Wilhelmina: Zorg dat je man wordt in de maatschappij

Elvis Biekman

Category: Biographies
  • (2)

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe organiseer je noodzakelijke zorg voor een moeder die op ruim 7700 kilometer afstand woont en volledig in control van haar leven wil blijven? En dat in Suriname, waar de ouderenzorg op een laag niveau is. Deze openhartige biografie gaat over Wilhelmina. Haar leven ging niet over rozen. Rode draad in dit verhaal is de enorme gedrevenheid, die ze inzet om op te komen voor haar belang en dat van haar kinderen. Ondanks, of misschien dankzij, de ontberingen werd ze een krachtige Surinaamse vrouw. In dit boek beschrijft Alfons de worsteling van de kinderen om vanuit Nederland goede zorg te organiseren in de laatste maanden van haar leven. Serieuze momenten worden afgewisseld met grappige situaties, waarbij de lezer proeft van de Surinaamse cultuur.

From the book

Wilhelmina had haar keuze al gemaakt: ze zou ook na de geboorte van haar kleinkind in Nederland blijven én haar kinderen naar Nederland halen. Ze sloot een huurkoopovereenkomst af met Hopman voor het huis aan de Doedijnstraat om een thuis voor haar kinderen zeker te stellen.

De kinderbijslag werd nu deels opzij gezet voor de overtocht van haar kroost. Het sparen zou te lang duren om iedereen in één keer te laten overkomen en daarom besloot zij eerst de jongsten en daarna de ouderen te laten halen. De eerste reis die ze boekte was voor mij. De vliegticket werd gekocht bij een reisbureau dat alleen in Suriname een kantoor had. Het was geen optie om een kleine jongen gedurende enkele weken, alleen, per schip te laten reizen.

De afspraak was dat de reisdatum bepaald zou worden wanneer zij de ticket volledig betaald had. De spanning bij mij was enorm. Op school hoorde ik regelmatig dat leerlingen naar Nederland waren vertrokken en nu was ik aan de beurt. Aan het eind van het schooljaar 1969-1970 nam ik afscheid van de klas, omdat het waarschijnlijk was dat ik in de vakantie naar Nederland zou vertrekken. Het geld was namelijk naar het reisbureau overgemaakt en de reisdatum zou binnen een paar weken worden vastgesteld. Ik mocht vaak met mijn oudere zus Francine mee naar de stad om de reis en de datum met het reisbureau te bespreken. Wij kregen steeds te horen dat de reis binnenkort zou plaatsvinden, maar dat er nog geen plaats was in het vliegtuig. De laatste keer dat Francine langsging was het bureau gesloten en was een bericht op de deur geplakt waarop stond ‘WEGENS OMSTANDIGHDEN GESLOTEN’. Het reisbureau was failliet en de directeur was onvindbaar!

About the author

Alfons Biekman is in 1959 geboren in Paramaribo en verhuisde op zijn elfde naar Nederland. Geïnspireerd door science fiction films ontstond op enig moment de behoefte een scifi-boek te schrijven. De motivatie voor het werken van een biografie over zijn moeder was echter groter. Na de dood van Wilhelmina was hij vastberaden om dit boek af te ronden. Een eerbetoon en dankbetuiging voor alles wat ze heeft bijgedragen aan een beter leven voor haar kinderen, kleinkinderen en vele anderen in haar omgeving. Door een drukke baan als manager bij een rijks-uitvoeringsorganisatie en eigenaar van een startend voedselproductiebedrijf werkte hij hoofdzakelijk tijdens zijn vakanties aan het manuscript. Het duurde daardoor enkele jaren om het af te maken. Het schrijven bleek voor hem een goede manier om haar dood te verwerken.

Reviews

2021-03-14 12:09:40 | By: Rita Wolfgang - van Kessel | Rating:
Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Dit is precies zoals het er in Suriname aan toe gaat. Wat een herkenning, geweldig. Ga zo door. Succes.

2020-12-21 12:37:00 | By: Jane Biekman | Rating:
Alfons, de schrijver is mijn jongste broertje. Halverwege tijdens het lezen van het manuscript, was ik al onder de indruk van de inhoud en schrijfstijl van Alfons, waardoor ik meteen een exemplaar van Wilhelmina reserveerde. De inhoud van Wilhelmina zoals zij was klopt. ALFONS, PROFICIAAT MET DIT SCHRIJVERS DEBUUT!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Wilhelmina: Zorg dat je man wordt in de maatschappij

Author:

Elvis Biekman

Category:

Biographies

Number of pages:

160

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

04-12-2020

ISBN:

978-94-640-3869-9 / 9789464038699

Price:

€ 19,99

Language

Dutch

Rating:

  • (2)