Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De koopman en de dominee
Theologie over geld in het Nederland van nu

Auteur

Niels van Esveld

Uitvoering
Paperback
Prijs
16 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

“Zilver of goud heb ik niet,” zei Petrus toen hem bij de Schone poort in Jeruzalem om een aalmoes gevraagd werd. Tweeduizend jaar later kunnen de meeste kerken hem dat niet meer nazeggen. Maar wat te doen met al het geld dat de kerk rijk is? Dit boek poogt een antwoord op deze vraag te geven door verschillende theologische disciplines te combineren. Het schatgraven voert langs Mozes en Jezus, Paulus en Jakobus, Rome en Reformatie en... de Koopman en de Dominee!

Over de auteur

Niels van Esveld (1992) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen. Een ongevraagde gift bracht hem tussentijds naar kerken in verschillende islamitische landen. Hier viel het hem op dat deze kerken, geweld en discriminatie verdragende, steevast projecten bekostigden die in Nederland de staat voor haar rekening neemt. De combinatie van een theologiestudie en een veranderd reisperspectief vormen dan ook de basis voor dit boek. Maar meer nog dan dat; verwondering over de kracht van barmhartigheid.

Productinformatie

ISBN
9789464036992 / 978-94-640-3699-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
30-10-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
64
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Deze uitdrukking ‘de koopman en de dominee’ wordt vaak gebruikt als een tegenstelling. Het handeldrijven van de koopman en de preek van de dominee kunnen niet helemaal samen door één deur is vaak de gedachte, want als de handelaar precies doet wat de dominee zegt kan hij zijn winstgevende handeltje wel vergeten. En andersom is een dominee die zijn gehoor naar de mond praat geen goede dominee. Het is erg Nederlands om de oplossing te zoeken (en te vinden) in het compromis. De koopman kan van zijn verdiende geld misschien een goed doel steunen en de dominee zou de dingen wat minder polariserend over kunnen brengen. Maar als het compromis niet houdt dan volgt vaak de oer-Nederlandse kerkscheuring; de koopman zijn eigen kerk en de dominee zijn eigen kerk.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek