Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Vader moest naar Indjepoe

Auteur

Jan Poortman

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek biedt de lezer de gelegenheid om de gebeurtenissen in voormalig Nederlands-Indië - en de nasleep daarvan - vanuit meerdere perspectieven te bezien! Citaten uit vele honderden brieven beschrijven het leven van een dienstplichtige jongeman die in één van de eerste guerrillaoorlogen terecht komt. En dat met alle spanningen, angsten, ontberingen en verlangens van dien. Na thuiskomst in Nederland worstelt hij zijn hele verdere leven met zijn verblijf in Indië. Steun en begrip door de overheid, laat staan erkenning en behandeling van de PTSS, blijft uit. En er eens ‘echt’ met iemand over praten is nauwelijks mogelijk. Jan Poortman laat de lezer zien hoe dat alles een stempel drukte op het orthodox gereformeerde gezin waarin hij opgroeide en wat dit voor hem persoonlijk betekende. Vader Jan Willem leed uiteindelijk aan de ingrijpende gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hij kon de laatste jaren van zijn leven niet meer praten, verbleef noodgedwongen in een verpleeghuis en overleed in het jaar 2000 op 75-jarige leeftijd.


Over de auteur

Jan Poortman (1952) is socioloog en thans zelfstandig gevestigd organisatieadviseur. Hij schreef dit boek over de verplichte deelname van zijn vader Jan Willem aan de Politionele Acties in voormalig Nederlands-Indië en over de gevolgen van de PTSS die zijn vader daarbij opliep.

Productinformatie

ISBN
9789464037999 / 978-94-640-3799-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-11-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
246
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Vader was beslist een lieve vader, die eigenlijk steeds het beste met ons voor had. Hij was altijd bezig om het leven voor zijn vrouw en kinderen zo mooi mogelijk te maken en hij had een prachtig soort humor. Daarover beslist geen misverstanden! In het kader van het thema van dit boek zou het echter te ver voeren om daar uitgebreid over te schrijven. Maar toch kon hij ook van de ene op de andere dag veranderen in een kwade en soms bikkelharde vader. En dan weer was hij een vader die vol frustraties zat en zich niet begrepen voelde. Vader was van rijkswege en al op jeugdige leeftijd - samen met een groot aantal van zijn leeftijdsgenoten - zomaar een van de eerste guerrillaoorlogen ter wereld ingestuurd. Een slagersjongen uit een klein plattelandsstadje met een beperkt referentiekader en met een uitermate korte militaire opleiding, die overigens helemaal niet gericht was op de guerrillaoorlog die hem te wachten stond! De opdracht van vader was het beschermen van ‘onze belangen’ in ‘onze kolonie’ Indië. Ook wel liefderijk aangeduid met termen als ‘Insulinde’ of ‘De gordel van smaragd’. De kern van deze vorm van bescherming kreeg de treffend eufemistische naam ‘Politionele Acties’. Van die Politionele Acties waren er uiteindelijk maar liefst twee. En vader nam dus - of hij wilde of niet - bijna drie en een half jaar lang deel aan dat alles. Onvrijwillig, ver van huis, zonder telefoon, internet, Google, Skype, WhatsApp of wat dan ook. Brieven naar huis waren doorgaans wekenlang onderweg en het antwoord liet vervolgens even lang op zich wachten. Ik kon me later, als jongetje dat lange tijd - zonder televisie - in een orthodox gereformeerde omgeving is opgegroeid, bij dat alles nauwelijks iets voorstellen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek