Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Liefde in de kop van Overijssel
Deel 2: Steenwijkerland

Auteur

Jan Kleene

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Na deel 1 gaat de avontuurlijke reis door de Kop van Overijssel door. Ook nu kan men weer volop genieten van o.a. het prachtige landschap met moerassen, meren en de Zuiderzeedijk. Tijdens het lezen ervaart u het gebied van Wieden Weerribben afgewisseld met fraaie dorpen, buurtschappen en steden. In deze aflevering leest u meer over de "hoofdstad" Steenwijk, het koop en onderwijshart van de gemeente. Daartegenover staan de gehuchtjes als Muggenbeet, de Krieger en Marijenkampen. Tijdens het lezen waant u zich in een fluisterbootje, die de prachtige natuur doorkruist.

Over de auteur

Jan Kleene werd geboren in Giethoorn, het wereldberoemde punterdorp. Hij maakte zijn debuut in 2015 met "Het went nooit" over zijn leven met een bipolaire stoornis. Hij begon dan ook met schrijven op aanraden van zijn psycholoog. Na zijn eerste boek schreef hij een thriller genaamd "De moord op het Bovenwiede" ,die zich ook afspeelt in zijn woonplaats. Hij heeft de smaak van het auteur zijn te pakken gekregen. Voor dit boek, dat hij verreweg zijn hoogtepunt noemt, heeft hij veel research gedaan en mensen geinterviewd. Een nieuw aspect van het schrijversbestaan. Hij probeert in dit drieluik een goede impressie te geven van het mooie en waterrijke gebied dat Steenwijkerland is. Jan gaat hierna gewoon door met schrijven en er zijn al plannen voor een volgend boek.

Productinformatie

ISBN
9789464314823 / 978-94-643-1482-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
11-06-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
106
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

24. Muggenbeet, jeuk aan de kop. Naamsverklaring: Oudere vermeldingen, 1313 Mugghenbete, 1384 Muggenbete, 1443 Muggenbeke, 1467 Muggenbeet, 1497 Muggenbeeck. Bete is een half verfrieste vorm van beek, “natuurlijke waterloop” vergelijk Beets in Beetserzwaag. In 1391 wordt de plaats vermeld als Muggenbeke, “beek die opvalt door het voorkomen van muggen” . In het Friese assibilatieproces van “baki naar beets is bete, het is echter niet waarschijnlijk dat hier, buiten Friesland sprake is van een half verfrieste vorm. Beter is het om te verklaren dat het ontstaan is in de naam van een inwoner, “Muggenbeekster, soms geholpen door plagerij van de omwonenden. De Muggenbeek was een deel van de Steenwijker AA. Een andere lezing is dat er een beek door de buurtschap stroomde, de Riete, het is dus niet afkomstig van de beet van een mug, maar het is een verbastering van Mucken beecke. In 1313 stond het te boek als Mugghenbete. Statistische gegevens. Oorspronkelijk lag de buurtschap Muggenbeet bij het punt waar 3 gemeentes Ambt Vollenhove, Giethoorn en Steenwijkerwold aan elkaar grensten. Aanvankelijk viel de buurtschap dan deels onder die gemeenten. In de Volkstelling van 1840 telt de buurtscap 34 huizen met 204 inwoners onder de gemeente Steenwijkerwold en 5 huizen met 19 inwoners onder de gemeente Giethoorn. Onder de gemeente Ambt Vollenhove wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap 20 huizen met 50 inwoners. Verleden. Rond 1200 was Muggenbeet niet dicht bevolkt. Er waren terpen waaraan je kon zien, dat er tijdens de dijkenbouw rond 1000 een achttal terpen waren met daarop waarschijnlijk een even groot aantal boerderijtjes. Muggenbeet is een landbouwkolonie en evenals Scheerwolde een kleine Friese kolonie, allemaal aan het vaarwater van de Steenwijker AA of Beeke. De Friezen kwamen uit het uitgestrekte veengebied tussen Enkhuizen en Stavoren, daar werd toen door zware stormen, een stijgende zeespiegel en inklinkende bodem helemaal werd opgeruimd, waardoor de Zuiderzee ontstond. Rond 1650 begon de vervening. Men zegt dat de veepest de oorzaak moet zijn geweest dat de Muggenbeters zich in de vervening stortten, en daarmee hun eigen land opmaakten.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door L.Broer op 26-07-2021
Leuk boek. Was ik ook benieuwd naar.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Het went nooit Manisch depressief bipolair pieken dalen

Jan Kleene

☆ ☆ ☆ 1 reviews
Wanneer Jan in 1959 geboren wordt in het mooie waterdorp Giethoorn, is hij een gewoon kind. Als kind had hij geen last van manische depressies, ook wel bipolaire stoornis genoemd, en ging hij naar het middelbaar onderwijs, de HAVO. Na drie jaar veranderde de levenslustige jongen in een schuw en teruggetrokken wezen, die na de depressie als een raket in een manie schoot. Hij werd dan heel druk, wilde overal tegelijk zijn en beloofde van alles wat hij later niet na kon komen. In zijn volwassen en persoonlijk leven kon hij niet functioneren. De ziekte is ongeneeslijk en ook nu moet hij er mee leren leven.
21,99
Voorkant cover

De moord op het Bovenwiede

Jan Kleene

Giethoorn is een vrij rustig dorp, totdat er een moord wordt gepleegd. Het slachtoffer is een bekend en geliefd figuur in dit dorp. Er wordt dan ook een grootscheeps onderzoek door de politie gedaan naar de moord op de jonge vrouw, en alle inwoners zijn aangedaan. Er is hier nog nooit een moord gepleegd. Tot overmaat van ramp wordt Giethoorn opgeschrikt door een tweede moord, wederom een jonge vrouw. Men denkt dat beide moordzaken verband houden, maar dit is onzeker. Tijdens het verhaal wordt er constant speurwerk verricht, maar dit stuit op veel knelpunten. Zeker als er ook nog eens een dubbele moord wordt gepleegd.

17,50
Voorkant cover

De Dakdikkertjes en het woelige leven van Zacharius

Jan Kleene

Met veel fantasie en verbeeldingskracht heeft de schrijver een familie, genaamd de Dakdikkertjes, gecreëerd. Vooral vader Zacharius beleeft de meest doldwaze avonturen. Hij belandt daarbij regelmatig in de gevangenis. Alles wat hij aanpakt, gaat vaak volledig mis. Voor de lezer blijft het gissen wat hij nu weer gaat beleven tot ergernis van de rest van de Dakdikkertjes. De auteur wil de lezer dan ook onbedaarlijk laten lachen. Moeder Loesje gaat haar eigen weg en komt in de plaatselijke jetset terecht. De dochters gaan ieder hun eigen weg en generen zich voor hun vader. Er loopt een  rode draad door het boek, die aan het eind van het verhaal tot een verrassende ontknoping leidt. De schrijver hoopt dat de lezer meegaat in zijn fantasie en bovenal het boek leest met een lach op zijn gezicht.
19,99
Voorkant cover

Liefde in de Kop van Overijssel Deel 1: Steenwijkerland

Jan Kleene

1 reviews

Jan Kleene woont in Steenwijkerland, dat bestaat uit 56 kernen. Hij beschrijft alle kernen in naamverklaring, verleden, heden, Tweede Wereldoorlog, markante personen, bezienswaardigheden en evenementen. Jan heeft een heel toegankelijke schrijfstijl, zodat het boek voor iedereen geschikt is. Het is een eindeloze tocht door de Kop van Overijssel, waarbij de lezer van harte wordt uitgenodigd om dit gebied te bezoeken, dat als een van de mooiste gebieden van Nederland wordt beschouwd. Van Giethoorn naar Kuinre tot Weerribben en de meren en het watersportgebied komen aan bod. De mensen leefden van riet snijden en de visserij, en nu veelal in de recreatiesector. Voor de lezer mooi om te zien hoe veelzijdig dit gebied is.

19,99
Voorkant cover

Samen naar de Punter Heden, verleden en toekomst van het onderwijs in Giethoorn

Jan Kleene

Van Jan Kleene is dit zijn zesde boek. De Vorige vijf waren totaal verschillend van Samen naar de Punter. Giethoorn heeft een rijke traditie in onderwijs, er waren drie scholen, maar de school in Dwarsgracht is in 1970 opgedoekt. Van de twee scholen, de Noorderschool en de Zuiderschool is het al tiental jaren niet gelukt om te fuseren, er waren altijd wel factoren die dit tegen hielden. Dat het nu eindelijk is gelukt is een zegen voor dit dorp.
16,99
Voorkant cover

Liefde in de kop van Overijssel deel 3 Buurtschappen en gehuchten in Steenwijkerland

Jan Kleene

Voor u ligt Liefde in de kop van Overijssel deel 3. Het is in navolging van de vorige delen wederom een boeiende reis door de kop van Overijssel in al zijn facetten. Dit boek gaat alleen over de buurtschappen en gehuchten van dit prachtige gebied. Aan de orde komen de Tweede Wereloorlog, heden en verleden, bezienswaardigheden en evenementen. Jan heeft veel gesproken met authentieke inwoners, en ieder persoon, maar ook ieder gehucht heeft zijn eigen verhaal Het is een reis van Poepershoek tot de Basse en van Thij naar Nederland. Ook wordt het verzonken dorp de Beulake beschreven. Het dorp dat door een stormvloed verdronk. De kansel van het dorp staat nu nog in een kerk in Vollenhove, en ook dat men in een storm de klokken van de kerk van Beulake nog kunnen horen. De buurtschappen, net zoals het landschap en de steden en dorpen.

19,50