, van origine een pesticide, vanaf het dak naar binnen uitgestrooid, een einde aan haar prille leven, ver weg van haar familie en haar schoolvriendinnetje.

Diezelfde dag worden 394 vrouwelijke gevangenen uit hun blok in Birkenau vergast na selectie. Een transport van duizend gevangenen daarentegen verlaat Auschwitz voor een ander kamp, Neuengamme bij Hamburg.
Die avond weet Jerzy Tabeau, een Poolse medisch student, met een medegevangene succesvol uit het kamp te ontsnappen. Tabeau (1918-2012) schreef later een zeven pagina’s groot getuigenrapport. Tragedie en succes liggen hier dicht bij elkaar.

About the author

Paul Beek wordt in 1956 in Amsterdam geboren en woont in Den Haag met zijn echtgenote. Hij is altijd al geïnteresseerd in geschiedenis en in bijzonder de Holocaust. Dat komt voort uit zijn Joodse afkomst via zijn vader en het familieonderzoek dat hij al meer dan tien jaar voor zijn stamboom doet. Die stamboom loopt van Oost-Europa tot aan Italië en vertelt het verhaal van zijn Ashkenazi en Sefardische familie.

Reviews

2020-11-24 18:49:55 | By: Christopher | Rating:
Ontroerend, zeker een aanrader!

2020-11-23 11:15:02 | By: Vera Rovers | Rating:
Zeer indrukwekkend boek, te meer daar we met Paul in Auschwitz zijn geweest en zijn drive hebben gezien naar de waarheid... Never again... Am Israël chaiWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek - Eenzaam op weg naar Auschwitz

Author:

Paul Beek

Category:

(Local) History

Number of pages:

98

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

06-11-2020

ISBN:

978-94-640-3712-8 / 9789464037128

Price:

€ 17,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)