Met de camper op pad - De gids voor thuis en onderweg

Rob Poels | Nancy Lamers

Category: Travel

€ 23,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Heb je net een camper gekocht, overweeg je er een te kopen of te huren? Dan is dit boek een goede voorbereiding en inspiratie voor de aankomende reis met de camper. Rijden en wonen in een camper is écht anders dan kamperen met de tent of caravan op campings. Wij nemen je graag mee in de wereld van het camperleven, zoals de ongeschreven gedragsregels, de mooiste plekjes, de kosten, veiligheid, rijvaardigheid en informatie over technische apparatuur in de camper. Om de sfeer te laten proeven zijn waargebeurde anekdotes toegevoegd. Behalve als voorbereiding voor thuis, kan het boek ook mee als naslagwerk voor onderweg omdat het veel praktische tips bevat.

From the book

Kopen

In deze paragraaf gaan we in op het kopen van een camper. Een camper kopen is veel complexer dan het kopen van een auto omdat je op veel meer dingen moet letten. Bijvoorbeeld de staat van onderhoud van de auto en de motor, het chassis, de leef cabine, de opbouw, boiler, technische apparatuur, lekkage, hagelschade, geleden schade aan de auto of het woongedeelte, enzovoorts.

Type camper

De eerste stap is de keuze van het type camper. Stel vast voor hoeveel personen deze geschikt moet zijn, wat je camperstijl is en wat je te besteden hebt.

Als na een proefrit de emotionele hobbel is genomen en je bent ‘verkocht’, dan komt het op techniek en de technische staat aan. Een camper heeft veel techniek en dat zal met minder emotie en veel nuchterheid beoordeeld moeten worden. Op het punt van techniek hebben we veel geleerd van camperdealer Bart, bij wie wij onze tweede camper kochten. Hij herhaalde telkens: “Kijk goed, controleer de bewijzen en nota’s. Wat is het verhaal en de onderhoudsgeschiedenis van de camper en wie is wanneer eigenaar geweest.” Hij documenteerde van iedere camper die hij in de verkoop had alles in chronologische volgorde. Dat dossier kreeg je bij aankoop van hem mee. De mondeling overgeleverde lessen van Bart zijn hieronder verwerkt.

De APK is niet voldoende

De camper is een technisch ingewikkeld product, dat je niet alleen kunt beoordelen door even onder de motorkap te kijken en een rondje te rijden. Alleen APK is niet voldoende. Er moeten een aantal onderdelen, mede naar normen van de NKC, frequenter vervangen worden. Enerzijds omdat de camper altijd maximaal belast wordt bij gebruik en anderzijds omdat de camper vaak langere periode stilstaat. Een voorbeeld is de distributieketting. De vervangingsdatum bij een personenauto is afhankelijk van het type motor en is meestal gebaseerd op de kilometerstand, zo tussen 90.000 en 120.000 km op de teller. Bij campers is de vervangingsdatum gebaseerd op een gemiddelde van vier tot vijf jaar. Of je nu veel of weinig gereden hebt, hij moet gewoon vervangen worden. Het kapotrijden van de distributieketting of distributie-riem geeft zeer grote schade aan de motor. Als dit onderdeel kapot springt, stopt de motoraandrijving onmiddellijk en is de motorschade zo groot, dat de hele motor vervangen moet worden.

About the author

Nancy & Rob zijn allebei ondernemer, auteur, consultants en hebben een druk arbeidzaam leven in een vrij, beschouwend beroep. Zij zijn in 2015 begonnen met camperen omdat zij de behoefte hadden aan eenvoud, rust en onafhankelijkheid in de vakanties. Weg uit de hectiek en ze wilden de uitdaging aangaan om samen te leven op slechts enkele vierkante meters met een minimum aan spullen, zonder luxe. De overvolle grote steden, musea, vliegvakanties en het massatoerisme waren zij beu.

Hun eerste camperjaren hebben zij met grote nieuwsgierigheid vele camperaars en hun gewoonten beschouwd. In eerste instantie om er zelf van te leren en in tweede instantie om dit expliciet te maken naar anderen door het schrijven van een boek boordevol tips en wetenswaardigheden voor beginnende camperaars. Zij zijn niet dé camperexperts, maar mensen die midden in de ervaring zitten en wiens hart veroverd is door de rust, de regels, de eigenaardigheden en onafhankelijkheid van het camperleven. Zij discussiëren hier graag over met andere camperaars die zij ontmoeten op hun reizen en schrijven hierover om anderen te informeren en te inspireren. De reis die zij zelf hebben gemaakt om ervaren camperaars te worden willen ze graag delen met de aanstormende, nieuwe groep camperaars.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Met de camper op pad - De gids voor thuis en onderweg

Author:

Rob Poels | Nancy Lamers

Category:

Travel

Number of pages:

232

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 23 x 16 cm

Release date:

05-03-2021

ISBN:

978-94-643-1129-7 / 9789464311297

Price:

€ 23,50

Language

Dutch