Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek
Eenzaam op weg naar Auschwitz

Auteur

Paul Beek

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

1943: Een Joods meisje stapt zonder haar familie de gaskamer van Auschwitz in, onwetend van haar lot of waar haar broer en ouders zijn.

Enkele weken daarvoor was zij verraden op haar onderduikplaats en ging ze via Den Haag naar kamp Westerbork, werd ze ziek maar ging ze toch op transport, pas negen jaar oud.

Over de auteur

Paul Beek wordt in 1956 in Amsterdam geboren en woont in Den Haag met zijn echtgenote. Hij is altijd al geïnteresseerd in geschiedenis en in bijzonder de Holocaust. Dat komt voort uit zijn Joodse afkomst via zijn vader en het familieonderzoek dat hij al meer dan tien jaar voor zijn stamboom doet. Die stamboom loopt van Oost-Europa tot aan Italië en vertelt het verhaal van zijn Ashkenazi en Sefardische familie.

Productinformatie

ISBN
9789464037128 / 978-94-640-3712-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
06-11-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
98
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Een van de 166 kinderen in de trein in Auschwitz is een klein meisje met blonde krullen, Edith Roseij Beek, negen jaar jong, uit Gouda. Zonder ouders en broer; die zijn in haar land achtergebleven. Ze weet niet eens waar.
Na een vermoeiende reis van drie dagen, vrijwel zonder eten en drinken en met in elke hoek een ton om de menselijke behoefte te doen, worden ze de trein uitgejaagd. Een aantal van hen komt door de selectie op de Rampe, maar Edith en 530 anderen – vrouwen, kinderen en ouderen – worden een ruimte ingebracht die eruitzag als een kleedkamer, onder begeleiding van de SS. Na het uitkleden zullen ze worden gedesinfecteerd en gaan douchen, is hun verteld. In die kille, koude doucheruimte is Edith nog meer alleen. De douchekoppen zijn net echt, maar geven geen water. Dan maakt het gas Zyklon B, van origine een pesticide, vanaf het dak naar binnen uitgestrooid, een einde aan haar prille leven, ver weg van haar familie en haar schoolvriendinnetje.

Diezelfde dag worden 394 vrouwelijke gevangenen uit hun blok in Birkenau vergast na selectie. Een transport van duizend gevangenen daarentegen verlaat Auschwitz voor een ander kamp, Neuengamme bij Hamburg.
Die avond weet Jerzy Tabeau, een Poolse medisch student, met een medegevangene succesvol uit het kamp te ontsnappen. Tabeau (1918-2012) schreef later een zeven pagina’s groot getuigenrapport. Tragedie en succes liggen hier dicht bij elkaar.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Vera Rovers op 23-11-2020
Zeer indrukwekkend boek, te meer daar we met Paul in Auschwitz zijn geweest en zijn drive hebben gezien naar de waarheid... Never again... Am Israël chai
door Christopher op 24-11-2020
Ontroerend, zeker een aanrader!