Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Waar komen opa en oma vandaan?
Het persoonlijke verhaal van Indische Nederlanders

Auteur

Rob J. de Jong

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (8 reviews )
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wat weten wij nog van Nederlands Indië? Wat weten onze kinderen straks van het land van opa en oma? De verhalen die we horen zijn meestal gerelateerd aan de tijd van tempo dulu, het lekkere eten en het mooie klimaat. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal. Verhalen waar onze ouders liever niet over spreken of spraken. De donkere tijd van de vergeten oorlog. In dit boek het persoonlijke verhaal van mensen die wilden praten. Ook bevat het dagboekfragmenten uit een Jappenkamp. Maar het is ook een boek van hoop, vertrouwen en het bijdragen aan de identiteit voor de generaties ná opa en oma.

Over de auteur

Rob de Jong is geboren in Apeldoorn uit een Nederlandse vader en Indische moeder. Het grootste deel van zijn leven woont hij in Deventer. De stad die hem alles heeft gegeven. Hier begon zijn zoektocht in 1995 naar wie zijn ouders eigenlijk waren. In 2019 nam hij het initiatief voor het boek ‘Waar komen opa en oma vandaan?’ Samen met Esther Geus, King Wullur en Edward Robinson, allen dubbelbloedig, kwam dit boek tot stand. Ze kwamen samen in de Bonte Klipper, een koffie- en theeschenkerij met de allure van weleer. Hier werd de koffie gedronken, de plannen gesmeed, gelachen en gehuild.

Productinformatie

ISBN
9789464312041 / 978-94-643-1204-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-01-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
112
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Trouwens, het begrip vrijheid werd steeds vager en ik vroeg me weleens af waar dat dan allemaal wel voor stond. Tót het vreugdevolle nieuws zich verspreidde, dat wij met ons allen op transport zouden worden gezet, die vrijheid tegemoet. De berichten werden steeds concreter toen bekend werd dat we de volgende avond door het veld zouden moeten lopen naar het dichtstbijzijnde station en daar op de trein zouden worden gezet voor een lange reis vanuit Oost-Java naar het westen: Batavia. Een blije opwinding maakte zich van ons meester en hield ons in de greep, totdat het bericht kwam dat het allemaal niet door zou gaan. De teleurstelling was zo diep dat het fysiek pijn deed en ik er helemaal ziek van werd. Dat herinner ik me nu weer als de dag van gisteren. Die veelbelovende vrijheid, wat dat ook mocht betekenen, was ineens ongrijpbaar.

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Anya Henzen op 25-01-2021
Bijna in 1 ruk uitgelezen, wat een mooi boek maar nog belangrijker, indrukwekkend document voor de volgende generaties. Ik kocht hem voor mijn vriendin die zelf in haar jeugd naar Nederland is gekomen maar heb hem zelf ook gelezen. Prachtig, bedankt schrijvers!
door Harrie Brakel op 26-01-2021
Gemakkelijk en toegankelijk boek dat een mooi inzicht verschaft in onze (Indonesische)bloedlijn en geschiedenis, absolute aanrader
door D. Ingel op 28-01-2021
Ik ben van de derde generatie, klein beetje Indisch bloed! Maar voel me na het lezen van dit prachtige en emotionele boek nog meer verbonden met mijn roots. Ik ben heel trots op dat beetje Indisch dat ik bezit. En nu weten waar mijn opa en oma vandaan komen maakt mij nog completer dan voorheen. Dank mooie schrijvers en een ieder die dit boek tot stand heeft gebracht!
door Louis op 28-01-2021
Mijn ouders hebben nooit gesproken over de periode van hun jeugd in Indonesië tijdens de oorlog (althans ik kan mij dan ook niets daarover herinneren). Dit boek met de verhalen uit de eerste hand geven een klein beetje een beeld over hoe mijn ouders deze periode hebben moeten doorstaan, prachtig beschreven en komt bij mij binnen. Ik voel de emotie en de pijn die zij daar hebben moeten ondergaan. Mijn opa vertelde tijdens zijn bezoeken aan ons wel "mooie" verhalen, maar na het lezen van dit boek krijg ik het idee dat hij zijn kleinkinderen de werkelijkheid wilde besparen. Mijn complimenten Rob en mede auteurs.
door Roland van Rossum op 28-01-2021
Welkome aanvulling op de vele boeken met dit onderwerp. Het bijzondere van dit boekje zijn de persoonlijke familieverhalen en het kamp dagboek. Nog even en dan zijn er geen ooggetuigen meer.
door Hessel Pothaar op 01-02-2021
Dit boek met veel interesse gelezen. Het geeft een goed beeld van de oorlog periode in Indonesië. Het dagboek en de overige persoonlijke verhalen brengt soms emotie naar boven. Hopelijk zal dit boek door veel mensen worden gelezen zowel jong als oud.
door Ursula op 01-02-2021
Wat een mooi, indrukwekkend boek. Het is heel toegankelijk , wat bijzonder is omdat de persoonlijke verhalen een inkijk geven in het leven van de mensen in een vreselijke periode. Er zijn veel boeken over dit onderwerp maar persoonlijke verhalen zijn er nauwelijks. Wat hebben deze mensen veel meegemaakt. Door dit boek krijg je flink respect voor de manier waarop zij hun leven in Nederland hebben weten vorm te geven. Moedige mensen. Dank voor dit mooie boek.
door Eduard Ruitenbach op 04-02-2021
Het boek geeft een goed beeld van hoe onze ouders, grootouders en familie de schaduwzijde van hun verblijf in Indonesie tijdens de oorlog en de bersiap tijd hebben beleefd. Er zijn zoveel verschrikkelijke dingen beschreven in de persoonlijke verhalen waarvan ik in de verste verte niet kon geloven dat deze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ik had alleen een vermoeden omdat de oorlogstijd in Indonesië een gesloten boek was voor mijn ouders en ze er nooit over hebben willen praten. Uit historisch oogpunt gezien een prachtig boek ter nagedachtenis aan allen die deze verschrikkelijke periode hebben moeten doormaken. Beslist de moeite waard om het boek te kopen en te lezen. Hulde aan de auteurs!.