Ken je mij? - Het leven en lijden van een afstandsmoeder

Ed Heijmans

Category: Novels
  • (7)

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ken je mij is een indringend verhaal over de lijdensweg van een afstandsmoeder. Het boek beschrijft op meeslepende wijze het leven van Magda van Sloten en Herman Stellingwerf, de zoon die Magda wel kreeg maar nooit mocht zien. Het verlangen naar hem beheerste haar leven op dramatische wijze. Het begrip ‘afstandsmoeders’ stond in de naoorlogse jaren voor ongewenst zwangere moeders die werden gedwongen afstand te doen van hun kind, omdat dit beter zou zijn voor beiden.

From the book

In het ziekenhuis wachtte een groepje verpleegkundigen. Ik werd in een rolstoel gezet en naar een afgezonderd afstandskamertje gereden. Vele handen tilden me daar in bed, waarna mijn onderlichaam werd ontkleed. “Hallo, ik ben Anneloes. We spreken af dat jij je niet voorstelt. Het is beter dat we jouw naam niet kennen in verband met de geheimhouding.” Voor Anneloes was dit waarschijnlijk heel vanzelfsprekend, maar voor mij weer een bevestiging van mijn ontkende werkelijkheid. Veel tijd om erover na te denken had ik niet, daar de eerste weeën al in de ambulance waren begonnen en snel in hevigheid toenamen. Toen het hoogtepunt zich aankondigde werd er door twee medewerkers een laken tussen mijn buik en benen omhooggehouden, dat het zicht op de gebeurtenissen bij mijn onderlichaam ontnam. Het opvangen van de heftige weeën en mijn noodzaak om te persen eisten al mijn aandacht op, waardoor de scherpte van mijn waarneming afnam. Het enige dat ik hoorde waren de commando’s van mevrouw Huisman. Zo lang als de voorbereiding op de geboorte had geduurd, zo plotseling kwam het moment dat het nieuwe leven naar buiten floepte. Wat na de ontlading overbleef was een enorme leegte. En toen gebeurde het: ik hoorde de oerkreet van het leven, die eerste schreeuw, die vraag om acceptatie, de vraag om hulp vanuit de erkenning het leven niet alleen aan te kunnen, de oerkreet die zorgt voor de bloedband of je het nu wil of niet. “Mama, mama, help me!” Ik keek, maar zag alleen het doek. “Haal verdomme dat laken weg!” schreeuwde ik buiten zinnen en met overslaande stem. Maar zoals mijn hele zwangerschap was ontkend, werd ook mijn prille moederschap geweigerd. “Haal weg, haal weg. Alsjeblieft haal het weg,” kreunde ik met afnemende kracht. Maar het enige dat werd verwijderd was mijn pasgeboren kind. Toen het laken uiteindelijk omlaag zakte zag ik nog juist de ambulancemedewerker met een draagbare couveuse in de gang verdwijnen. Het leven was uit mij.

About the author

Ed Heijmans, woonachtig in Amersfoort, ontwikkelde zich als verhalenverteller tijdens zijn loopbaan als leerkracht in het basisonderwijs. Eerder verschenen van hem twee kinderboeken, die hij zelf van illustraties voorzag. In 2018 schreef hij een korte roman over de thema’s eenzaamheid en obsessie. Ken je mij? is zijn eerste grote roman over het leven en lijden van een afstandsmoeder. Naast het auteurschap vervaardigt Ed Heijmans als beeldend kunstenaar schilderijen van landschappen en abstracte thema’s.

Reviews

2021-07-12 14:06:58 | By: Annie v Koot | Rating:
Heb het boek in 1 dag gelezen. Een geweldig boek! Boeiend en geweldig geschreven. Ed mijn complimenten.

2021-02-19 11:12:41 | By: Ria Putters | Rating:
Wat een ontroerend, aangrijpend boek. Heb het achter elkaar uitgelezen. Heel boeiend geschreven.

2021-02-14 13:40:25 | By: Co Putters | Rating:
In één adem uitgelezen wat mooi weergegeven,tijd geleden dat een boek zo ontroerde prachtig.

2021-02-07 13:03:25 | By: Jet Oskam
Heftig ontroerend, mooi geschreven boek dat je in één adem uitleest. Ik werd er stil van...

2021-02-02 17:10:59 | By: Claudia Aalders | Rating:
Prachtig ontroerend boek, kon het niet meer wegleggen, prachtig geschreven

2021-02-02 19:15:19 | By: Claudia Aalders | Rating:
Prachtig ontroerend boek, goed geschreven, kon t boek niet meer wegleggen. Heel mooi!

2021-01-29 15:02:04 | By: Irma van Leeuwen | Rating:
Nog nooit zo snel een boek uitgelezen. Wow, wat een aangrijpend verhaal! Door dit pakkende verhaal en de boeiende manier van schrijven het boek in rap tempo uit willen lezen. Echt een aanrader!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ken je mij? - Het leven en lijden van een afstandsmoeder

Author:

Ed Heijmans

Category:

Novels

Number of pages:

222

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

22-01-2021

ISBN:

978-94-643-1408-3 / 9789464314083

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (7)