Hoe Leonie ontplofte - Leven met lipoedeem

Randy Timmers

Category: Health
  • (4)

€ 16,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op een mooie middag in mei ontplofte de dertigjarige Leonie. ‘Pang!’ zei ze gewoon ineens. Leonie leed aan lipoedeem, een relatief onbekende chronische ziekte aan de vetcellen. Ze werd steeds dikker zonder af te kunnen vallen. ‘Hoe Leonie ontplofte’ volgt Leonies ontwikkeling van mollig kind tot volwassene, bespreekt een leven getekend door lipoedeem en zet vraagtekens bij hoe de samenleving omgaat met vrouwen met een maatje meer.

From the book

Het was een mooie zaterdagmiddag in mei toen Leonie, dertig jaar, ontplofte. Iedereen wist dat het een keer zou gaan gebeuren, maar toch zag niemand het aankomen. Het kwam plotsklaps en het viel bijna niemand op. 'Pang!' zei ze gewoon ineens. Alsof je een perfecte naald vanuit de perfecte hoek in een perfecte ballon prikt. En toen liep Leonie leeg. Haar restanten verwaaiden en ze was er niet meer.
Leonie was een lieve vrouw. De liefste vrouw die er bestond. Ze ontplofte een paar maanden voor wat het vijftiende jubileum van onze relatie had moeten zijn. Ze was een geweldige echtgenoot die zichzelf helemaal voor mij wegcijferde. Ze was een fantastische moeder voor ons zoontje, Casey, voor wie ze echt alles deed. Ze was tevens de grootste dierenvriendin die ik ooit heb gekend. Ik vergeet nooit meer dat we eens bij een tramhalte naast de Haagse Markt stonden en dat een duif, die op de rails was gaan zitten, plat werd gereden door tram twaalf. Leonie barstte in tranen uit, om vervolgens van het perron af te stappen, het spoor op. Ze was van plan het duivenpasteitje naar een meer respectabele rustplaats te verhuizen.
Een belachelijk plan natuurlijk. Maar zo was Leonie voordat ze ontplofte: een belachelijk goed mens. U vraagt zich nu natuurlijk af: hoe kan een mens ineens ontploffen? Nu wel, dat zit zo.
Ondanks al haar goedheid, zoveel goedheid dat je zou kunnen denken dat Leonie niets had om zich zorgen over te maken, had Leonie iedere dag héél veel pijn. Leonie leed aan lipoedeem, een chronische ziekte. Lipoedeem wordt ook wel eens de "vetziekte" genoemd. Leonie had zieke vetcellen. Zieke, klonterige, kleverige vetcellen, die niet reageren op een dieet en die niet reageren op beweging. En gedurende haar leven kreeg Leonie steeds meer van dit soort vetcellen. Leonie groeide en groeide en hoewel er mensen waren die hadden kunnen ingrijpen, deed toch niemand iets om Leonies groei genoeg af te remmen. En toen, op een dag, ontplofte ze.

About the author

Randy Timmers is journalist bij OOR, het grootste en oudste muziekblad van Nederland. Hij staat bekend om zijn onomwonden schrijfstijl en strenge, ongenuanceerde recensies van ‘s werelds grootste popsterren. Hij woont in Den Haag met zijn vrouw Leonie en hun kind Avery. Samen met Leonie runt hij Lipoedeemdame, een online community voor vrouwen die aan de chronische ziekte lipoedeem lijden.

Reviews

2020-12-19 11:24:31 | By: Elisabeth van Elsen | Rating:
Pas op: ontploffingsgevaar!

Wat is het eerste waar je aan denkt? Een bom. Een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog, ergens diep in de grond, waar men bij toeval op stuit. Bewoners worden geëvacueerd, het terrein afgezet, de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. Behoedzaamheid alom. Fout! Het gaat om een jonge vrouw met wie weinig omzichtig wordt omgesprongen. Die groeit en groeit en groeit tot ze letterlijk uit haar vel klapt. De hamvraag is: had dit voorkomen kunnen worden? Wie het antwoord wil weten, leze het boek: Hoe Leonie ontplofte.

Een aangrijpend verhaal, mij sprongen de tranen herhaaldelijk in de ogen. Een persoonlijk verhaal, ondanks de mededeling dat elke overeenkomst met bestaande personen op toeval berust. Een goed geschreven verhaal, dat met vaart richting apotheose gaat. Eerder ter lering dan ter vermaak: voor artsen, voor zorgverzekeraars, voor de toeschouwers. En een hart onder de riem voor lotgenoten van Leonie die dezelfde akelige ziekte onder de leden hebben.

Een hedendaags sprookje met fatale afloop. Laten we hopen dat door dit boek het tij keert en het voor mensen met lipoedeem toch nog: En zij leefden nog lang en gelukkig wordt.

Elisabeth van Elsen
Den Haag

2020-12-11 22:27:41 | By: Natasja | Rating:
Het is een boekje wat je binnen een uurtje uit hebt. Ik had een wat meer informatief en dikker boek verwacht. Toch leest het prettig weg en is er wel wat herkenning in het verhaal van Leonie.

2020-12-08 22:59:47 | By: Else Vlieland | Rating:
Ontvangen, uitgepakt, kop koffie gezet en in één ruk uitgelezen! Fijn geschreven in een luchtige stijl, maar heel herkenbaar. Dat is knap als je weet hoe heftig en zwaar dit onderwerp is.

2020-11-27 09:34:10 | By: Saskia | Rating:
Ik behoorde tot één van de gelukkigen die het boek eerder heeft gelezen dan 'ie uit was. In één ruk uitgelezen. Moest soms heel even stoppen om bij te komen van alle heftigheid. Briljant geschreven boek over een belangrijk onderwerp.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hoe Leonie ontplofte - Leven met lipoedeem

Author:

Randy Timmers

Category:

Health

Number of pages:

56

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

27-11-2020

ISBN:

978-94-640-3788-3 / 9789464037883

Price:

€ 16,50

Language

Dutch

Rating:

  • (4)