Stukjes & Beetjes - Van zeeschilders tot covidioten

Peter Ludikhuize

Category: Stories

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Na de vooral muzikale belevenissen in zijn vorige boek PLATEN VOOR MIJN HOOFD, houdt Peter Ludikhuize zich in zijn nieuwe bundel STUKJES & BEETJES weer als vanouds bezig met allerlei zaken uit het dagelijks leven die hem opvallen, bezighouden, verwonderen en irriteren. Onderwerpen waar hij op humoristische wijze en met veel gevoel voor taal over schrijft en waar veel mensen zich in zullen herkennen. Vaak hilarisch én scherp waar nodig. Peter laat je in zijn vierde boek weer volop meegenieten van zijn hersenspinsels en zet je tegelijkertijd aan het denken.

From the book

Vorige week heb ik een hometrainer aangeschaft. In mijn directe omgeving leidt deze opmerking om de een of andere reden spontaan tot de nodige hilariteit. Bij jou als lezer zullen nu waarschijnlijk twee vragen opkomen: 1. wat kan mij dat schelen? En 2. wat heeft dit in vredesnaam met cultuur te maken?
De eerste vraag kan ik op zich best begrijpen, hoewel ik het natuurlijk plezieriger had gevonden als je had gereageerd met een welgemeend: “Goh, wat fijn, prettig, leuk, super of fantastisch (of een willekeurige combinatie) voor je.” Al naar gelang je persoonlijke niveau van enthousiasme voor mijn recente aankoop. Gewoon een kwestie van empathisch vermogen. Maar dat is natuurlijk geheel aan jou.
De tweede vraag – op zich best logisch voor een columnist van een cultuurprogramma – kan ik gelukkig kort en krachtig beantwoorden met: “Alles.” In het bijzonder met taalcultuur om precies te zijn. Mijn in China gefabriceerde hometrainer was namelijk voorzien van een uitgebreide – en gelukkig vertaalde, want mijn kennis van het Chinees stelt niet al te veel voor – montagehandleiding. Wat op zich ook wel nodig was gezien het aantal losse onderdelen. Tijdens het lezen van de handleiding – iets waar ik meestal niet de tijd voor neem met de nodige misverstanden en irritatie tot gevolg – steeg mijn verwarring echter al snel tot buitengewone proporties. Wat vervolgens ook weer de nodige misverstanden en irritatie teweeg bracht.
Om je een beetje een idee te geven van mijn gemoedstoestand, volgt hier een korte sfeerimpressie van de ‘Belangrijke aanbevelingen en veiligheidsinstructies’ uit de betreffende handleiding. En voor alle duidelijkheid: ik heb hier geen woord van verzonnen. Dit is een letterlijke weergave van de tekst. Het begon gelijk al met een ”Waarschuwing: systemen van hart koers kan zijn onnauwkeurig. Buitensporige kunnen opleiden tot een ernstige aandoeningen of door overlijden. In geval van een ondeskundige en bovenmatige training zijn nadelige gevolgen voor de gezondheid mogelijk.” Even verderop een tweede ”Waarschuwing: delen moeten worden warm voor het gebruik van de beveiligingsinrichting overdreven vervanging van dit meteen en u zult krijgen. De beveiligingsinrichting tegen het gebruik, zolang het nog niet in cabine is vastgesteld.”
Ik moet zeggen dat de lust tot fietsen mij na het lezen van deze passages al aardig verging.


About the author

Peter Ludikhuize (Den Haag, 1961) houdt zich inmiddels al twintig jaar bezig met het schrijven van columns (hoewel hij tussendoor ook allerlei andere dingen doet). In maart 2013 verscheen een eerste verzameling van zijn stukjes in de bundel LUD!EK, eind 2014 gevolgd door PUUR LUD!EK met een selectie van de columns die hij schreef voor het radioprogramma ‘Puur Cultuur’ op MeerRadio.
In zijn derde boek PLATEN VOOR MIJN HOOFD uit 2017 richtte Peter zich vooral op zijn grote passie muziek. Zijn nieuwe bundel STUKJES & BEETJES betekent een terugkeer naar zijn eerste twee boeken met columns (en meer) waarin Peter – soms subtiel maar meestal ongezouten – zijn mening geeft over uiteenlopende onderwerpen. Van boomers tot werkgelukdeskundigen en van zeeschilders tot covidioten.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Stukjes & Beetjes - Van zeeschilders tot covidioten

Author:

Peter Ludikhuize

Category:

Stories

Number of pages:

142

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

22-01-2021

ISBN:

978-94-643-1401-4 / 9789464314014

Price:

€ 19,50

Language

Dutch