Op 18 en 19 januari 1945 werden vooraf geselecteerde Amsterdamse politiemannen door de bezetter opgepakt. Hun Duitsgezinde chefs en de bezetter beschouwden hen als deloyaal. Waren bomaanslagen op het Gewestelijk Arbeidsbureau in de Spieghelschool en de Emmaschool in Amsterdam de reden voor hun aanhouding? Was het uit represaille?
110 politiemannen werden overgebracht naar Schalkhaar. Daar troffen zij Haagse politiemannen die op Kerstavond 1944 waren aangehouden.
Met anderen werden zij weggevoerd naar Ommen, Hannover, Salzgitter, Braunschweig, Blankenburg of Magdeburg.
Vooral in Duitsland kwamen zij in oorlogsverschrikkingen terecht. Drie van hen, één uit Amsterdam en twee uit Den Haag, overleefden het niet.
Hun eigen verhaal is 75 jaar onopgemerkt gebleven in de archieven. Hier wordt het voor het eerst verteld.
Voordewind schrijft: “Het was inmiddels al donker geworden, toen er een Mof op een tafel sprong en begon te brullen, dat wij straks in een trein moesten. Om het andere woord was het ‘sonst wird geschossen’. Wij werden nu in rijen van drie opgesteld en beladen met onze bagage wachtten wij op de dingen, die komen zouden. Af en toe verschenen enkele hoge S.S.-omes, die met een zeker welgevallen dit schouwspel gadesloegen.”
Cor Gorissen (1952) heeft 45 jaar bij de Amsterdamse politie gewerkt. Een paar vragen over het Gedenkteken Amsterdamse Politie 1940-1945 motiveerden hem onderzoek te doen naar de politiemannen en politievrouwen die daarop vermeld staan.
Zijn eerste boek verscheen in 2014. Het tweede, dat een link heeft met het eerste, beschrijft de terreur van de bezetter jegens de Amsterdamse politie in januari 1945.
2021-02-05 15:17:24 | By: Mark Janssen |
Boek nog niet helemaal uit maar was door de schrijver mondeling al op de hoogte gebracht van de strekking van het boek. Ik denk dat het voor velen een verhelderend beeld zal schetsen. |
|